Επίκειται επίλυση του Κυπριακού;

Καλά πληροφορημένες πηγές εκ Τουρκίας, αν και τούτο δεν μπορεί να διασταυρωθεί, αναφέρουν και επιμένουν, ότι σε πολύ λίγο επίκειται η έναρξη  διαλόγου με την Τουρκία,με την σοβαρή και εκ του αφανούς βέβαια έγκριση και συμμετοχή των ΗΠΑ και Ρωσίας, με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού σε πολύ σύντομο  διάστημα, πολύ πιθανόν μέσα στο Α τρίμηνο του 2020.

Φαίνεται πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, ιδιαίτερα όμως οι δύο κοινότητες της Κύπρου, και για να μην παρεξηγηθούμε οι Ελληνοκύπριοι  και οι Τουρκοκύπριοι, με τις οντότητες που έχουν σήμερα, κατάλαβαν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, που κοντεύει τον μισό αιώνα, και μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία διαμελισμού μίας χώρας κυρίαρχης, μέλος του ΟΗΕ.

Αλλωστε η αναγνώριση διεθνώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, άσχετα αν αναγνωρίζεται η όχι ως κυρίαρχη οντότητα η Τουρκοκυπριακή μειοψηφία, επιβάλει την συνένωση της Κύπρου σε ένα ενιαίο κράτος στα πλαίσια της διζωνικής-δικοινοτικής 0μοσπονδίας και ουσιαστικά σύμφωνα με νεότερη και επίκαιρη για την εποχή μας έκδοση του περίφημου σχεδίου ΑΝΑΝ.

Δεν ξέρω αν αυτή η περιρρέουσα  πληροφόρηση ή και απλή φήμη, που σκόπιμα διαρρέει στα ΜΜΕ, άλλωστε οι διαρροές έτσι γίνονται πάντα, κατά πόσον μπορεί να βγει αληθινή, πάντως αν προσέξουμε λίγο καλύτερα την εξ ανατολών ειδησεογραφία, μάλλον η κατάσταση  οδηγείται σε λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Μέσα στα πλαίσια αυτά μπορεί  να ενταχθούν γεγονότα που μας φαίνονται περίεργα και επικίνδυνα ίσως για την ειρήνη στην περιοχή, όμως δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες πέριξ της Κύπρου, ούτε επίσης είναι τυχαία η συνεργασία Τουρκίας-Λυβίης και μάλιστα όταν η συνεργασία αυτή έπεται αυτής των Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ισραήλ.

Ετοιμαστείτε λοιπόν, όπως λένε οι εξ ανατολών πηγές πληροφόρησης, να υποδεχτείτε την λύση του Κυπριακού, γεγονός που θα κατευνάσει και θα καλμάρει τα τεντωμένα νεύρα μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και κατόπιν μάλλον φαίνονται όλα εύκολα, σε σχέση  με τους υδρογονάνθρακες, τις ΑΟΖ, την υφαλοκριπίδα, τα χωρικά ύδατα και ότι άλλο ψυχροπολεμικό και επικίνδυνο υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Βέβαια, για την ενιαία πλέον Κύπρο, ανοίγει μία νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας, αυτή δε η προοπτική άρχισε ήδη να φαίνεται σε επίπεδο ξένων επενδύσεων που διοχετεύονται τον τελευταία καιρό στην Κύπρο, ακόμη και στον τουρκοκυπριακό λεγόμενο τομέα, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν και κυρίως από τον Κυπριακό λαό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως επιβάλλεται η άμεση λύση του Κυπριακού στα πλαίσια ουσιαστικά του σχεδίου ΑΝΑΝ, γιατί η περιοχή έχει έναν σωρό προβλήματα και μάλιστα πολύ πιο σοβαρά, από την αδυναμία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, ή και Ελλήνων και Τούρκων , ώστε να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους ειρηνικά και μόνιμα.

Ας είμαστε αισιόδοξοι άπαντες, ίσως μάλιστα η αισιοδοξία να αποτελεί και το κυρίαρχο στοιχείο βελτίωσης του κλίματος, που μπορεί να οδηγήσει στις πολλαπλές και αναγκαίες λύσεις και διευθετήσεις, για το μέλλον των λαών της περιοχής μας.