Μουσική

Επίλογος για τη βασίλισσα της soul, Aretha Franklin

Ακούστε το άρθρο

Κάποτε ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εξομολογηθεί ότι εάν βρισκόταν ναυαγός σε έρημο νησί η φωνή της θα ήταν ιδανική συντροφιά. “Μου θυμίζει την ανθρωπιά που έχουμε μέσα μας. Και τραγουδάει τόσο υπέροχα”. Σε άλλη στιγμή πάλι ο 44ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δάκρυσε με την ερμηνεία της κάτι που ίσως συμβαίνει και σήμερα καθώς η η μεγάλη ντίβα της σόουλ ανακοίνωσε την απόσυρση της από τη δισκογραφία με κάθε επισημότητα.

Η θρυλική τραγουδίστρια Αretha Franklin, που θα κλείσει τα 75 της τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ηχογραφήσει το τελευταίο της άλμπουμ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και την παραγωγή του θα αναλάβει εν μέρει ο Stevie Wonder προτού ρίξει αυλαία σε μια καριέρα ζωής.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια άρχισε να ηχογραφεί τους πρώτους της δίσκους σε ηλικία 14 ετών στην εκκλησία του πατέρα του, ενός βαπτιστή πάστορα. Τώρα, όπως λέει, θέλει να αφιερώσει τον χρόνο της με τα εγγόνια της.

“Αυτή θα είναι η τελευταία μου χρονιά”

Eίπε η ντίβα της μουσικής στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ντιτρόιτ WDIV. “Αποσύρομαι” είπε σε άλλη τηλεφωνική συνέντευξη της. “Αυτή θα είναι η τελευταία μου χρονιά για συναυλίες. Αυτό ήταν” επισήμανε.

aretha3

Ωστόσο παραμένει ανοικτή στην ιδέα να κάνει μερικές εμφανίσεις. “Κάποια επιλεγμένα πράγματα, μία φορά το μήνα, για έξι μήνες το χρόνο” είπε. “Νιώθω πολύ μεγάλη ικανοποίηση, όταν βλέπω από πού ξεκίνησε η καριέρα μου και πού έχω φθάσει σήμερα. Όμως δεν πρόκειται να πάω κάπου και απλά να κάτσω χωρίς να κάνω τίποτα. Ούτε αυτό θα ήταν καλό” συμπλήρωσε η ντίβα της soul των 18 Grammy που τα τελευταία χρόνια πάλεψε με υποχρεώθηκε να ακυρώσει πολλές συναυλίες τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Όλα αυτά βέβαια μετα την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της στην πρεμιέρα του κινηματογραφικού φεστιβάλ Tribeca της Νέας Υόρκης στις 19 Απριλίου.

Η Αretha Franklin και το συγκρότημα Earth, Wind & Fire θα δώσουν συναυλία για τα εγκαίνια του 16ου κινηματογραφικού φεστιβάλ μετά την προβολή, σε παγκόσμια πρεμιέρα, ενός ντοκιμαντέρ για τον κυνηγό ταλέντων και θρύλο της δισκογραφικής βιομηχανίας Κλάιβ Ντέιβις που ανακάλυψε την Τζάνις Τζόπλιν, τον Μπρους Σπρίνγκστιν, τον Μπίλι Τζόελ, τους Aerosmith, τον Κάρλος Σαντάνα αλλά και την Γουίτνεϊ Χιούστον και ίδρυσε την εταιρία Arista Records.

aretha2

Μια ιέρεια της μουσικής

Με μια καριέρα έξι δεκαετιών και μια ιστορία μυθικών διαστάσεων γεμάτη ταλέντο, όνειρα και μυστικά η μάυρη απάντηση στη Barbra Streisand γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1942 στο Μέμφις. “Ο πατέρας της ήταν αυτός που της έδωσε τα πρώτα μουσικά μαθήματα, η μητέρα της τους εγκατέλειψε όταν η Aretha ήταν μόλις 6 ετών και πέθανε όταν η Aretha συμπλήρωνε τα 10” γράφει ο Γιάννης Πετρίδης για την κυρία της δισκογραφίας και των μεγάλων εμφανίσεων που ορίζει ως “μια βασίλισσα χωρίς αμφισβήτηση”.

aretha5

“Άρχισε να ηχογραφεί για πρώτη φορά σε ηλικία 14 ετών, με τον πρώτο της δίσκο να περιλαμβάνει πολλούς από τους ύμνους που είχε κάνει γνωστούς η Clara Ward, την οποία θαύμαζε από παιδί. Η Aretha σε ηλικία 16 ετών είχε δύο παιδιά, για τα οποία ποτέ δεν ανέφερε ποιος ήταν ο πατέρας τους, διατηρώντας για την προσωπική της ζωή μια μυστικότητα, ίσως λόγω του ότι ο πατέρας της ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ιερωμένους της Αμερικής και στην εκκλησία που λειτουργούσε στο Detroit, η Aretha με τα αδέλφια της άρχισε να τραγουδά για πρώτη φορά gospel. Τα δύο τελευταία της χρόνια στην εταιρεία Columbia έγινε προσπάθεια να καθιερωθεί με πιο σύγχρονο ρεπερτόριο, όπως είχε κάνει την ίδια περίοδο και η Tina Turner, που τραγουδούσε τότε με τον σύζυγό της Ike. Το 1965, σε ανύποπτη στιγμή σε μια αδιάφορη τελετή που ακολούθησε κάποια συναυλία, ένας από τους διοργανωτές τής απένειμε ένα καπέλο σαν στέμμα, λέγοντάς της ότι είναι η βασίλισσα της soul, αυτή η προφητική κίνηση θα έβγαινε αληθινή μερικά χρόνια αργότερα”.

Με ένα biopic στα σκαριά και τη μουσική της κληρονομιά δυνατή και ανθρώπινη η Aretha αξίζει όσο το σεβασμό που κέρδισε τραγουδώντας με αυτό που η ίδια αναφέρει ως δώρο θεϊκό, την ανθρωπιά της μεγάλης φωνής της.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα