Ελλάδα

Ένταση στην πορεία για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ που ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Για την επέτειο της δολοφονίας έχουν προγραμματισθεί κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

9 χρόνια μετά τον Δεκέμβρη της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Ειδικότερα, στις 12:00 μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, ενώ για τις 17:00 ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο σημείο.

Επίσης, κάλεσμα ομάδων αντιεξουσιαστών υπάρχει για τις 18:00 στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα, στις 12:30 θα ξεκινήσει η πορεία μνήμης από το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Λαϊκής Ενότητας.

Να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου κάλεσε τους νέους η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες, Τρίτη, αναφέρει:

«Αύριο συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας δολοφονούσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, απέναντι σε κάθε μορφής αγώνα, αλλά και γενικότερα απέναντι στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

»Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η αφετηρία για την πραγματοποίηση μιας σειράς κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν κεντρική θέση οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι νέοι και οι νέες που έβλεπαν τις ελευθερίες τους να περιορίζονται, μέσα σε ένα κλοιό ακραίας λιτότητας και σκληρής καταστολής.

»Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι σήμερα, που οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επενδύουν ακόμη στην υπέρβαση της κρίσης στην πλάτη της κοινωνικής πλειοψηφίας, και ταυτόχρονα η ακροδεξιά επιχειρεί να ανακτήσει πολιτικό και κοινωνικό χώρο, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

»Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης.

»Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.»

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα