Ηλεία

Εντυπωσιακό θέαμα στο έθιμο της κουλούρας στο Επιτάλιο!

Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη επιτυχία τιμήθηκε για 15η χρονιά το έθιμο της κουλούρας στο Επιτάλιο με τις κούρσες αλόγων, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου καθώς αρκετοί κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου αλλά και των Κρεστένων παρακολούθησαν το εντυπωσιακό θέαμα στον διαμορφωμένο στίβο ιπποδρομιών σε έκταση στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τον χώρο, ενώ οι αναβάτες ήταν ήδη στον χώρο από νωρίς το πρωί. Πάρα πολλά μικρά παιδιά επέδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για το έθιμο και θέλησαν  να φωτογραφηθούν με τα άλογα, δείχνοντας ότι το άθλημα της ιππασίας κερδίζει διαρκώς φίλους και υποστηρικτές.

Οι κούρσες ήταν εντυπωσιακές, ενώ είχαν και μερικά απρόοπτα καθώς ορισμένα άλογα δεν ήταν τόσο… υπάκουα και ενίοτε έβγαιναν εκτός του στίβου. Οι επισκέπτες που παρακολούθησαν το όμορφο θέαμα, χειροκρότησαν τους συμμετέχοντες και απόλαυσαν το έθιμο απαθανατίζοντας διαρκώς στιγμιότυπα από τις κούρσες.

Ακολούθησε η απονομή μεταλλίων και της κουλούρας στους νικητές που αναδείχθηκαν από τις κούρσες, με τον κόσμο να ανανεώνει το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά, με στόχο ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Επιταλίου, Αθανάσιος Τσαγκρής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των πολιτών, ιδίως των μικρότερων ηλικιών, και τόνισε ότι το έθιμο συνεχίζεται για 15η χρονιά παρότι δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα ούτε μεγάλη υποστήριξη από τον δήμο λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Προσπαθούμε να καθιερωθεί ως έθιμο παρότι δεν υπάρχει οικονομικό έπαθλο για να έρθουν αναβάτες και άλογα από μακρινά μέρη, αλλά αυτό δεν μας πτοεί. Είναι ένα έθιμο τοπικό που γίνεται κάθε χρονιά εκ παλαιοτάτων ετών και το έπαθλο είναι μια κουλούρα και ένα μετάλλιο. Είμαι ευχαριστημένος ιδιαίτερα από τη συμμετοχή του κόσμου, καθώς ήρθαν αρκετά μικρά παιδιά και φωτογραφήθηκαν με τα άλογα και γνώρισαν την ιπποφιλία και τη φιλοζωία, στους καιρούς που διανύουμε είναι σημαντικές αξίες. Ελπίζω ότι κάθε χρόνο θα γίνεται και καλύτερο», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Τσαγκρής, ευχαριστώντας τους συντελεστές της υλοποίησης του εθίμου.

Όλη η επικαιρότητα