Ηλεία

Κυλλήνη: 62 ψυχές σε ένα ιστιοφόρο – Επιχείρησαν να τους μεταφέρουν παράνομα τρεις Ουκρανοί διακινητές

Ακούστε το άρθρο

Κραυγή αγωνίας από τους 62 μετανάστες – ανάμεσα τους 13 παιδιά: «Σας παρακαλούμε… θέλουμε να πάμε στην Ιταλία…»

Περιπλανώμενοι σε ξένους τόπους, με μοναδικό στήριγμα για να τους κρατά όρθιους την ελπίδα και το όνειρο για μια νέα πατρίδα, 62 μετανάστες, παράνομα εισερχόμενοι στην χώρα μας, βρίσκονται από χθες το πρωί στο Λιμεναρχείο της Κυλλήνης, καθώς οι Λιμενικές Αρχές έβαλαν φρένο στην παράνομη φυγή τους προς την Ιταλία.

Μια φυγή πολλά υποσχόμενη για όλους τους, χωρίς διαβεβαιώσεις ωστόσο για το αύριο, αλλά με πολλές υποσχέσεις από αυτούς που έχουν μετατρέψει την λαχτάρα για ζωή και για ένα καλύτερο μέλλον σε εμπόριο που κοστολογείται 1000 με 2000 ευρώ το κεφάλι.

Είναι τα ποσά που διέθεσαν οι μετανάστες στους παράνομους διακινητές που επεχείρησαν να τους μεταφέρουν με ιστιοφόρο στην Ιταλία, αλλά δεν τα κατάφεραν αφού οι Λιμενικές Αρχές της χώρας μας απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και κατάφεραν να ακυρώσουν την επιχείρηση εν τη γενέσει της.

Έναντι 1000 με 2000 ευρώ το κεφάλι επεχείρησαν να τους μεταφέρουν παράνομα με ιστιοφόρο τρεις Ουκρανοί

Εντοπίστηκαν από το σκάφος Ζακύνθου

Οι 62 μετανάστες από το Ιράκ, την περιοχή του Κουρδιστάν συγκεκριμένα, μαζί με τρεις αλλοδαπούς από την Ουκρανία που ήταν οι διακινητές τους και είχαν αναλάβει την μεταφορά τους στις ακτές της Ιταλίας, επέβαιναν σε μικρό ιστιοφόρο το οποίο έπλεε στην θαλάσσια περιοχή της Καλογριάς Αχαΐας και εντοπίστηκε χθες γύρω στις 6:30 το πρωί από το πλωτό σκάφος της Ζακύνθου και αμέσως σήμανε συναγερμός στις Λιμενικές αρχές και στήθηκε επιχείρηση για την μεταφορά τους στην ξηρά.

Το ιστιοφόρο μεταφέρθηκε στο Λιμάνι της Κυλλήνης και από εκείνη την στιγμή το Λιμεναρχείο Κατακόλου με το Λιμενικό Τμήμα Κυλλήνης ανέλαβε να διενεργήσει την προανάκριση και προχώρησε στον σχηματισμό δικογραφίας για την υπόθεση.

Οι μετανάστες, 39 άνδρες, 10 γυναίκες και 13 παιδιά, είχαν μεταφερθεί οδικώς από την Αθήνα στην παραλιακή ζώνη της Αχαΐας. Το ιστιοφόρο προσέγγισε την θαλάσσια περιοχή της Καλογριάς και οι διακινητές επιβίβαζαν κατά ομάδες τους μετανάστες από την παραλία σε ένα μικρό φουσκωτό και εν συνεχεία τους επιβίβαζαν στο ιστιοφόρο.

Όταν επιβιβάστηκαν όλοι, ο ένας πάνω στον άλλο, έχοντας μαζί τους μόνο τα χαρτιά τους και τα απολύτως απαραίτητα, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ιταλία. Ωστόσο, δεν πρόλαβαν να διανύσουν μεγάλη απόσταση, αφού ενήργησε άμεσα το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου και η επιχείρηση ‘φυγή’ δεν ολοκληρώθηκε.

 

Σχηματισμός δικογραφίας

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο της Κυλλήνης και οι τρεις διακινητές συνελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά, ενώ η ίδια Εισαγγελία θα αποφασίσει σήμερα και για την τύχη των μεταναστών.

 

Μόνη τους έννοια η φυγή

Οι ίδιοι, μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ το μόνο που ζητούσαν ήταν να τους αφήσουν να μεταβούν στην Ιταλία. «Σας παρακαλούμε, θέλουμε να πάμε στην Ιταλία» ήταν τα λόγια τους, η δική τους κραυγή αγωνίας που έβγαινε από τα στόματα ενηλίκων και παιδιών.
Όπως είπαν, βρέθηκαν στην Ελλάδα περνώντας προηγουμένως από την Τουρκία, περιπλανήθηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας μέχρι να τακτοποιήσουν την φυγή τους, που κόστισε από 1000 έως 2000 ευρώ το κεφάλι και χθες τα ξημερώματα ξεκίνησαν το ταξίδι με την ελπίδα ότι θα έφταναν στην Ιταλία.

Αντ’ αυτού βρέθηκαν στην Κυλλήνη, μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, χωρίς να γνωρίζουν τι άλλο θα τους ξημερώσει. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο οποίος μερίμνησε μέσω της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας για την σίτιση των μεταναστών, ενώ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Πάτρας αναμενόταν χθες το απόγευμα η αποστολή στρωμάτων και κουβερτών προκειμένου να διανυκτερεύσουν οι μετανάστες στον χώρο του Λιμεναρχείου, αφού δεν υπάρχει κανένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την φιλοξενία τους.

«Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία» μας είπε ο Muxamad Xotr με την 13χρονη κόρη του Sahand

Χρειάζονται λύσεις

Γεγονός που το καυτηρίασε και ο ίδιος ο κ. Μοράντ, ο οποίος ανέφερε στην δήλωσή του:

«Για ακόμα μία φορά εντοπίστηκε παράνομη διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία από την περιοχή μας και την Αχαΐα και όπως είχα επισημάνει από την αρχή, έχει αλλάξει πλέον η πύλη εξόδου προς την Ευρώπη και ψάχνουν συνεχώς για νέες διαδρομές. Όπως είχα ζητήσει και την πρώτη φορά που είχαμε το πρώτο συμβάν, χρειάζεται ενίσχυση στο λιμενικό σώμα από όλες τις απόψεις και σε αριθμό, αλλά και σε εξοπλισμό. Αναγκαζόμαστε και πάλι να φιλοξενήσουμε άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, χωρίς να έχουμε τις υποδομές και χωρίς να έχουμε καμία αρμοδιότητα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αλλά το κράτος θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο και να δίνει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Για την τύχη των μεταναστών, όπως προαναφέρθηκε, θα αποφασίσει σήμερα η Εισαγγελία Πειραιά.

Χθες το μεσημέρι μετέφεραν φαγητό για τις 62 ψυχές

Όλη η επικαιρότητα