Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Eπιστρέφει η προκαταβολή, ως τον Δεκέμβρη η εξόφληση

Ακούστε το άρθρο

«Ζεσταίνουν» τα νοικοκυριά και την οικονομία με… καύσιμο τις φοροελαφρύνσεις

Τέλος σε μια τεράστια αδικία που συντελέστηκε το 2015 και έπληξε τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα -καθώς τους στέρησε τον επίδομα θέρμανσης- βάζει η κυβέρνηση. Επαναφέρει την προκαταβολή που καταργήθηκε προ τετραετίας, η οποία δινόταν για να διευκολυνθούν χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά να αγοράσουν πετρέλαιο, ώστε να μπορούν μετά να ζητήσουν να εισπράξουν και τα χρήματα της επιδότησης για τις ποσότητες που προμηθεύτηκαν.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο τον ειδικό φόρο και έγκαιρα –σχεδόν ταυτόχρονα- το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη χορήγηση του επιδόματος, για να γνωρίζουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη πώς θα επιδοτηθούν και σε τι ποσότητες.

Οι αλλαγές που επέρχονται στο σύστημα κινούνται σε 3 άξονες:

–  Προκαταβολή από τον Οκτώβριο ήδη

–  Εξόφληση τον Δεκέμβριο αντί τον Ιανουάριο ή τον Ιούνιο.

– Μεγαλύτερο κονδύλι: 70 εκατομμύρια εγγράφηκαν στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, έναντι 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία έτη (και αντί 210 εκατ. το 2014)

– Ελαστικότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: εξετάζεται αύξηση του ορίου εισοδήματος ή κατάργηση κριτηρίων όπως η κατοχή 2ου ΙΧ αυτοκινήτου στην οικογένεια ή ο κυβισμός του κλπ.

– Αύξηση δικαιούχων: αν και η προοπτική αυτή φαίνεται να απομακρύνεται, υπήρχαν σχέδια -που ίσως μετατεθούν  όμως για επόμενη σαιζόν- για αύξηση της επιδότησης κατά 20% ή 25%, δηλαδή από 0,160 ευρώ σε 0,192 ή 0,20 ευρώ το λίτρο. Το ίδιο ισχύει και για αλλαγές που σχεδιάζονταν στα γεωγραφικά κριτήρια  ή και στις επιδοτούμενες ποσότητες ανά μέγεθος κατοικίας και κλιματική ζώνη.

Φέτος η τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ενδέχεται να ξεκινήσει λίγο πάνω από το 1 ευρώ, αλλά μετά την επιδότηση το κόστος απόκτησής του θα πέφτει χαμηλότερα.  Για να μπορέσει κάποιος να λάβει τα πχ 50 ευρώ της επιδότησης που δικαιούται, θα έπρεπε μέχρι πέρυσι να έχει έτοιμα τα χρήματα (πχ 300 ευρώ) για να αγοράσει  τις ανάλογες ποσότητες και, εκ των υστέρων, petr;elaioνα αναμένει τον Ιανουάριο ή τον Ιούνιο για να εισπράξει την επιδότηση.

Οι καθυστερήσεις και η διακοπή της προκαταβολής το 2015 προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες. Αλλά και όσοι μπορούσαν να αγοράσουν για αρχή κάποιες μικροποσότητες πετρελαίου χωρίς να περιμένουν την προκαταβολή, δεν μπορούσαν να αγοράσουν ξανά πετρέλαιο μέσα στον χειμώνα επειδή αργούσαν να πάρουν ξανά πίσω τα ποσά που δικαιούντο για τις πρώτες ποσότητες που αγόρασαν.

via

Όλη η επικαιρότητα