Ηλεία

Εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου – Ζητούν αναλυτική ενημέρωση από το ΦΟΔΣΑ

Ακούστε το άρθρο

Αναβολή στην έκφραση γνώμης, για τον ετήσιο απολογισμό του 2019 και τον προγραμματισμό του 2020, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) νομού Ηλείας, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου (από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις).

Το θέμα απασχόλησε κατά κόρον χθες το Σώμα, όμως οι ενστάσεις που διατυπώνονται για τις αποφάσεις του Φορέα οδήγησε στην συγκεκριμένη εξέλιξη με την τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου να «μεταφέρεται» σε μια μελλοντική συνεδρίαση όπου θα υπάρχει αναλυτικότερη ενημέρωση για την μελέτη κατασκευής νέου «κυττάρου» στο χώρο της Τριανταφυλλιάς

Εισήγηση επί του θέματος έκανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Πύργου Λάμπης Αριστειδόπουλος που, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε κάποια γενικά χαρακτηριστικά του έργου της επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, και συνέχισε λέγοντας ότι «Για το 2020 υπάρχει πρόβλεψη στο χώρο να δημιουργηθεί ένα νέος χώρος-κύτταρο κόστους 11,8 εκατ. ευρώ. Στους στόχους αναφέρεται ότι το 50% των αστικών αποβλήτων θα πρέπει να προδιαλέγεται στην πηγή. Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα γίνει αίτημα για την προμήθεια καφέ κάδων και κατάλληλου οχήματος για τα βιοαπόβλητα.

Γενικότερος στόχος είναι στο ΧΥΤΥ να πηγαίνει το 26% των αστικών αποβλήτων. Για τον δήμο Πύργου το 2020 προβλέπεται απορρόφηση 15,511 τόνων απορριμμάτων που με κόστος 53,98/τόνο σημαίνει ένα ποσό της τάξης των 845,600 ευρώ, ενώ συνολικά για τους επτά δήμους της Ηλείας το ποσό είναι 2,814,567 ευρώ». Ο κ. Αριστειδόπουλος επισήμανε επίσης πως αν το ποσοστό της ανακύκλωσης στο δήμο Πύργου ξεπεράσει το 5% το κόστος ανά τόνο απορριμμάτων θα μειώνεται (σ.σ. αναλογικά όσο μεγαλύτερο το ποσοστό ανακύκλωσης τόσο θα βαίνει μειούμενη η τιμή ανά τόνο απορριμμάτων), από την αμέσως επόμενη χρονιά (σ.σ. αν επιτευχθεί μέσα στο 2020, η μείωση τιμολόγησης θα ισχύσει από το 2021). Αναφέρθηκε ακόμα και σε άλλες τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και σε προβλεπόμενους από τον ΦΟΔΣΑ στόχους για τη διαχείριση απορριμμάτων. Τέλος ανέφερε πως λαθεμένα αναφέρεται ότι το σημείο της Τριανταφυλλιάς ανήκει στο δήμο Ήλιδας, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι το νέο «κύτταρο» θα είναι κόστους 11,850,000 ευρώ, με την μελέτη να έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας που είναι ο επιβλέπων φορέας του ΦΟΔΣΑ…

Ακολούθησε ερώτηση του δημοτικού σύμβουλου Ανδρέα Σκαρτσιάρη για το αν θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική από την ανάδοχο εταιρεία για να δοθεί η απάντηση πως κάτι τέτοιο είναι ανοικτό ενδεχόμενο ενώ η επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης μπορεί επίσης να επιφέρει μειώσεις χρεώσεων…

Ακολούθησε παρέμβαση του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Νώντα Κυριαζή που έκανε αναφορά στην μελέτη για την υλοποίηση του νέου κυττάρου στην Τριανταφυλλιά. Το λόγο πήρε ο δήμαρχος  Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που είπε πως «Πήγε πρώτα η μελέτη στο δημ. συμβούλιο Ήλιδας πριν ο ΦΟΔΣΑ την εγκρίνει. Υπάρχουν πολλά παραπτώματα και κακή λειτουργία του φορέα».

Παίρνοντας το λόγο ο δημ. συμβουλος Γιώργος Ανδριόλας σχολίασε πως στο ΦΟΔΣΑ θα έπρεπε να συμμετέχει κι ένας εκπρόσωπος από την αντιπολίτευση προσθέτοντας πως «Θα έπρεπε να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για ακύρωση της απόφασης του ΦΟΔΣΑ».

Ακολούθως ο Στάθης Καννής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε να εκφέρουμε γνώμη για κάτι που έπρεπε να έχει ήδη καταγγελθεί και να έχει κινηθεί νόμιμη διαδικασία ανάκλησης του. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κάτι τέτοιο»… στα λόγια του κ. Καννή παρενεβλήθη ο δήμαρχος Πύργου που σχολίασε παρελθοντικές συμπεριφορές και αποφάσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από πλευράς δήμου Πύργου και κάπου εκεί οι τόνοι ανέβηκαν με τον πρόεδρο του Σόματος να ανακοινώνει δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα…

«Εξόφθαλμη πρόκληση»…

Στην επαναφορά των μελών του Σώματος στην αίθουσα το λόγο πήρε ο Τάκης Αντωνακόπουλος που είπε ότι «Η ουσία είναι ότι πρώτα έγινε η μελέτη και μετά ανατέθηκε. Καλούμαστε να εκφράσουμε γνώμη και τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ασφυκτικά… ίσως είναι για τον επενδυτή που θέλει να πάριε τα απορρίμματα της Ζακύνθου και του Αιγίου ακόμα. Βλέποντας τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ όπως αναφέρεται στο εισηγητικό κείμενο δεν μου επιτρέπεται να την ψηφίσω. Επίσης πρέπει να μας στείλουν τη μελέτη συνολικά για να ψηφίσουμε. Το θέμα λοιπόν πρέπει να αποσυρθεί, να σταλεί πίσω στο ΦΟΔΣΑ ότι δεν δεχόμαστε αυτή τη χωροθέτηση που γράφεται εσκεμμένα για να δημιουργήσει παγίδα. Είναι κάτι που θα απαντηθεί όμως γιατί έχει βρεθεί που ανήκει. Ακόμα και η επένδυση για παραγωγή βιοαερίου αναφέρει ότι ο χώρος είναι του δήμου Πύργου. Ένας χάρτης που είχαν και έδειχναν δεν λέει κάτι αφού έγγραφο δεν υπάρχει πουθενά να δικαιολογεί ότι η περιοχή είναι στην δημοτική ενότητα Αμαλιάδας δήμου Ήλιδας. Είναι εξόφθαλμη πρόκληση. Επίσης η μελέτη που ψηφίστηκε από το δημ. συμβούλιο Ήλιδας να είστε σίγουροι  ότι η Δικαιοσύνη θα εμπλακεί στο θέμα αυτό όπως έχει εμπλακεί και με την ταυτοποίηση της θέσης. Να δούμε ποιοι –και αν- υπογράφουν τη μελέτη, τι ειδικότητες έχουν, πότε ανατέθηκε, πότε εκπονήθηκε και άλλα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης. Θα τα δούμε όλα! Δεν μπλοκάρουμε το έργο και μη αρχίσουν οι Κασσάνδρες εμείς που σας σώσαμε κλπ κλπ… μην μας σώζει άλλο ο κ. Λυμπέρης. Στραγγαλισμός της όλης διαδικασίας. Μην μάθει κανείς άλλος τι γίνεται. Προτείνω λοιπόν την αναβολή συζήτησης για γνωμοδότηση, να ζητηθεί αντίγραφο τη μελέτης και να διορθωθεί η χωροθέτηση. Άσχετα με τις εντάσεις που είχαμε οι γνώμες που ακούστηκαν είναι περίπου σε αυτή τη κατεύθυνση».

Ακολούθως ο Αντώνης Καράμπελας, μεταξύ άλλων, πρότεινε να υπάρξει θετική γνώμη πλην όμως να αναφερθεί η διαφωνία για το 6ο κεφάλαιο (μελέτη και χωροθέτηση).

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Σώμα η θετική γνώμη του για το σχέδιο Κανονισμού τιμολόγησης του ΦΟΔΣΑ για το 2020.

Θετικές ήταν οι αποφάσεις σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη αναγκών της Πολιτικής Προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών πρόσκαιρων αναγκών.

Όλη η επικαιρότητα