Κόσμος Πολιτική

Επέτειος 75 χρόνων από τη D- Day: Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανάμεσα σε Μελάνια Τραμπ και Μέρκελ

Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη νότια Βρετανία, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη D Day, την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία εναντίον του Άξονα, που είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία, η οποία και αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθισε δίπλα στη σύζυγο του Ντόναλντ Τραμπ Μελάνια και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε σήμερα μέχρι το Πόρτσμουθ προκειμένου να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944, που έδωσε τη «χαριστική βολή» στη ναζιστική Γερμανία.

Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν πολλοί ηγέτες χωρών, καθώς και βετεράνοι πολέμου. Ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Στην πρώτη σειρά βρέθηκαν επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι και η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τη σημασία της επετείου και το χρέος των σύγχρονων ανθρώπων να υπερασπιστούν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Αυτή είναι η δήλωση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Τιμούμε σήμερα εδώ, στο Πόρτσμουθ, την 75η Επέτειο της πιο «Μεγάλης Μέρας του Πολέμου», της Απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία, την 5η Ιουνίου 1944, που σήμανε την αρχή του τέλους του Β ´ Παγκόσμιου Πολέμου και της ναζιστικής Γερμανίας.

Η ιστορική, από κάθε άποψη, επιχείρηση της Απόβασης στη Νορμανδία ήταν έργο της στενής συνεργασίας των διψασμένων για Ελευθερία και Δημοκρατία Λαών της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αυτή η συνεργασία είναι επίκαιρη και αναγκαία, αν αναλογισθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον Πλανήτη. Μέσω αυτής πρέπει, για μιαν ακόμη φορά, να υπερασπισθούμε, σε όλο τον Κόσμο, την Ειρήνη, την Ελευθερία και την Δημοκρατία. Και κάθε μια πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το ιστορικό χρέος.

Όσο για εμάς, τους Πολίτες της Ευρώπης, η Επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία μας διδάσκει το χρέος να υπερασπιζόμαστε, στο διηνεκές, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, το οποίο γεννήθηκε μέσ´ από τις στάχτες του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, από τους κάθε είδους εχθρούς του, που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν. Δεν θα περάσουν. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παρεμποδίσουν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, δεν θα τους επιτρέψουμε να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

via

Όλη η επικαιρότητα