WEB tv Ηλεία

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το εργοστάσιο απορριμμάτων στον νομό – Ιστορική ημέρα για την Ηλεία (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ιστορική στιγμή για την Ηλεία χαρακτηρίστηκε από τους αιρετούς του νομού, της περιφέρειας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χθεσινή ημέρα, καθώς ‘έπεσαν’ οι υπογραφές για την έναρξη κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας.

Η σύμβαση με την Κ/Ξ που έχει αναλάβει το έργο υπεγράφη χθες το μεσημέρι στο χώρο της ‘Τριανταφυλλιάς’ που βρίσκεται ο ΧΥΤΥ, εκεί που θα κατασκευαστεί και το εργοστάσιο, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικόλαου Μαντζούφα, παρουσία των Δημάρχων της Ηλείας, του Περιφερειάρχη, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.

‘Ικανοποιούμε την δέσμευση’

Στις τοποθετήσεις όλων δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην σύμβαση που υπεγράφη και περιλαμβάνει ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 45.000 τόνους απορριμμάτων, καθώς χαρακτηρίστηκε ως μία παράμετρος που λειτουργεί επ’ ωφελεία των δήμων και των δημοτών αφού έτσι θα επιτευχθεί μείωση του κόστους.

«Χαιρετίζουμε μία πολύ σημαντική στιγμή για την Περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Είμαστε εδώ για την υπογραφή της σύμβασης της Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηλείας, ικανοποιώντας μία δέσμευση που αναλάβαμε μπροστά στους Αυτοδιοικητικούς της Ηλείας πριν από ένα χρόνο και κάνουμε πραγματικότητα την υπογραφή αυτού του σύγχρονου εργοστασίου, έτσι ώστε από σήμερα να ξεκινήσει η κατασκευή και να έχουμε μία σύγχρονη μονάδα κυκλικής οικονομίας στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας» είπε στην  τοποθέτησή του ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μία μονάδα η οποία θα είναι σύμφωνη με αυτά που επέλεξε η Αυτοδιοίκηση στον πλαίσιο του Περιφερειακού σχεδιασμού, που θα μπορεί να μειώσει το κόστος για τους δημότες και για τους δήμους, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, με βελτιστοποιημένα οικονομικά χαρακτηριστικά στην λειτουργία της και πάνω απ’ όλα να κλείσει το κεφάλαιο ‘χωματερές’.  Η Ηλεία μπορεί να περηφανεύεται από σήμερα ότι θα έχει ένα σύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο θα συμβάλει και στην ανάπτυξη υλικών, άρα στην δημιουργία νέας οικονομίας, αλλά και στην παραγωγή δευτερογενών υλικών και ενέργειας.  Ευχαριστούμε την συμφωνία για την μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και για την συμπερίληψη των ανακυκλώσιμων υλικών στον υπολογισμό της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας».

Βαρύτητα στην ανακύκλωση

Αναφορικά με την ανακύκλωση ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι:

«Η διαδικασία της ανακύκλωσης θα υποστηριχθεί από την πολιτεία με την δημιουργία ξεχωριστής μονάδας ανακύκλωσης, για την περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Ο ΦοΣΔΑ έχει αναλάβει την υποχρέωση της μελετητικής ωρίμανσης και της αδειοδότησης και της υποβολής της αίτησης στο Υπουργείο μας, ώστε να μπορέσουμε να την υποβάλλουμε στην Γ.Γ. για την χρηματοδότηση κατά πάσα πιθανότητα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.  Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχυνθούν και όλα τα μέτρα για την ξεχωριστή συλλογή στην πηγή και των οργανικών αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων. Τώρα αρχίζουν οι μεγάλες ευθύνες όλων μας».

Λύνεται το πρόβλημα

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο οποίος ανέφερε ότι το 2014 ο νομός έφτασε κοντά στην λύση αλλά τότε η κατάσταση ήταν ρευστή και οι τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να δανείσουν και οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να επενδύσουν, ενώ η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων για όλη τη χώρα από νέα οπτική γωνία και με νέους στόχους.

«Από μια μεριά ήμασταν τυχεροί που καθυστερήσαμε. Γιατί αναγκαστήκαμε να εκπονήσουμε Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και αυτά να ενσωματωθούν στα Περιφερειακά Σχέδια και τέλος στο Εθνικό Σχέδιο. Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος που είμαστε τυχεροί ήταν ότι μας δόθηκε η ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία.  Να ξεκαθαρίσω ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορούσε τη δυναμικότητα της μονάδας. Αυτή είχε «κλειδώσει» με τον διαγωνισμό.  Αφορούσε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που καταφέραμε να μειώσουμε από 60.000 τόνους το χρόνο στους 45.000.  Και αυτή θα μειωθεί και άλλο γιατί θα αφαιρείται η ποσότητα που θα παραδίδουμε για ανακύκλωση. Με απλά λόγια, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι η ποσότητα για την οποία θα πληρωθεί η κοινοπραξία ακόμα και αν ο Νομός παρήγαγε λιγότερα απορρίμματα» είπε μεταξύ άλλων.

Ανέφερε  επίσης ότι έχει προχωρήσει η μελέτη για την δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και αναμένεται και η υλοποίηση της υπόσχεσης του Υπουργού για έγκριση χρηματοδότησης για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων από το Κονιδέικα  και την επεξεργασία τους στη ΜΟΜΑΚ.

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας επεσήμανε ότι η Ηλεία θα έχει να επιδείξει ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι τέτοια έργα δεν γίνονται εάν δεν τα θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Περιφερειάρχης Ηλείας κ. Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι η Περιφέρεια περνάει στην επόμενη ημέρα με ένα έργο οραματικό, βαθιά περιβαλλοντικό που θα δώσει απαντήσεις και λύσεις προς το αύριο, με ευαισθησία και υπενθύμισε ότι η Περιφέρειας με 10 εκ. ευρώ συμμετείχε στην κατασκευή του ΧΥΤΥ και των υποδομών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής υπογράμμισε ότι ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την δική του συμμετοχή ήταν συντελεστής αυτού του έργου και ότι πλέον η Ηλεία έφυγε από την ‘γάγγραινα’. Ωστόσο, απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο του είπε ότι ‘ξέχασε’ την Ηλεία στο θέμα της ανακύκλωσης, που έχει φτάσει σήμερα μόλις στο 6% και ζήτησε να βοηθηθεί ο Πύργος και η Ηλεία σε αυτό το κομμάτι.

 

Αιχμές για την καθυστέρηση

Αιχμές άφησε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο οποίος στάθηκε στο θέμα της καθυστέρησης των τεσσάρων ετών μέχρι να φθάσει ο νομός στην χθεσινή υπογραφή, υπενθυμίζοντας την αρχική εναντίωση της κυβέρνησης στα ΣΔΙΤ, αλλά και τις τότε κατηγορίες περί ‘φαραωνικών έργων’ αναφορικά με το εργοστάσιο απορριμμάτων. Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να ζητήσει συγνώμη από τον Ηλειακό λαό που τόσα χρόνια άργησε για να γίνει αυτό το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 4 χρόνια. Επεσήμανε δε ότι όλα τα πράγματα έχουν ονοματεπώνυμο και υπενθύμισε ότι ο δήμος Ήλιδας το 2014 με Δήμαρχο τον Γιάννη Λυμπέρη και την κα Νίκη Κοκκαλιάρη στον ΦοΣΔΑ είχαν φτάσει να κάνουν τον ανταγωνιστικό διάλογο και είχε τελειώσει η διαδικασία, αλλά άλλαξε ο εθνικός σχεδιασμός και γι’ αυτό υπήρχε αυτή η καθυστέρηση.

Ο κ. Φάμελλος απάντησε ότι δεν χωρούν αντιπαλότητες στο συγκεκριμένο θέμα και ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τον πολίτη και το περιβάλλον.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς και Ζαχάρως κ. Νίκος Χαραλαμπόπουλος και ο αντιπεριφερειάχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος χαιρέτησαν την υπογραφή της σύμβασης.

Ο αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Γιάννης Αργυρόπουλος επεσήμανε ότι εξ αρχής είχε πει ότι μόνο με συνεργασία και σύγκλιση των δήμων θα μπορούσε να δοθεί λύση στο κορυφαίο πρόβλημα και έθεσε το θέμα του Ποτοκίου που αναζητεί λύση.

Την διαβεβαίωση ότι οι εργασίες για την κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσουν πολύ γρήγορα έδωσε ο εκπρόσωπος της Κ/Ξ κ. Διονύσης Γεωργόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία Μονάδα σχεδιασμένη με τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά στάνταρ, που θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της.

Παρόντες και οι βουλευτές της κυβέρνησης, η κα Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, η οποία στάθηκε στο θέμα της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, τονίζοντας ότι έγινε το καλύτερο δυνατό για το έργο, ενώ ο κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης χαρακτήρισε σημαντική την στιγμή για την Ηλεία, καθώς δίνεται λύση με σημαντικό όφελος για τους πολίτες και τους δήμους.

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας, χαρακτήρισε λαμπρή την ημέρα για την Ηλεία, ο οποίος πρωτοπορεί μαζί με άλλες τέσσερις Περιφέρειες και επεσήμανε ότι πλέον πρέπει να μπει το στοίχημα της ανακύκλωσης. Είπε ότι αναφορικά με τις μεμψιμοιρίες που ακούστηκαν, ότι η αλλαγή της ποσότητας θα επωφεληθούν κατά 54 εκ. ευρώ οι δήμοι.

 

Ειδική αναφορά στον αείμνηστο Τάκη Αντωνόπουλο

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπαλαούρας και στον αείμνηστο Τάκη Αντωνόπουλο για το χθεσινό θετικό αποτέλεσμα, ο οποίος από την δεκαετία του ’90 έκανε μεγάλο αγώνα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό, αλλά προσέκρουσε σε μικροπολιτικά και τοπικιστικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε:  «Έχουμε άλλο ένα κατόρθωμα σήμερα (σημ. χθες), επικυρώνουμε την εκεχειρία, την ειρήνη και την συνεργασία στις πόλεις της Ηλείας και ειδικά μεταξύ των δήμων του Πύργου και της Αμαλιάδας. Και να θυμηθώ εδώ τον Τάκη τον Αντωνόπουλο, ο οποίος πριν φύγει από την ζωή είχε δώσει μάχη γ’ αυτό το μέρος, χωρίς παρωπίδες και ακρότητες τοπικιστικού χαρακτήρα. Με λίγα λόγια, πολλά κέρδη του οφείλουμε με την σημερινή ημέρα και ανοίγουμε και άλλα στοιχήματα για τις αυριανές ημέρες».

Όλη η επικαιρότητα