Πολιτισμός

Επέστρεψε στην Αθήνα ο κλεμμένος Ερμής

epestrepse_stin_athina_o_klemmenos_ermis.jpg
Ακούστε το άρθρο
Η γλυπτή κεφαλή του Ερμή, ένα μοναδικό έργο τέχνης βρέθηκε στο στόχαστρο του «κυκλώματος Μπεκίνα» και το οποίο κινδύνευσε να δημοπρατηθεί πριν μερικούς μήνες από τον οίκο Bonhmas, επαναπατρίστηκε στη χώρα μας από το Λονδίνο όπου φυλασσόταν.

Τις προηγούμενες ημέρες διατέθηκαν τα απαιτούμενα χρήματα μετάβασης αρχαιολόγου στη βρετανική πρωτεύουσα και έτσι πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του αρχαίου.

Η κεφαλή, έργο ρωμαϊκής εποχής, αποτελεί αντίγραφο του ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο ήταν στημένο στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές υπηρεσίες που, αφού ερεύνησαν το «αρχείο Μπεκίνα», διαπίστωσαν πως επρόκειτο για το αντίγραφο έργου του Αλκαμένη.

Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας.

Το «κύκλωμα Μπεκίνα», με πλοκάμια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία, απασχολεί εδώ και χρόνια τις αρχές. 

Στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εμπλέκονται συντηρητές αρχαιοτήτων, τυμβωρύχοι, ιστορικοί τέχνης, καθώς επίσης ανυποψίαστοι συλλέκτες και μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Πολύτιμο εργαλείο στις έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος αποτελεί το περίφημο «αρχείο Μπεκίνα», που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές: χιλιάδες τιμολόγια, επιστολές προς συλλέκτες, αλλά και χιλιάδες φωτογραφίες πολαρόιντ προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις διαδρομές της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα