Εορτασμός Θεοφανίων στο Κατάκολο (PHOTOS-VIDEO)

Λαμπρός παρά το τσουχτερό κρύο, με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για την περιοχή, ήταν ο εορτασμός των Θεοφάνιων το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι του Κατακόλου.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις διοργάνωσε ο δήμος Πύργου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο όπου το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι φορέων του νομού Ηλείας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση.

12 ήταν οι τολμηροί που βούτηξαν φέτος στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον σταυρό, τον οποίο ανέσυρε ο Αποστόλης Γούργουρας που δέχθηκε τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και τον χρυσό σταυρό (σ.σ. τον οποίο του πέρασε στο λαιμό ο κ. Πετρόπουλος).

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Ηλείας είχε χοροστατήσει στην Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του προέδρου (και μελών του Δ.Σ.) του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδα Βαρουξή, των βουλευτών Μάκη Μπαλαούρα και Γιάννη Κουτσούκου, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμου, του πρ. γεν. γραμ. του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανού, των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου και  Γιάννη Αργυρόπουλου, του πρ. βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας –και υποψήφιου δημάρχου- Κώστα Νικολούτσου, του υποψήφιου δήμαρχου Πύργου Στάθη Κάννή, του πρ. αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Καφύρα, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Απόστολου Μαρτζάκλη, του Λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη  Κατακόλου Δημήτρη Παπαηλιού και Απόστολου Γκατζίου αντίστοιχα, του Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, του προέδρου και του γραμματέα της ΕΑΑΝ Ηλείας, Ζώη Υφαντή και Βλάση Μπεντεβή αντίστοιχα, του πρόεδρου της ΕΑΑΣ Ηλείας Γιώργου Σταματόπουλου, του Διοικητή της 117 ΠΜ κ. Γιαπιτζή, του Διοικητή ΤΟΥ ΚΕΑΤ Κ. Ζολώτα, του Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ Γιάννη Μπλούνα, του  προέδρου της ΝΟΔΕ Ηλείας Χρήστου Γαβρά, του συντονιστή των ΑΝΕΛ Ηλείας Τάκη Τσιλιμίγκρα κ.α.

Η Δεξίωση στο μουσείο Λάτση

Μετά τον αγιασμό των υδάτων και την ρίψη του Σταυρού, στο Μουσείο Λάτση πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση που περιλάμβανε και την κοπή πίτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.

Την πίτα ευλόγησε και στη συνέχεια έκοψε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: «εύχομαι στο Λιμενικό Ταμείο να διαθέτει τα αναγκαία για να φτιάχνει έργα στο λιμάνι και οι επισκέπτες να έρχονται με ασφάλεια».

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος τόνισε πως: «Τα έργα στο λιμάνι είναι αυτά που θέλουμε και σχεδιάζουμε να γίνουν. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει και επιδιώκει την ανάπτυξη του λιμένα του Κατακόλου κάτι που θα προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης σε όλη την περιοχή. Μια περιοχή με αρχαιολογικούς θησαυρούς και φυσικό κάλλος. Ο στόχος είναι στην επόμενη Κυβερνητική μας θητεία το έργο αυτό να αναπτυχθεί με ένα σύγχρονο τρόπο που θα είναι εφάμιλλος των καλύτερων λιμένων που υπάρχουν για την υποδοχή των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων και όχι μόνο. Και η σύνδεση με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η ανάπτυξη του αεροδρόμιου του Επιταλίου που θα γίνει κι αυτή, όπως και η επέκταση της οδικής αρτηρίας από Πάτρα μέχρι Τσακώνα που έχουν καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι μια άλλη εποχή ανοίγει για τον νομό μας που θα επηρεάσει όλες τις πλευρές της οικονομίας».

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής δήλωσε: «Το 1999 το Κατάκολο ήταν ένα χωριό. Με κόπο και μόχθο το τοπίο έχει αλλάξει. Είναι παρήγορο κι ευχάριστο να είσαι ένας 70άρης νέος παρά ένας 40άρης γέρος. Η πόλη μας έχει σπουδαίους ανθρώπους που με διαφορετικό πνεύμα από αυτό που επικράτησε ως σήμερα εξουδετερώνουν τους κακούς αντιπάλους αφού τους συνδέει η αγάπη τους για τον τόπο. Με την ευχή ότι όλα θα πάνε καλά για την πατρίδα μας εύχομαι παράλληλα να επικρατήσει αγάπη και ομόνοια στον τόπο μας για να πάμε μπροστά».

 

Τέλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής δήλωσε πως: «Πρέπει για τα παιδιά μας να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να προβάλλουμε αυτά που μας ενώνουν. Χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει να αποδείξουμε, όλοι, Λιμενικό Ταμείο, δήμος, Περιφέρεια, Λιμενική Αρχή και οι Πολιτικοί που αγαπούν τον τόπο τους, ότι θα κοιτάξουμε να επισπεύσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν στο λιμάνι. Έχω πει κι άλλες φορές ότι η γκρίζα αλάνα που υπάρχει στο λιμάνι και φαίνεται και στο google earth πρέπει να σταματήσει να υπάρχει… τα έργα που αναμένεται να γίνουν είναι σημαντικά. Το λιμάνι Γιάννης Λάτσης πρέπει να μπει, πλέον, σε μια διαδικασία όπου από ασφαλής εκμετάλλευση ως πύλη της Αρχαίας Ολυμπίας να μετατραπεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό και να πουλήσει υπεραξία. Ο Γιάννης Λάτσης ήταν μια Παγκόσμια προσωπικότητα και η οικογένεια του συνεχίζει στα χνάρια του με φιλανθρωπικές ενέργειες και με ειλικρίνεια σας λέω ότι επικοινωνώ μαζί τους και σύντομα θα δείτε ένα προς ένα τα έργα που θα γίνουν στο λιμάνι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύργου, κάτι στο οποί έχει συμμετοχή και ο κ. δήμαρχος, για το καλό του τόπου μας».

12 ήταν φέτος οι τολμηροί κολυμβητές που αψήφησαν τις πολίκές –για την περιοχή μας- θερμοκρασίες και βούτηξαν στα νερά του λιμανιού του Κατακόλου

Ο Αποστόλης Γούργουρας ανέσυρε τον σταυρό από τα παγωμένα νερά δεχόμενος κατόπιν τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ηλείας ενώ το χρυσό σταυρό του πέρασε στο λαιμό ο υφυπ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος…

Ο Αποστόλης Γούργουρας ανέσυρε τον σταυρό από τα παγωμένα νερά δεχόμενος κατόπιν τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ηλείας ενώ το χρυσό σταυρό του πέρασε στο λαιμό ο υφυπ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος… στη φωτο μαζί με την κόρη του Χαρά.

Ο κ.Βαρουξής, με τον κ.Πετρόπουλο και τον κ.Λιατσή.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτανεία στον κεντρικό δρόμο του Κατακόλου.

Παρά την ηλιοφανεία το κρύο ήταν έντονο κάτι που όμως δεν εμπόδισε τον κόσμο να σπεύσει για να παρακολουθήσει την ρίψη του Σταυρού.

Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε ακόμα περισσότερο με την παρουσία της η Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων».

 

Ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός κόβει την πίτα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου υπό τα βλέμματα του  πρόεδρου Λεωνίδα Βαρουξή, του δήμαρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του υφυπ. Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου και του αντιπρόεδρου του ΔΛΤΠ Σάκη Αντωνόπουλου.

Η δεξίωση φιλοξενήθηκε στο Μουσείο