Ηλεία

Έντονες αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες: Όπου καπνός… και αναδασωτέα!

Ακούστε το άρθρο

Επί τάπητος αναλύθηκαν χθες το πρωί στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Ηλείας και το Τεχνικό Επιμελητήριο – παράρτημα Ηλείας και την συμμετοχή φορέων, αγροτών, μηχανικών και πολιτών, τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Νομού και τα οποία κρίθηκε επιβεβλημένο να επανεξετασθούν ώστε οι δασικοί χάρτες να είναι αντικειμενικοί και να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Η ανάρτησή τους, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από την Διεύθυνση Δασών Ηλείας, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ειδικά στον αγροτικό κόσμο, που διαμαρτύρεται για τις παραμέτρους πάνω στις οποίες, «εστιάζουν» και λαμβάνουν υπόψη οι δασικοί χάρτες της Ηλείας. Εκείνο που αποφασίσθηκε ήταν από την πλευρά όλων να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο ώστε αφενός μεν οι χάρτες να επανεξετασθούν αλλά κυρίως να διορθωθούν τα λάθη που εμφανίζουν και τα οποία θίγουν χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων στο σύνολο της Ηλείας.

Παρά το γεγονός, το οποίο ενστερνίσθηκαν όλοι, ότι οι δασικοί χάρτες του Νομού Ηλείας, είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, οι αγρότες του Νομού, που συμμετείχαν σε αυτή, ζήτησαν απαντήσεις από τους εκπροσώπους της Δασικής Υπηρεσίας, για θέματα που, όπως ανέφεραν, τους θίγουν άμεσα.

Δασικοί χάρτες: Άναψαν φωτιές τα παράβολα – Αντιδράσεις από τους αγρότες της Ηλείας

Ποιοι συμμετείχαν

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισσιάνος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο οποίος συντόνιζε και την συζήτηση ενώ τις παραμέτρους για την διαδικασία των αντιρρήσεων και τους τρόπους που αυτές πρέπει να γίνουν εκ μέρους των ενδιαφερόμενων παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, Αριστείδης Μίχος. Επίσης, στην σύσκεψη, παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Ήλιδας, Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Νίκος Μαρούντας, οι δασάρχες Πύργου, Παναγιώτης Λάττας και Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, η περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, Εύη Βεργοπούλου, μηχανικοί από περιοχές της Ηλείας, αγρότες και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων μεταξύ των οποίων, Άσπρων Σπιτιών Ολυμπίας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Βροχίτσας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και Αγίου Ηλία Θεόδωρος Πήττας.

Οι τοποθετήσεις

«Όλα τα μεγάλα βήματα συναντούν και μεγάλα εμπόδια. Με μια πρώτη ανάγνωση των χαρτών καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο νομός Ηλείας καλύπτεται στο 60% με 70% από δασική έκταση και αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που θίγονται είναι ίσως και χιλιάδες», επεσήμανε μεταξύ των άλλων στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, σημείωσε πως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ήδη ετοιμάζει επιστολή προς τα υπουργεία με την οποία θα θέτει όλα τα θέματα που προκύπτουν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δασικοί χάρτες ήταν κάτι αναμενόμενο. Καλούνται όμως οι πολίτες να καταθέσουν αντιρρήσεις σε δασικούς χάρτες οι οποίοι έχουν αποτυπώσει μια κατάσταση όπως προέκυψε το 2008 ενώ το 2007 είχαμε τις πυρκαγιές. Χαρακτηριστικά αναφέρω τα λόγια που περιέγραψε την οριοθέτηση των περιοχών των αναδασωτέων ένας εκ των πλέον ειδικών του θέματος αναφέροντας: «Όπου έκαιγε καπνός ένα χρόνο μετά κρίθηκε η περιοχή αναδασωτέα. Είτε ήταν δάσος, είτε ήταν αγροτεμάχιο, είτε ήταν εκμετάλλευση, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ήταν και οικισμοί». Αυτό για την Ηλεία έχει δημιουργήσει και θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Προφανώς δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Το δεύτερο είναι ο χρόνος που έχει τεθεί ο οποίος δεν είναι επαρκής για τις αντιρρήσεις.

Το τρίτο είναι το ύψος των παραβόλων των ειδικών τελών. Στις συνθήκες που ζούμε αυτά τα τέλη είναι δυσβάσταχτα.

Εμείς πάνω σε αυτά τα σημεία εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας και πρέπει να δούμε τι πρέπει να αλλάξει γιατί πρέπει να αλλάξουν πράγματα», επεσήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο Διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισσιάνος, στην δική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι: «Είναι εργαλείο οι δασικοί χάρτες που μας κάνει να ξεπερνάμε μια γραφειοκρατική δαιδαλώδη διαδικασία ετών. Ωστόσο είμαι προβληματισμένος από αυτή την διαδικασία γιατί στόχος μας είναι οι δασικοί χάρτες να λύσουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν άλλα. Τα τέλη αντιρρήσεων είναι ακριβά. Έχουμε συστήσει γραφεία υποστήριξης για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων».

Αναλυτική παρουσίαση

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, Αριστείδης Μίχος παρουσίασε αναλυτικά μέσω σλάιτς την όλη διαδικασία για τις αντιρρήσεις και τι ισχύει. Πώς μπορούν να τις καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι και ποιες οι συνέπειες ή οι διαδικασίες μετά την απόρριψή τους από την αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί. Επίσης εξήγησε ορισμένες παραμέτρους και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων πάνω στην διαδικασία τόσο των αντιρρήσεων όσο και σε ζητήματα που του τέθηκαν για τις εκτάσεις που έχουν κριθεί ως δασικές.

Ενδεικτικά Στοιχεία

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, παρουσίασε από το βήμα ενδεικτικά στοιχεία για τις εκτάσεις που αναφέρονται στους δασικούς χάρτες, μιλώντας για τους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Δήμος Πύργου και Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ 60.500 στρέμματα ως γεωτεμάχια. Από αυτά 20.700 στρέμματα έχουν κριθεί αναδασωτέα σύμφωνα με τους χάρτες. Ποσοστό 34%.

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Δήμος Ζαχάρως

Έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ 45.300 στρέμματα ως γεωτεμάχια. Από αυτά 13.300 στρέμματα έχουν κριθεί αναδασωτέα σύμφωνα με τους χάρτες. Ποσοστό 30%.

Ο κ. Γεωργιόπουλος, χαρακτήρισε τα νούμερα αυτά ως «εφιαλτικά» ενώ σύστησε ψυχραιμία ώστε να υπάρξουν λογικές προτάσεις που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι θα μεταφερθεί η φωνή όλων σας όπως πρέπει, θα την επεξεργαστούν οι ειδικοί, θα την μετατρέψουν σε προτάσεις. Καταλαβαίνω πως πολλοί ανησυχούν και αγανακτούν και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση. Θέλουμε δασολόγιο, θέλουμε δασικούς χάρτες, είναι η σφραγίδα μιας ευνομούμενης πολιτείας, ενός σύγχρονου Κράτους, είναι εργαλείο ανάπτυξης, αλλά τους θέλουμε να βοηθήσουν, να αποδώσουν αυτά που πρέπει δίκαια σε αυτόν που καλλιεργεί, σε αυτόν που τα έχει, όχι σε αυτόν που καταπατά», κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Τα ζητήματα που έθιξαν

Οι παρευρισκόμενοι αγρότες, μηχανικοί και πολίτες, στην σύσκεψη, έθιξαν σοβαρά ζητήματα τα οποία ζήτησαν να επιλυθούν άμεσα. Βασικότερο είναι πως οι δασικοί χάρτες για την Ηλεία, λαμβάνουν υπόψη τους αεροφωτογραφίες από το 1945 και όχι μεταγενέστερους χάρτες που, όπως αναφέρθηκε, είναι και πιο ευκρινείς ενώ τόνισαν τα υπέρογκα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλλουν για να προχωρήσουν σε αντιρρήσεις.

Επίσης, επισημάνθηκε πως ο χρόνος για την υποβολή των αντιρρήσεων – οι οποίες θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο – είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα ακόμα και εκείνοι που θέλουν να προχωρήσουν την διαδικασία να μην έχουν το χρονικό διάστημα για να προλάβουν.

Το χρονικό όριο που έχει δοθεί για την κατάθεση των αντιρρήσεων από το αρμόδιο υπουργείο, να σημειωθεί πως είναι μέχρι τις 23 Μαρτίου, δηλαδή εξήντα ημέρες, από την ημερομηνία της επίσημης έναρξης της εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΕΚΧΑ Α.Ε.

Τέλος, αρκετοί παράγοντες έθιξαν το πολύ σοβαρό ζήτημα των αναδασωτέων εκτάσεων, καθώς όπως εμφανίζονται στους χάρτες, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν κριθεί αναδασωτέα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που από τους χάρτες αυτούς θίγονται ακόμα και οικισμοί.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα