Ηλεία Οικονομία

Έπεσε (πάλι) χρήμα στην Ηλεία από τον «Φιλόδημο» – 6 νέες εντάξεις έργων στο πρόγραμμα ύψους 9,5 εκ. ευρώ

Ακούστε το άρθρο

Γενναιόδωρος αποδεικνύεται ο «Φιλόδημος» προς του δήμους της Ηλείας αφού είναι αρκετά τα έργα –ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ- τα οποία έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την προκήρυξη του. Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε ότι 6 ακόμα έργα, ύψους 9,59 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα έργα αφορούν σε Βελτίωση των Υποδομών των Δικτύων Ύδρευσης, Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων και Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις…

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα οι νέες εντάξεις έργων που αφορούν σε δήμους της Ηλείας είναι οι παρακάτω:

Πρόσκληση Ι «Βελτίωση των Υποδομών των Δικτύων Ύδρευσης»

ΔΕΥΑ Πύργου: Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία ζωνών και τον αυτόματο έλεγχο του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας (με ποσό χρηματοδότησης 1,747,700.00 ευρώ)

ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας: Βελτίωση και επέκταση δικτύων ύδρευσης των Δ.Δ. (Τ.Κ.) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (με ποσό χρηματοδότησης 1,610,000.00 ευρώ)

Δήμος Πηνειού: Αναβάθμιση και επέκταση δικτύων ύδρευσης Δήμου Πηνειού (με ποσό χρηματοδότησης 1,872,149.67 ευρώ)

Πρόσκληση ΙΙ «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων»

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων (με ποσό χρηματοδότησης 2,625,333.00 ευρώ)

Πρόσκληση ΙV «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις»

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (με ποσό χρηματοδότησης 868,000.00 ευρώ)

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Αγροτική οδοποιία δ.δ. Καλλιθέας, Αμυγδαλιών και Μυρωνίων (με ποσό χρηματοδότησης 868,000.00 ευρώ)

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν και τρεις νέες προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη πρόσκληση αφορά σε έργα για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η βελτίωση των υποδομών και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού.

Η δεύτερη πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 16.000.000 € και ήταν μία ιδέα του γραφείου κοινωνικών υποθέσεων του Πρωθυπουργού. Αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, τη μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας

Η τρίτη πρόσκληση αφορά στη σύνταξη/επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (Masterplan), την κατάρτιση Εγχειριδίου Τεχνικών Προδιαγραφών Εφαρμογής μεθόδων επαναχρησιμοποίησης εκροών από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και την υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού. Έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και απευθύνεται στις ΔΕΥΑ, τους Δήμους και τους Συνδέσμους Ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η μεγάλη επιτυχία των χρηματοδοτικών Προγραμμάτων «Φιλόδημος» προς τους ΟΤΑ δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των κονδυλίων, αλλά και με το γεγονός ότι τα κονδύλια αυτά δίνονται με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια, για να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα βασικών υποδομών, τα οποία τα έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Δεν μοιράζονται δηλαδή δεξιά κι αριστερά με αδιαφανείς διαδικασίες για την εξυπηρέτηση πελατειακών σκοπιμοτήτων ή απλώς για να μη διαμαρτύρονται οι Δήμαρχοι, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Όλη η επικαιρότητα