Επανάληψη του εγκλήματος της Ηλείας

Σοκ προκαλεί η ανατριχιαστική επανάληψη των παραλείψεων της καταστροφικής φωτιάς της Ηλείας, που στοίχισε  τη ζωή σε 63 ανθρώπους το 2007, καθώς το ίδιο έγκλημα διαπράχθηκε με οδυνηρά αποτελέσματα, στην ανατολική Αττική με την εκατόμβη των νεκρών και των αγνοούμενων.

Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες που διαπιστώθηκαν στην Ηλεία καταγράφονται με τον πλέον επίσημο τρόπο στις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες καταδικάστηκαν οι ένοχοι εκείνης της τραγωδίας. Από την καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων προκύπτει μία εφιαλτική επανάληψη της ίδιας τραγωδίας, καθώς, όπως αποδεικνύεται, εκείνα τα λάθη δεν δίδαξαν τίποτα στον κρατικό μηχανισμό…

«Είναι συγκλονιστικό, αλλά πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς παραλείψεις των αρμοδίων κατά τις καταστροφικές και θανατηφόρες πυρκαγιές στην Αττική πριν από λίγες ημέρες», τονίζει ο δικηγόρος των οικογενειών των δεκάδων θυμάτων της Ηλείας, Αντώνιος Φούσας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στις αποφάσεις αυτές –ποινικές και διοικητικές- καταγράφονται οι παραλείψεις και τα εγκληματικά λάθη των αρμοδίων οργάνων, λόγω των οποίων προκλήθηκε εκείνη η τραγωδία. Μάλιστα, σχετική είναι και η υπ’ αριθμ. 940/2015 απόφαση του Αρείου Πάγου για την ποινική πλευρά της υπόθεσης».

Στην ίδια τραγωδία θεατές…

Η ανάγνωση των δικαστικών αποφάσεων για την τραγωδία της Ηλείας καταγράφει συγκεκριμένες βαρύτατες ευθύνες οι οποίες εντοπίστηκαν. Τα ερωτήματα,  τα οποία αναμένεται σύντομα να τεθούν και για την περίπτωση της Ν. Μάκρης, αφορούν:

. To εάν υπήρξε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από κάθε περιφέρεια και δήμο και εάν εφαρμόστηκε.

.  Το αν εγκαίρως είχαν καθαριστεί οι δρόμοι,  αν είχαν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες και αν υπήρχαν αντιπυρικοί κρουνοί γεμάτοι με νερό και κυρίως, αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

. Το εάν την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έστειλε στις επικίνδυνες περιφέρειες (και εν προκειμένω στην Αττική) σχετικό ειδοποιητήριο έγγραφο και μάλιστα με σχετικούς χάρτες και τον βαθμό επικινδυνότητας.

. Το εάν ύστερα από το έγγραφο αυτό, ενεργοποιήθηκαν η περιφέρεια και οι δήμοι, με τα ειδικά γραφεία της Πολιτικής Προστασίας.

. Το εάν συνεκλήθησαν αμέσως τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΠΟ και ΣΤΟ) και εάν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις επικείμενες πυρκαγιές για λόγους αυτοπροστασίας.

. Το εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν τους κινδυνεύοντες κατοίκους ή αφέθηκαν να ενεργήσουν μόνοι τους κάτω από τον πανικό τους και χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν.

. Το εάν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων, δηλ. του οικείου περιφερειάρχη και του κάθε δημάρχου.

. Το εάν ρυθμίστηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις καιόμενες περιοχές, εάν έγινε ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων και επίσης εάν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σχετικά μηχανήματα των ιδιωτών, τα οποία θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένα από πριν.

Δικαστικός μαραθώνιος 10 ετών

Αρχικά, μετά την τραγωδία στην Ηλεία με τους δεκάδες νεκρούς στην Αρτέμιδα και τη Μάκιστο, η αντιεισαγγελέας Πύργου είχε βάλει την υπόθεση των ευθυνών των αρμοδίων στο αρχείο. Όμως ο κ. Φούσας, που είχε αναλάβει τις υποθέσεις των οικογενειών των θυμάτων, άσκησε προσφυγή η οποία και έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα Πατρών, με αποτέλεσμα ο φάκελος να ανοίξει και πάλι. Ασκήθηκαν διώξεις κατά του νομάρχη Ηλείας, του δημάρχου Ζαχάρως, υπαλλήλων της Πυροσβεστικής αλλά και μιας ηλικιωμένης. Από την ανάκριση προέκυψαν βαρύτατες παραλείψεις και εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα με κατηγορούμενους τους ανωτέρω.

Ακολούθησε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου Πύργου που διήρκεσε έναν χρόνο και με την απόφαση που εκδόθηκε κηρύχθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι. Άσκησαν έφεση που εκδικάστηκε στην Πάτρα επί οκτώ μήνες, όπου και πάλι κηρύχθηκαν ένοχοι.

Άσκησαν έφεση αναίρεσης στον Άρειο Πάγογοιο  στον  Κυριακή 12κρητων θυμΤΗΣ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

——-

όπου απορρίφθηκαν οι σχετικές αναιρέσεις και επικυρώθηκαν ως αμετάκλητες οι καταδικαστικές αποφάσεις. Οι ποινές χαρακτηρίστηκαν εξαγοράσιμες, αλλά μόνο δύο πρόσωπα που δήλωσαν ότι δεν είχαν χρήματα φυλακίστηκαν για λίγους μήνες.

Εκτός από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, «μάχη» δόθηκε και για τις αγωγές που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων. Επιδικάστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά στους οικείους των νεκρών αν και κατά των αποφάσεων αυτών το ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια και ο δήμος Ζαχάρως άσκησαν εφέσεις. Και πάλι, όμως, έγινε δεκτό το «δίκαιο» των θυμάτων, ενώ όσες δικαστικές αποφάσεις κρίθηκαν αμετάκλητες, το Δημόσιο κατέβαλε – και μάλιστα εντόκως- τις επιδικασθείσες δικαστικές αποζημιώσεις στον κάθε δικαιούχο.

εφημ.: «Realnews»

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ

«Σοβαρές και εγκληματικές παραλείψεις»

«Είμαι συγκλονισμένος. Υπερασπίστηκα το δίκαιο δεκάδων θυμάτων της Ηλείας, μεταξύ των οποίων και η δραματική περίπτωση των ανήλικων παιδιών και της 44χρονης μητέρας τους στην Αρτέμιδα. Και όμως οι ίδιες παραλείψεις και ευθύνες διαπιστώνονται και στην πολύνεκρη τραγωδία της Νέας Μάκρης. Πρόκειται για υποχρεώσεις που προβλέπει ρητά ο νόμος και που δυστυχώς δεν τηρήθηκαν. Οι Έλληνες δικαστές που δίκασαν όλη την υπόθεση της Ηλείας επεσήμαναν με τις αποφάσεις τους τις σοβαρές και εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και αίσθηση του χρέους τους…»