Ηλεία

Επαναφορά της Ηλείας στο τουριστικό προσκήνιο ζητά το Επιμελητήριo

katakolo_ploia4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την καθοριστική και κυρίαρχη σημασία που έχει για την Ηλεία η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, επισημαίνει με άρθρο του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του νομού Hλείας, ο κ. Κώστας Νικολούτσος.

Ο κ. Νικολούτσος αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση για τον τόπο και μιλά για επαναπροσδιορισμό στρατηγικών ενεργειών ώστε «να αποτραπεί η εξαφάνιση της Ηλείας από τον τουριστικό χάρτη της χώρας…».

Τονίζει ακόμη την αναγκαιότητα της πρόβλεψης και των κινήσεων για το μέλλον πέρα από τα στενά όρια που ο καθένας μπορεί να θέσει και υποστηρίζει τον στόχο της σκληρής προσπάθειας για να επανέλθει ο νομός ως προορισμός στο τουριστικό προσκήνιο.

Αναλυτικά το άρθρο του προέδρου του Επιμελητηρίου, έχει ως εξής:

«Η μέχρι τώρα απογραφή της τουριστικής δραστηριότητας στην Ηλεία, εξαιρουμένης της κρουαζιέρας, καταγράφει αισθητή μείωση των αφίξεων με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Το 2013, εξελίσσεται σε ένα χρόνο – σταθμό για την ανάκαμψη της Ελλάδος. Ο τουρισμός, κυρίαρχος πυλώνας μαζί με την πρωτογενή παραγωγή, φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικά και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Παρατηρούμε μεγάλη έως πολύ μεγάλη αύξηση των αφίξεων σε πολλούς προορισμούς ενώ είναι αξιοσημείωτη η ζήτηση καταλυμάτων υπερυψηλών προδιαγραφών ειδικά σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο κλπ.

Αντίθετα, στην Ηλεία, για μία ακόμη φορά βαδίζουμε αντίθετα στο ρεύμα.

Στην Ολυμπία, οι διανυκτερεύσεις καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ, οι εκτός  αλυσίδων εγκαταστάσεις  παραθερισμού λειτουργούν με ζημία, η εστίαση  βλέπει  ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς την αναμενόμενη πελατεία, ενώ η  καθιερωμένη νυχτερινή έξοδος είναι υποτονική με πολλαπλές συνέπειες.

Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή αφού εξετάσουμε συστηματικά τα στοιχεία με την βοήθεια ειδικών, να επαναπροσδιορίσουμε τις βραχυπρόθεσμες ενέργειες και να σχεδιάσουμε επιστημονικά τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να αποτραπεί η εξαφάνιση της Ηλείας από τον τουριστικό χάρτη της χώρας και να παραμείνει σαν συμπλήρωμα μόνο η Αρχαία Ολυμπία.

Το Επιμελητήριο Ηλείας προτείνει συνάντηση των αρμοδίων, όπως οι Βουλευτές, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι ξενοδόχοι, όπου αφού έχει προηγηθεί η σχετική προετοιμασία μετά από συστηματική μελέτη των οικονομικών δεδομένων, θα καθοριστεί ο «οδικός χάρτης» για τον τουρισμό της Ηλείας που θα λειτουργεί δεσμευτικά για όλους.

Σε αυτό το πνεύμα πέρα από την καταγραφή των υποδομών υποδοχής κοινού (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης μόνιμα και επαρχιακά κλπ.), χώρων πολιτισμού (μουσεία, αίθουσες κλπ.), όπως και κάθε συναφούς στόχου ( συγκοινωνίες, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια)  ας επιχειρήσουμε αυτό που ποτέ δεν κάναμε.

Να προβλέψουμε και να δραστηριοποιηθούμε πέρα από στενά όρια που ο καθένας μας έχει θέσει.

Εκτίμηση μας είναι ότι για την κακή πορεία δεν μας φταίει μόνο ο κακός μας εαυτός.

Η πίεση που δέχεται η Ηλεία είναι πολύ μεγάλη.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Αθήνας – Τρίπολης – Καλαμάτας, το αεροδρόμιο Καλαμάτας (αύξηση 61% το 2013),  ο Νέος Αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης, οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές, οι παγκόσμιας εμβέλειας δράσεις πολιτισμού στην Μεσσηνία, που ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΣΟΦΑ ΕΓΙΝΑΝ, πιέζουν ασφυκτικά την Ηλεία που δεν αντιδρά.

Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι απαιτείται σκληρή προσπάθεια για την επαναφορά του προορισμού «Ηλεία» στο τουριστικό προσκήνιο.

Δεν είναι άλλοθι για κανέναν μας το πλημμελές κρατικό ενδιαφέρον, όπως εκδηλώνεται με την Ολυμπία Οδό, τον σιδηρόδρομο, τα λιμάνια, το αεροδρόμιο, το φυσικό αέριο κλπ.

Το Επιμελητήριο κινείται σε αυτή την κατεύθυνση μελετώντας τις παραμέτρους με ειδικούς της τουριστικής αγοράς ώστε να διατυπωθεί σχέδιο στρατηγικής για τον τουρισμό με βάση τις υπάρχουσες υποδομές.

Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο όμως, χρειάζεται πέρα από τα προαναφερθέντα, πού σαφώς είναι ζητούμενα ΚΑΙ η συμβολή του καθενός ξεχωριστά: να πιστέψουμε όλοι πως ζούμε σε έναν τόπο με απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης και προβολής, που για να αναδειχθούν, χρειάζεται καταρχήν την πίστη και την ενεργοποίησή μας. Η προβολή της ταυτότητας ενός τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυθόρμητη διαφήμιση που της γίνεται από τους κατοίκους της. Κανείς δεν είναι περισσότερο ειδικός από τον κάτοικο της Ηλείας να προωθήσει τις ομορφιές και τις δυνατότητες της περιοχής.

Ίσως να έχει χαθεί μέχρι σήμερα πολύτιμος χρόνος και οι ευθύνες να είναι μεγάλες για όλους. Πρέπει επιτέλους ο Νομός Ηλείας να τρέξει μπροστά από τις εξελίξεις και με την σκέψη αυτή προβλέπουμε στη συνεργασία με τους φορείς του τόπου ώστε να διατυπωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο δράσης που ανάμεσα στα άλλα θα βελτιώσει τις υπηρεσίες μας, και θα καταστήσει τον τόπο μας ιδιαίτερα φιλικό για τον επισκέπτη».    

Όλη η επικαιρότητα