Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η έκδοση της υπουργικής απόφασης

Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης 2018 αλλά και για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στο Taxisnet, βρίσκονται οι καταναλωτές, που περιμένουν από μέρα σε μέρα τις επίσημες ανακοινώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης θα γίνει σήμερα Τετάρτη και την ίδια ημέρα θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο ώστε να εκδοθεί και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και έτσι να τεθεί σε ισχύ.

Το επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που θα δώσει και το πράσινο φως για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το σχετικό ποσό θα περιορισθεί κατά 50% βάσει των υποχρεώσεων του Μνημονίου. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα παραμείνει ο ίδιος, τα ποσά του επιδόματος θα περιορισθούν έως και κατά 50% για τους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 4%, σε αντίθεση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις.

Τα κριτήρια

Οι πληροφορίες για τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, αναφέρουν πως είναι αυστηρότερα. Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2018, ενώ η δεύτερη τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όταν ανοίξει η πλατφόρμα.

Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet.

Μειωμένες οι παραγγελίες

Όπως προκύπτει και από τις πωλήσεις και τις παραγγελίες των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας, χιλιάδες θα είναι όσοι δεν θα ανάψουν καλοριφέρ, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των καυσίμων. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μείωση των παραγγελιών κατά 12% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο.

Οι φόροι που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνουν στο 60%-62% της τελικής τιμής, καθιστώντας την τιμή στην Ελλάδα από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΠΕΚ, οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρουμανία ή η Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι Έλληνες καλούνται να πληρώνουν 0,987 ευρώ το λίτρο, στο Βέλγιο η τιμή είναι μόλις στα 0,595 ευρώ ανά λίτρο, στο Λουξεμβούργο στα 0,574 ευρώ, στην Αγγλία 0,602 ευρώ ανά λίτρο, στην Ιρλανδία 0,656 ευρώ, στη Γερμανία 0,639 ευρώ ανά λίτρο, στην Αυστρία 0,721 ευρώ, στην Τσεχία 0,688 ευρώ, στη Γαλλία 0,786 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα