Εκπαίδευση

Εντυπωσιακή εκδήλωση για το «ΟΧΙ» στο Λύκειο Βουνάργου

062.jpg
Ακούστε το άρθρο

 Αφιερωμένη στη μνήμη των ηρώων του 1940, ήταν η εκδήλωση που επιμελήθηκαν οι μαθητές και εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Βουνάργου, για τον εορτασμό της σημερινής Εθνικής Επετείου, και παρουσίασαν στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Βουνάργου.


Τη λαμπρή γιορτή προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης, με συντονισμό από τις φιλολόγους του σχολείου Κων/νας Διονυσοπούλου και Ελένης Πατσή, με την υποστήριξη και συνεργασία του διευθυντή του σχολείου Παύλου Παγκράτη, των καθηγητών Μουσικής Φωτεινής Νικολοπούλου, Φυσικής Γεωργίου Χούπα, Πληροφορικής Κω/νου Μοσχονά και Φυσικής Αγωγής Δημητρίου Σκούτα.


   Η γιορτή πιο συγκεκριμένα  περιελάμβανε τα εξής Έκθεση Φωτογραφίας, με υλικό από το Έπος του 1940, που συγκέντρωσαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, μετά από έρευνα σε ψηφιακά αρχεία, (όπως το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, αρχεία του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, αρχεία από το Γενικό Επιτελείο του Ελληνικού  Στρατού , από το αρχείο του Ιταλικού και Γερμανικού στρατού κ.ά.). Μέσα από την Έκθεση, ο θεατής μπορεί να έχει γενική εποπτεία όλης της συμβολής και όλων των θυσιών της Ελλάδας στην διάρκεια  του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των Ιταλών στις 28  Οκτωβρίου 1940.


Η έκθεση θα είναι ανοικτή στις ώρες λειτουργίας του σχολείου για το κοινό της περιοχής αλλά και ευρύτερα για μια εβδομάδα. Μετέπειτα το συγκεντρωμένο υλικό μαζί και με σχετικά κείμενα και χάρτες προγραμματίζεται να συμπεριληφθεί σε ένα λεύκωμα, (album), που θα παραμείνει στην βιβλιοθήκη του σχολείου αλλά και θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προς χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο.


Η Χορωδία των μαθητών της  Β΄ τάξης τραγούδησε τραγούδια της εποχής .


Επίσης, έγινε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού και ανάγνωση κειμένων, από μαθητές της Γ τάξης, με θέμα την προσωπικότητα και την ζωή της ηρωίδας της αντίστασης  Λέλας  Καραγιάννη. Επίσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ- συνέντευξη του γιού της, Γεωργίου Καραγιάννη, μέσα από το οποίο όσοι το  παρακολούθησαν  γνώρισαν  τις φρικτές συνθήκες και τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων για την τιμή της Πατρίδας και την Ελευθερία της.


Τέλος ο διευθυντής του σχολείου αναφέρθηκε και στους επιζώντες ήρωες της γενιάς του 1940 όπως είναι η προσφάτως βραβευθείσα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια,  κ. Ερμιόνη Πρίγκου από την Ελληνικότατη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου. Η οποία επί 74 χρόνια φυλάει και φροντίζει  εν μέσω διώξεων τους τάφους ηρωικών πεσόντων στις μάχες Ελλήνων μαχητών που βρίσκονται στον κήπο του σπιτιού της.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του χωριού.

Όλη η επικαιρότητα