Αγροτικά

Επιδότηση ως 500.000 ευρώ σε «Ομάδες Παραγωγών»

Ακούστε το άρθρο

Τα κριτήρια και τη διαδικασία αναγνώρισης για την οργάνωση των Ομάδων Παραγωγών περιγράφει υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου και έχει πάρει το δρόμο για το ΦΕΚ και τη Διαύγεια. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για την προκήρυξη του Μέτρου 9.1 που αφορά στη «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση μπορεί να φτάσει και τα 500.000 ευρώ ανά ομάδα σε ορίζοντα πενταετίας με πλήρη κάλυψη των επιλέξιμων δαπανών. Οι επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτονται από το ΠΑΑ αφορούν κυρίως στη μίσθωση κατάλληλων εγκαταστάσεων ή άλλων χώρων απαραίτητων για τη λειτουργία της ομάδας, στην προμήθεια εξοπλισμού γραφείου συμπεριλαμβανομένου του υλικού και λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις γενικές δαπάνες και διοικητικές αμοιβές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση προβλέπει τρία είδη συλλογικών οργανώσεων: τις Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.), τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), αλλά και τις Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ).

Ως Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών αναγνωρίζονται αυτοτελείς νομικές οντότητες του Συνεταιριστικού ή Εμπορικού Δικαίου ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών. Συγκροτούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών φυσικών ή/και νομικών προσώπων, που είναι μέλη των εν λόγω νομικών οντοτήτων.

Αντίστοιχα, οι Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) συγκροτούνται με πρωτοβουλία αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια αναγνώρισης διαφοροποιούνται αναλόγως της μορφής και του είδους εμπορίας. Ειδικότερα:

1. Για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών ανά τομέα αγροτικής παραγωγής (κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, γυναικείοι συνεταιρισμοί και συνεταιρισμοί ορεινών περιοχών και νήσων) απαιτούνται τουλάχιστον πέντε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέλη- παραγωγοί.

2. Για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών φυτικής παραγωγής απαιτούνται δέκα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέλη-παραγωγοί, η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής.

3. Για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι μέλη, υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά και ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής, για όλα τα προϊόντα που δύνανται να αναγνωριστούν ως Ο.Π. ύψους 250.000 ευρώ.

Για την αναγνώριση, δε, Ο.Π. βιολογικών προϊόντων απαιτούνται κατ’ ελάχιστο δέκα μέλη και ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής 100.000 ευρώ.

Πηγή: economy365.gr

Όλη η επικαιρότητα