Καταναλωτές

Eπικίνδυνα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα!

fruits.jpg
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι επτά διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες, πολλές από τις οποίες ύποπτες για καρκινογενέσεις, εντοπίστηκαν σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στους πάγκους της Αθήνας.

Την έρευνα -που όφειλαν να διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους- πραγματοποίησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, αποκαλύπτοντας τη διαδρομή των τοξικών ουσιών από το χωράφι, μέσα από τα παραθυράκια του νόμου, ώς το πιάτο μας.

Εξετάστηκαν συνολικά 24 δείγματα μήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών, πατατών, κρεμμυδιών και μπανανών που αγοράστηκαν από καταστήματα της Καλλιθέας, του Περιστερίου, του Χαλανδρίου και του κέντρου της Αθήνας. Τα 15 προϊόντα ήταν ελληνικής προέλευσης και τα εννέα εισαγωγής.

Στη συντριπτική πλειονότητα των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ειδικότερα, βρέθηκαν 27 χημικές δραστικές ουσίες, από τις οποίες πολλές είναι απαγορευμένες για χρήση εντός της Ε.Ε. και άλλες νόμιμες, στις επίσημες εγκρίσεις των οποίων όμως χαρακτηρίζονται «τοξικές», «εξαιρετικά τοξικές», «επικίνδυνες για το υδάτινο περιβάλλον» και ύποπτες για σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δραστική ουσία Thiacloprid που εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια είναι «ύποπτη καρκινογένεσης», ενώ η δραστική ουσία Linuron, που εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων, «μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης» ενώ υπάρχει και «πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας».

Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά κοκτέιλ με 3 έως 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα. Στα δείγματα αχλαδιών εντοπίστηκαν έως και 6 διαφορετικές ουσίες. Σε δείγμα αχλαδιών εισαγωγής και στις μπανάνες εισαγωγής εντοπίστηκε η ουσία Imazalil, που είναι απαγορευμένη στην Ελλάδα. Σε δείγμα μήλου ανιχνεύτηκε ουσία που τώρα έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων…

Πώς όμως εμφανίστηκαν απαγορευμένες ουσίες σε φρούτα και λαχανικά στους πάγκους της Αθήνας; Σύμφωνα με τη Greenpeace, κάποια φυτοφάρμακα που έχουν κριθεί επικίνδυνα συνεχίζουν να διατίθενται παράνομα στην αγορά και να χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι πολλά από τα δείγματα είχαν φτάσει στη χώρα μας από χώρες εκτός Ε.Ε. στις οποίες η νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χρήση αυτών των ουσιών. Ενώ δηλαδή η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρήση μιας τοξικής ουσίας, δεν απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντος στο οποίο έχει χρησιμοποιηθεί. Τρίτον, κάθε κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει προσωρινά τη χρήση μιας απαγορευμένης ουσίας.

Ενα χημικό το οποίο έχει κριθεί επικίνδυνο και έχει απαγορευτεί, μπορεί να πάρει τη λεγόμενη «κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για 120 μέρες». Σύμφωνα με την οργάνωση, το συγκεκριμένο «παραθυράκι» χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος ότι, αφού απαγορευτεί μια ουσία, επιτρέπεται η διάθεσή της από τις εταιρείες για άλλα δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή την εξάντληση των αποθεμάτων…

Όλη η επικαιρότητα