Εκπαίδευση

Επέστρεψαν μαγεμένοι από τη Γαλλία!

gallia-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

 

Με ένα αξέχαστο, για όλους, ταξίδι στη «μαγευτική» Γαλλία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Comenius, στο οποίο συμμετείχε και συντόνιζε κατά την περσινή και τη φετινή σχολική χρονιά, το Γυμνάσιο Βαρθολομιού!

Οι δράσεις του προγράμματος θα ολοκληρωθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, σε πρώτη φάση, ολοκληρώθηκαν τα ταξίδια.

Οι «τυχεροί» του τελευταίου ταξιδιού ήταν 7 μαθήτριες και ένας μαθητής του σχολείου, τους οποίους συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους, Βίκυ Νταή, Χριστίνα Καραντώνη και Αμαλία Καλαμαρά.

Το μνημείο που κράτησαν οι μαθητές του Γυμνασίου Βαρθολομιού… για το «τέλος», για να το παρουσιάσουν ειδικά στη Γαλλία, δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι άλλο από το φράγκικο Κάστρο Χλεμούτσι. Ένα μνημείο που οι «ιδρυτές» του ξεκίνησαν από τα εδάφη της Γαλλίας στα χρόνια του Μεσαίωνα!

Το τελευταίο μέρος του προγράμματος φιλοξενήθηκε στην πόλη Μπεργκ, στην περιοχή της Φλάνδρας, κοντά στις πόλεις Λιλ και Δανκέρκη. Οι αποστολές των χωρών έγιναν δεκτές στο σχολείο με τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου και με υποδοχή από τις τοπικές αρχές και τη Δήμαρχο της Μπεργκ με δρώμενα από την ιστορία της πόλης.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Γαλλία οι μαθητές και οι καθηγήτριές τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη Λιλ, το παράρτημα του Λούβρου στην πόλη Λανς, όπου θαύμασαν και το τμήμα των Ελληνικών αρχαιοτήτων, ενώ επισκέφτηκαν και το Θαλάσσιο Μουσείο «Ναυσικά» στη Μπουλόν.

Η «μαγεία» του ταξιδιού ολοκληρώθηκε με μια σύντομη επίσκεψη στη Βελγική πόλη Μπριζ, ενώ οι μαθητές του Βαρθολομιού, πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια ολόκληρη μέρα με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν!

 

«Οι στόχοι επετεύχθησαν»

 

Μιλώντας στo patrisnews.com ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βαρθολομιού και συντονιστής του προγράμματος Comenius κ. Χάρης Κότσιφας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με πολύ χαρά υποδεχτήκαμε τους 8 μαθητές μας και τις καθηγήτριες που επέστρεψαν από το τελευταίο ταξίδι στη Γαλλία. Μαζί τους πέρα από τις καταπληκτικές και χρήσιμες για τη ζωή τους εμπειρίες έφεραν και βραβεία από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του προγράμματος.

Αυτό μας κάνει υπερήφανους γιατί το σχολείο μας όχι μόνο συντόνισε με επιτυχία όλο το πρόγραμμα και τις 6 χώρες που συμμετείχαν αυτά τα δύο χρόνια, αλλά απέσπασε και τα κολακευτικά σχόλια των εταίρων μας.

Μάλιστα οι φίλοι από την Μπέργκ με τους οποίους είχα συνεργαστεί και παλιότερα με το Γυμνάσιο Σαβαλίων ζήτησαν την αδελφοποίηση των δύο σχολείων, την οποία συζητάμε.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι οι σκοποί που είχαμε βάλει σαν ομάδα Comenius επετεύχθησαν με το παραπάνω.

Όσοι μαθητές δήλωσαν συμμετοχή (25) ταξίδεψαν σε χώρες της Ευρώπης κάνοντας γνωστά τα μνημεία της περιοχής μας και την ιστορία μας στους Ευρωπαίους συμμαθητές τους. Γνώρισαν πολιτισμούς άλλους χωρών, έζησαν μέσα στα σπίτια των Ευρωπαίων συμμαθητών τους γνωρίζοντας τον τρόπο ζωής τους, έκαναν φιλίες, γνώρισαν άλλα εκπαιδευτικά συστήματα. Έγιναν Ευρωπαίοι πολίτες.

Από τη θέση του Διευθυντή και του συντονιστή θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους μαθητές μας και τους συναδέλφους της ομάδας Comenious κα. Παρίση Μαρία, Καραντώνη Χριστίνα, Σούλη Φίλιππο, Καλαμαρά Αμαλία και ιδιαιτέρως την κα. Νταή Βίκυ, υπεύθυνη επικοινωνίας και βασικό συντελεστή της επιτυχίας του προγράμματος.

Εύχομαι στα παιδιά καλή πρόοδο και να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες που αποκόμισαν και στους συναδέλφους γρήγορα να υλοποιήσουν ένα καινούργιο πρόγραμμα».

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com

Όλη η επικαιρότητα