Έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων για αδέσποτα Κουρούτας

ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ & ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ

Απάντηση μέσω επιστολής στην προ ημερών καταγγελία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κουρούτας «Ο Άγιος Αθανάσιος», ότι στην Κουρούτα γίνονται επανειλημμένα «επιθέσεις» από αδέσποτα σκυλιά, δίνουν η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Αμαλιάδας, η Φιλοζωική Ένωση «Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας» και η Φιλοζωική Ένωση «ΖΕΑ – Ζωοφιλική Ένωση».

Η επιστολή ήδη έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας, στον δήμο Ήλιδας, στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και στα ΜΜΕ.

«Μετά από την πρόσφατη δημοσίευση στον τοπικό Τύπο της καταγγελίας που κατέθεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κουρούτας “Άγιος Αθανάσιος”, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. συλλόγου Κουρούτας κ. Γιώργος Ευθυμίου και η οποία έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Αμαλιάδας και στον Δήμο Ήλιδας, δηλώνουμε υπεύθυνα τα εξής: Οι “επανειλημμένες επιθέσεις” από αδέσποτα στην περιοχή της Κουρούτας που αναφέρει ο κ. Ευθυμίου είναι μια ορολογία άστοχη, αν όχι σκόπιμα ειπωμένη.

Τα αδέσποτα της Κουρούτας τα γνωρίζουμε ένα προς ένα, είναι φιλικά και εξημερωμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτεθεί κάποιο απρόκλητα, ταΐζονται καθημερινά από φιλόζωους της περιοχής και μάλιστα φροντίζουμε να γίνεται και στείρωση των θηλυκών έτσι ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός τους. Επίσης φροντίζουμε και την κτηνιατρική τους περίθαλψη μέσω του εμβολιασμού τους και της αποπαρασίτωσής τους (εσωτερικά και εξωτερικά). Τέλος προβαίνουμε συχνά σε κοινοποιήσεις των σκυλιών αυτών στα social media (facebook) προκειμένου να υιοθετηθούν και έτσι και αυτά να βρουν ένα σπίτι και ο πληθυσμός των αδέσποτων να μην αυξάνεται.

Η “μεγάλη αγανάκτηση” που αναφέρει ο κ. Ευθυμίου ότι υπάρχει στον οικισμό της Κουρούτας” για τα αδέσποτα τα οποία επιτίθενται σε κατοίκους της περιοχής και σε παιδιά”, δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε υποπέσει στην αντίληψή μας. Σε περίπτωση που υπήρξε κάποιο ατύχημα που να το προκάλεσε κάποιο αδέσποτο ή ένας τραυματισμός που να χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη, καλούμε τον κ. Ευθυμίου που το ισχυρίζεται να προσκομίσει στην Εισαγγελία και στις ενώσεις μας τα ανάλογα έγγραφα από νοσοκομείο που να αποδεικνύουν τον τραυματισμό από αδέσποτο στην περιοχή της Κουρούτας. Σε περίπτωση απόδειξης τραυματισμού από αδέσποτο, οφείλει ο καταγγέλλων-παθών να μας υποδείξει και το συγκεκριμένο αδέσποτο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή».

«Άδικος εκφοβισμός του κόσμου»

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ενοχλούνται κάποιοι καταστηματάρχες από την παρουσία και μόνο κοντά στα μαγαζιά τους αδέσποτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και επικίνδυνα, ενώ βάσει του νόμου 4235/2014, δεν απαγορεύεται να υπάρχουν αδέσποτα κοντά σε χώρους εστίασης.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το περιεχόμενο της καταγγελίας εκφοβίζει άδικα τον κόσμο και ασκεί πίεση στον δήμο να προβεί στην παράνομη, όπως αναφέρει η επιστολή, περισυλλογή τους καθότι δεν έχει ακόμα συσταθεί πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ μπορεί να ωθήσει και σε δηλητηριάσεις ζώων.

Οι οργανώσεις καλούν τον δήμαρχο να «προχωρήσει» στη σύσταση πενταμελούς επιτροπής και αναρωτιούνται απευθυνόμενες προς τον κ. Ευθυμίου εάν έχει καταγγείλει και «επιθέσεις» ανθρώπων σε αδέσποτα, αφού συχνά υπάρχουν περιστατικά δηλητηριασμένων αδέσποτων στην περιοχή της Κουρούτας.

«Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παραμονές Καθαράς Δευτέρας, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Τα αδέσποτα της Κουρούτας είτε δηλητηριάζονται είτε “όλως περιέργως” εξαφανίζονται. Κάποιοι φροντίζουν η Καθαρά Δευτέρα στην Κουρούτα να είναι πραγματικά “καθαρή”. “Καθαρή” από αδέσποτα!

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει στο μέλλον να γίνονται τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κουρούτας πιστεύουμε ότι μπορεί να εξωραΐσει (εξωραΐζω: ομορφαίνω) την Κουρούτα με πολλούς τρόπους και όχι φροντίζοντας να απομακρυνθούν τα αδέσποτα.

Καλούμε την Εισαγγελία Αμαλιάδας να επιβάλλει τα νόμιμα και να παρέμβει έτσι ώστε να συσταθεί άμεσα η πενταμελής επιτροπή και να σταματήσει κάθε παράνομη περισυλλογή μέχρι την σύσταση της πενταμελούς. Επίσης ζητάμε να εξεταστούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει για το θέμα των σκυλιών του Δήμου που εξαφανίστηκαν κατά την μεταφορά τους από τον παλαιό χώρο φιλοξενίας τους στο νέο καταφύγιο του Δήμου και αν το καταφύγιο αυτό πληροί τους όρους της σύμβασης, τους κανόνες ευζωίας των ζώων σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 καθώς και τις προϋποθέσεις: του Π.Δ. 463/1978, του Ν. 604/1977 και της Υ.Α. 280262/2003.

Τέλος καλούμε τον Δήμο, εκτός από την άμεση σύσταση πενταμελούς επιτροπής, να οργανώσει ενημερωτικές ημερίδες και δράσεις που να προάγουν το αίσθημα φιλοζωίας και ενσυναίσθησης και όχι μίσους και φόβου προς τα ζώα».