Υγεία

Επιλόχειος κατάθλιψη: Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική

Ακούστε το άρθρο

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό (επιλόχειος κατάθλιψη) είναι μια κοινή και δυνητικά σοβαρή κατάσταση

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience Research, οι ερευνητές παρακολούθησαν ομάδες γυναικών κατά το χρονικό διάστημα από την εγκυμοσύνη έως και έξι μήνες μετά τον τοκετό, συγκρίνοντας – μεταξύ άλλων – διαφορετικές υποομάδες γυναικών όπως λόγου χάρη, αυτές που υπέφεραν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχειο κατάθλιψη) σε σχέση με εκείνες που είχαν κατάθλιψη και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αρκετά χαρακτηριστικά, όπως το κάπνισμα πριν από την εγκυμοσύνη, η βία από τον σύντροφο αλλά και περιστατικά ημικρανίας ή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου φάνηκε να σχετίζονται με την κατάθλιψη τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και μετά τον τοκετό. Υπήρχαν, όμως, και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που ήταν μοναδικά και παρουσιάστηκαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της κύησης ή μετά από αυτήν.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι διαφορετικές περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης έχουν και διαφορετική πορεία και εξέλιξη, κάτι που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο κατά τον σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

«Η μελέτη μας για το σύνθετο φαινόμενο της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς και μετά τον τοκετό, παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές περιπτώσεις και την παθογένεια των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Anna Wikman από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία. «Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης την ανάγκη για εξατομικευμένες συμβουλές και ενδεχομένως διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στις διάφορες υποομάδες ασθενών, αλλά πιστεύουμε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για τα θέματα αυτά», κατέληξε η Δρ. Wikman.

Πηγή: ygeiamou

Όλη η επικαιρότητα