Κόσμος

Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας

Ακούστε το άρθρο

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το κόμμα Unidas Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς κατάληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, αφού υπέγραψε τη συμφωνία δίπλα στον επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η απροσδόκητα ταχεία επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας απαιτεί περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένης της συμμετοχής και μικρότερων κομμάτων, καθώς και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους.

Οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές και οι 35 των Unidas Podemos δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta TV, μετέδωσαν πως ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ του είχε αρνηθεί κατά τις συνομιλίες που είχαν διεξαγάγει μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο Σάντσεθ είχε τότε αντιταχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο ηγέτες είπαν πως λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα και δεν έκαναν άλλα σχόλια.

via

Όλη η επικαιρότητα