Υγεία

ΕΟΠΥΥ: Σήμερα αναμένεται (;) να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων

farmaka.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα (27/3) αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 50% της διαφοράς από την ασφαλιστική μέχρι τη λιανική τιμή (η λεγόμενη συμμετοχή), αντί του 25% που πλήρωνε μέχρι σήμερα. Το μέτρο αναμενόταν να εφαρμοστεί χθες αλλά για μια ακόμα φορά το υπουργείο υγείας αποδείχθηκε ανέτοιμο. «Ευτυχώς που υπάρχουν οι υπολογιστές και οι εταιρίες ενημερώνουν, γιατί διαφορετικά θα λύναμε… εξίσωση για κάθε συνταγή», σχολίασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, εκφράζοντας και ο ίδιος την ανησυχία τους για τη διαρκή αλλαγή των αποφάσεων.

Το υπουργείο Υγείας, εδώ και μήνες προετοίμαζε το νέο σύστημα αποζημίωσης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με αυτό, οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα και αν…

Ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς μέχρι τη λιανική. Παρότι όμως η λεγόμενη θετική λίστα με τις νέες τιμές των φαρμάκων και τις ασφαλιστικές προετοιμάζεται εδώ και μήνες, θα έπρεπε να τεθεί στην πράξη χθες… πήρε νέα αναβολή για σήμερα, χωρίς και πάλι αυτό να είναι βέβαιο.

«Ίσως να πληρώνουν και περισσότερα»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μιλώντας για το νέο κύκλο «ταλαιπωρίας» των ασφαλισμένων αλλά και των φαρμακοποιών που αντί να εξυπηρετούν τρέχουν και δε φτάνουν για να ενημερωθούν για τις συνεχιζόμενες αλλαγές. «…σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, βάσει των αλλαγών, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 50% της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και τιμής του φαρμάκου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι ασφαλιστικές τιμές δεν θα είναι απευθείας συνδεδεμένες με το πρωτότυπο φάρμακο αλλά με μια τιμή που θα οριστεί ανά θεραπευτική κατηγορία. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο μέχρι αυτή τη στιγμή (σ.σ Τετάρτη μεσημέρι), δεν έχει ενημερωθεί κανένα κομπιούτερ και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί το σύστημα. Φοβάμαι πως θα πληρώνουν περίπου τα ίδια, αν όχι περισσότερα, γιατί βέβαια οτιδήποτε δεν «βγάζει» οικονομία στο σύστημα, θα το πάρουν πίσω.

»Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την αναγραφόμενη τιμή, γιατί, όπως καταντήσαμε δεν ισχύει ούτε η συμμετοχή, καθώς μπορεί κάποιος να πληρώνει συμμετοχή 25% αλλά με τις προσαυξήσεις, τα χαράτσια που λέμε, να πληρώνει και 40% χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Έχουμε φτάσει δηλαδή σε ένα σημείο, τη μια μέρα να μειώνονται οι τιμές και την επόμενη ημέρα, με μειωμένες τιμές, ο ασφαλισμένος να πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή», σχολίασε ο κ.Θεοδωρόπουλος.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα