Ηλεία

Εορτασμός… υπό βροχή για τον πολιούχο της Αμαλιάδας! – Διεκόπη η λιτανεία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Ακούστε το άρθρο

Υπό βροχή πραγματοποιήθηκε χθες ο εορτασμός του Πολιούχου της Αμαλιάδας Αγίου Αθανασίου, αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε δεκάδες πιστούς και τις αρχές του τόπου, του νομού και της περιφέρειας να παραστούν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, που και φέτος ήταν λαμπρές.

Βροχερός και παγωμένος ο καιρός χθες, όπως και πέρυσι, δεν έδωσε τη δυνατότητα για να γίνει κανονικά η περιφορά της ιερής εικόνας και αναγκαστικά διεκόπη στη μέση, αφού δεν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

Από νωρίς το πρωί ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου κατακλύστηκε από πιστούς, οι οποίοι προσκυνούσαν την ιερή εικόνα, άναβαν κεριά ζητώντας τη βοήθεια και προστασία του Αγίου και παρακολούθησαν την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, με τη συμμετοχή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μεσαορίας Κύπρου κ. Γρηγορίου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού.

Με τις ομπρέλες

Γύρω στις 11 το πρωί οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα και η ιερή εικόνα του Αγίου Αθανασίου εξήλθε του Μητροπολιτικού Ναού, με άγημα της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας να αποδίδει τιμές, ενώ η Φιλαρμονική του δήμου Ήλιδας παιάνιζε ύμνους και μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου και του 1ου Γυμνασίου Αμαλιάδας έραιναν την εικόνα με ροδοπέταλα.

Εκείνη την ώρα η άρχισε να βρέχει, ωστόσο η λιτανεία ξεκίνησε κανονικά αλλά τελικά διεκόπη όταν η εικόνα έφθασε στην οδό Ερμού, καθώς η βροχόπτωση εντάθηκε και τελικά έγινε επιστροφή στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας έγινε δεξίωση στο φουαγιέ του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου.

Ευχές

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός έδωσε τις ευχές του και ανέφερε:

«Σήμερα (σημ. χθες) είχαμε δυσκολία με τη βροχή αλλά η εκκλησία μας είναι γι’ αυτό ακριβώς, για τις δύσκολες ημέρες της ζωής όλων των ανθρώπων. Ο Άγιος Αθανάσιος από τα σαράντα περίπου χρόνια που ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας, τα τριάντα πέντε τα πέρασε εξορία. Αλλά η παρούσα ζωή είναι προσωρινή, η αιωνιότητα είναι για εμάς και κυρίως είναι η εσωτερική καρδιά. Η εκκλησία μας θέλει να κάνει τους ανθρώπους να είναι πάντοτε ευτυχισμένοι και όταν είναι σε δύσκολες ημέρες να έχουνε πνευματική χαρά και ευτυχία. Έτσι είναι και η ευχή μου στους συμπολίτες μας του δήμου Ήλιδας, της Αμαλιάδας, να έχουν πάντοτε τη δύναμη του Χριστού, να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής μας ευχάριστα. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους».

Στον εορτασμό παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος έδωσε ευχές: «Χρόνια πολλά σε όλους τους πολίτες της Ήλιδας και της Ηλείας. Ο Άγιος Αθανάσιος να μας δώσει δύναμη, εσωτερική αφύπνιση, με αλληλεγγύη και εργατικότητα  να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ο άνθρωπος, οι ανάγκες του, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ελπίδα στους νέους ανθρώπους μας, πρέπει να είναι οι αξίες και οι πολιτικές πάνω στις οποίες θα πρέπει να χτίσουμε μία νέα προοπτική για την περιοχή μας και για τη χώρα μας. Περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές ως χώρα, γιατί είμαστε στον έβδομο χρόνο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, διανύουμε το τρίτο μνημόνιο και έχουμε ένα τέταρτο μπροστά μας, αλλά πραγματικά πιστεύω και επάνω σε αυτό θα εργαστούμε συλλογικά και οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, να αλλάξουμε σελίδα, να μην αργήσουμε και επάνω σε αυτό να χτίσουμε μία νέα προοπτική. Μπορούμε ως Ελλάδα, μπορούμε ως Περιφέρεια να ελπίζουμε ξανά και για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι ενωμένα σε ένα κοινό στόχο. Καλό είναι να αξιοποιούμε αυτές τις πνευματικές ημέρες της κάθε περιοχής και να κάνουμε και ένα μικρό εσωτερικό απολογισμό αλλά και να βάζουμε νέους στόχους, νέους σκοπούς».

Ευχές έδωσε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και δήλωσε: «Η Αμαλιάδα  γιορτάζει τον πολιούχο της, ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά, ιδιαίτερα στους εορτάζοντες και ο Άγιος Αθανάσιος ας δώσει φώτιση σε όλους μας για μια καλύτερη χρονιά το 2017».

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών κ. Παναγιώτης Μπράμος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης, οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος και κ. Τάσος Σμέρος, οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Πέτρος Γιαννακόπουλος,ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο υποδιοικητής της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας κ. Νίκος Κουρμάνης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας κ. Κώστας Στεφανόπουλος, ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας κ. Κώστας Χριπάτσιος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Σαψάλης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Αμαλιάδας κ. Κώστας Ντούμας και ο πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Το μεσημέρι τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας, υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Μητροπολίτη Κυρού Αθανασίου.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα