Ηλεία

Επαγγελματίες Ταξί: Πλήγμα χωρίς προηγούμενο

Ακούστε το άρθρο

Άδικα περιμένουν στις πιάτσες – Πτώση της κίνησης 80 – 90%

Ισχυρό είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος των ΤΑΞΙ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί ζουν, αυτήν την περίοδο, μια περίεργη καθημερινότητα –όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους στην οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω κορωνοϊού…

Η επιβατική κίνηση έχει υποστεί… καθίζηση, με την πτώση να φτάνει στο 80- 90%, αφού οι πολίτες δεν κυκλοφορούν πια με ΤΑΞΙ και ο κλάδος τους δέχεται μεγάλο πλήγμα.

Η ένταξη του επαγγέλματος στη λίστα των ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από οδηγούς ΤΑΞΙ ως… ασπιρίνη.

Οι ίδιοι τονίζουν πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα η κατάσταση όλη η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται να χαθεί…

«Τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας»

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΤΑΞΙ «Ολυμπιακή Ένωση», Δημήτρης Μιαούλης, μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ τονίζει πως «Η πτώση του τζίρου αγγίζει το 80% ακινητοποιώντας επί της ουσίας την πλειονότητα των οχημάτων, δημιουργώντας μια τραγική κατάσταση αφού η κίνηση έχει μειωθεί πάρα πολύ. Το κλείσιμο των σχολείων διέκοψε τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών, που για πολλούς συναδέλφους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου εισόδημα. Επίσης υπάρχουν οφειλές προηγούμενων ετών που είναι ανεξόφλητες και με την σημερινή κατάσταση παραμένει άγνωστο πότε θα εξοφληθούμε προκειμένου να ισορροπήσουμε έως ένα βαθμό την απώλεια εσόδων».

Ο κ. Μιαούλης πρόσθεσε πως «Από την πλευρά μας τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό κάνοντας συνεχώς απολυμάνσεις ενώ δεν βάζουμε επιβάτη στο μπροστινό κάθισμα. Η Ομοσπονδία μας έχει ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών να εξαιρεθούν τα ΤΑΞΙ από τον περιορισμό των δύο ατόμων ανά όχημα, μαζί με τον οδηγό, που έχει επιβληθεί. Διευκρινίσαμε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπως ζευγάρια ηλικιωμένων που θέλουν να μεταβούν σε γιατρό ή σε φαρμακείο, που υπερβαίνουν το όριο, ζητώντας επανεξέταση από το υπουργείο Υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα τη νομοθεσία μέχρι να υπάρξει κάποια απάντηση και προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες, ευχόμενοι να περάσει γρήγορα αυτή η κατάσταση. Μια κατάσταση δύσκολη λόγω της οποίας απ` ότι φαίνεται θα πληγεί ιδιαίτερα και η τουριστική σεζόν και άρα και ο κλάδος μας».

«Πρωτόγνωρη κατάσταση»…

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του πρόεδρου του σωματείου ιδιοκτητών Ταξί Πύργου «Ερμής»Παναγιώτη Τσαπάρα, ο οποίος επισήμανε τα εξής «Ζώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως σε όλο το κόσμο, το πρώτο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Έχοντας αυτή τη σκέψη κατά νου, πολλοί συνάδελφοι μας έχουν επιλέξει να παραμείνουν σπίτι, σεβόμενοι την προτροπή της κυβέρνησης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Υπάρχει βέβαια ικανός αριθμός συναδέλφων που παραμένουν στις πιάτσες και στο ράδιο ταξί Αετός, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μετακινήσεις των συμπολιτών μας. Οι συνάδελφοι αυτοί προσπαθούν και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο των ίδιων όσο και των επιβατών τους, έχοντας φυσικά υπ` όψιν τους τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει φέρει η πανδημία στον κλάδο μας, θα πρέπει δυστυχώς να αναφέρουμε ότι η πτώση της επιβατικής κίνησης είναι της τάξεως του 80-90%.

Αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι πολλά ταξί της περιοχής μας δραστηριοποιούνται στην μεταφορά μαθητών η οποία έχει σταματήσει από τις αρχές του Μαρτίου και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα ξεκινήσει πάλι με τη νέα σχολική χρονιά. Δεύτερον, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας δραστηριοποιείται με την βιομηχανία της κρουαζιέρας, η οποία ως γνωστό έχει αναστείλει την λειτουργία της τουλάχιστον έως τις 30 Απριλίου, χωρίς να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει κάποια άφιξη έστω και κατά το μήνα Ιούνιο».

«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι επιβατική κίνηση των πολιτών που χρησιμοποιούσαν ταξί για τις απλές μετακινήσεις τους έχει σχεδόν εξανεμιστεί λόγω φυσικά της πανδημίας. Αυτό οδηγεί αυτόματα σε οικονομικό μαρασμό και δυσκολίες πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων των συναδέλφων μας όπως επίσης και την βιωσιμότητα συναφών επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα το Ραδιοταξί Αετός που λειτουργεί στην πόλη μας. Ευελπιστούμε τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης να είναι ικανά ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε, αφού διασφαλίσουμε πρώτα την υγεία όλων μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς.

Η άποψη του σωματείου μας, σε τοπικό επίπεδο, ήταν ότι θα έπρεπε να δουλεύει καθημερινά το 25% της δύναμης μας, και κυκλικά να δουλεύουμε 1-2 φορές την εβδομάδα. Το να βγουν για δουλειά 80 αυτοκίνητα ταυτόχρονα αυτήν την περίοδο, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Ως κλάδος ζητήσαμε μέσω της Ομοσπονδίας μας να οριστεί ένας εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας των ταξί, όπως μονά-ζυγά εναλλάξ, κάτι που δεν συνέβη», σχολιάσε ο κ. Τσαπάρας.

Όλη η επικαιρότητα