Ηλεία

Επισφαλής η λειτουργία των Κλινικών – «Θέμα λίγων ημερών η επισκευή του αξονικού τομογράφου», λέει ο Διοικητής

Ακούστε το άρθρο

«Επισφαλή» έκρινε τη λειτουργία των Κλινικών και των Εφημεριών του Νοσοκομείου Πύργου, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, λόγω της μη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου, για μια ακόμα φορά. Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ο Αξονικός Τομογράφος του Νοσοκομείου Πύργου – ο μοναδικός σε δημόσια υγειονομική δομή στην Ηλεία – βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω νέας βλάβης που παρουσίασε. Αν και η τεχνική εταιρία που έχει αναλάβει τη συντήρησή του είναι από την πρώτη στιγμή στην Ηλεία, ωστόσο ακόμα δεν έχει επισκευαστεί, με αποτέλεσμα τα περιστατικά για τα οποία απαιτείται αξονική τομογραφία,  να διακομίζονται στα Νοσοκομεία της Πάτρας με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Επισφαλής η λειτουργία

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, της 20ης Φεβρουαρίου, λόγω  των επαναλαμβανομένων βλαβών του αξονικού τομογράφου, καλεί τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, να ενεργήσει  για την άμεση λειτουργία  του, με την επείγουσα  επισκευή του υπάρχοντος και εν συνεχεία για την προμήθεια σύγχρονου αξονικού τομογράφου. Έως τότε η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίζει «επισφαλή» τη λειτουργία  των Κλινικών και της εφημερίας, με την ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Νίκος Γκανταϊφης και ο γραμματέας Γεράσιμος Ρούμπης.

«Έπρεπε να έχει ήδη αντικατασταθεί»

«Πρόκειται για μηχάνημα το οποίο ήδη έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Υπενθυμίζουμε ότι  το 2018 η χρήση του Αξονικού Τομογράφου δεν συνιστά πλέον πολυτέλεια ούτε υπερεξειδικευμένη εξέταση αρμόζουσα μόνο σε τριτοβάθμια κέντρα νοσηλείας αλλά βασικό εργαλείο της καθημερινής κλινικής πράξης, ενταγμένη πλήρως στα διαγνωστικά και θεραπευτικά  πρωτόκολλα συνήθων αλλά σοβαρών παθήσεων. Η στέρησή της από τους ασθενείς, ή ακόμη και η διενέργειά της με καθυστέρηση όπως στην περίπτωση που απαιτηθεί διακομιδή για να γίνει,   ισοδυναμεί με σαφέστατη και εξαιρετικά επικίνδυνη υποβάθμιση της ποιότητας  της παρεχόμενης περίθαλψης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο  Ιατρικός Σύλλογος Πύργου και καλεί όλους τους αρμόδιους, αρχής γενομένης από την Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου Αξονικού Τομογράφου της Ν.Μ. Πύργου από άλλο καινούργιο και πιο σύγχρονο.  «Το οικονομικό κόστος δεν μπορεί να είναι δικαιολογία όταν κινδυνεύει η υγεία των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Νίκο Κατσαρό και τον γραμματέα Χρήστο Γιαννικούλη.

Θέμα ημερών

Από την πλευρά του πάντως ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ερωτηθείς, εξήγησε πως η επισκευή έχει ήδη δρομολογηθεί και είναι θέμα λίγων ημερών, σημειώνοντας επίσης –ως, αν τελεσφορήσει η λύση που έχει βρεθεί, θα είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Νοσοκομείο του Πύργου και τον προϋπολογισμό του.

Όλη η επικαιρότητα