Έρευνα Υγεία

Επικίνδυνη για τη υγεία η τεμπέλικη περίοδος των Χριστουγέννων

Ακούστε το άρθρο

Οι δύο εβδομάδες διακοπών τα Χριστούγεννα, όπου χαλαρώνουμε και αμελούμε κάθε φυσική δραστηριότητα, ενδεχομένως να προξενήσουν πολλές επιπτώσεις στην υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, εξετάζοντας ενήλικες ηλικίας 20, 30 και άνω των 60 ετών, για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών, διαπίστωσαν ότι αρκούν μόλις δύο εβδομάδες αδράνειας για να εξασθενήσουν κομβικά σημεία του σώματος, όπως οι μύες, τα οστά, η καρδιά και οι πνεύμονες, με αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργικότητάς τους. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι για τους ηλικιωμένους ο κίνδυνος για την υγεία τους είναι ιδιαίτερα δυσμενής και ότι ενδεχομένως να υποφέρουν από σημαντική επιδείνωση.

Συσσώρευση λίπους

Η μάλλον τεμπέλικη περίοδος των Χριστουγέννων ενδέχεται να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους γύρω από ζωτικά όργανα, το οποίο μακροπρόθεσμα να είναι δυσκολότερο να αποβληθεί από τον οργανισμό. Παράλληλα όσο συσσωρεύεται ενδέχεται να γίνεται ολοένα και πιο παχύρρευστο, την στιγμή που οι διατροφικές μας επιλογές κατά την διάρκεια των χειμερινών διακοπών δεν είναι και οι πιο υγιεινές.

Πριν την περίοδο των διακοπών «αδράνειας», οι συμμετέχοντες έκαναν καθημερινά ο καθένας τουλάχιστον 10.000 βήματα, χωρίς να πραγματοποιούν κάποια άλλη έντονη φυσική δραστηριότητα.

Μείωση μυϊκής και οστικής μάζας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης, η μάζα και η δύναμη των μυών όπως και η οστική μάζα μειώθηκαν τόσο στους νεότερους όσο και στους γηραιότερους συμμετέχοντες ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα λίπους γύρω από τους μυς και την μέση τους, με τους γηραιότερους να εμφανίζουν μικρότερη μυϊκή μάζα και αυξημένες μονάδες λίπους. Τα επίπεδα λίπους αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 20% στους νεότερους και κατά 28% στους μεγαλύτερους. Η δύναμη των ποδιών, από την άλλη, μειώθηκε κατά 5% στους πρώτους και κατά 8% στους τελευταίους ενώ η ευρωστία της καρδιάς και των πνευμόνων μειώθηκε κατά 5% στους νεότερους και κατά 10% στους μεγαλύτερους.

Περπατήστε

Ως εκ τούτου, αυτές οι αλλαγές στο σώμα ενδέχεται να επιφέρουν περισσότερες επιπτώσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως οι συνταξιούχοι. Όπως ανέφερε και η συνδιευθύνουσα της μελέτης, Juliette Norman, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ «οι επιπτώσεις ακόμα και της βραχυπρόθεσμης αδράνειας είναι πολλές και εξαιρετικά σημαντικές, γεγονός που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αν το γυμναστήριο δεν σας ταιριάζει, κάντε έως και 10.000 βήματα την ημέρα, καθώς το περπάτημα συμβάλλει στην διατήρηση και ενίσχυση της μυϊκής και οστικής μάζας όπως και της δύναμης των μυών».

via

Όλη η επικαιρότητα