Ηλεία Οικονομία Πολιτική

Επίσημη αναφορά Κουτσούκου στον Τσακαλώτο: Στη Βουλή… τα «πυροδάνεια»

Ακούστε το άρθρο

Επίσημη απάντηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, για την παράταση της αποπληρωμής των «πυροδανείων» που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, ζήτημα που έθεσε πριν από δεκαπέντε ημέρες με υπόμνημα η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας, καθότι υπέβαλε έγγραφη αναφορά.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Νικολούτσος, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας  και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προτείνει τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει παράταση δύο έως τεσσάρων ετών για την πληρωμή κεφαλαίου και τόκων πυρόπληκτων επιχειρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν κανονικά τα ανωτέρω δάνεια με απόλυτη συνέπεια από την υπαγωγή τους το 2007 έως και σήμερα.

Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κατέθεσε ο βουλ. Ηλείας της ΔΗΣΥΜΠ, Γ.Κουτσούκος, το υπόμνημα του ΕΒΕ Ηλείας με το οποίο ζητείται ρύθμιση για τα πυροδάνεια

Εναλλακτικά, ο κ. Νικολούτσος επισημαίνει ότι θα μπορούσε να οριστεί ένα πλαίσιο αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων σε δόσεις, όπως γίνεται σε πληθώρα περιπτώσεων το τελευταίο διάστημα (π.χ., ασφαλιστικά ταμεία ή βεβαιωμένων φόρων), το οποίο θα περιλαμβάνει περίοδο χάριτος  για δύο χρόνια, επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής πυρόπληκτου δανείου για 5 χρόνια, διατήρηση επιτοκίου στο 4,5%, «σπάσιμο» του δανείου στα δύο με το 50% της οφειλής να παγώνει για 5 χρόνια και η καταβολή αυτού να γίνεται στο τέλος της περιόδου, την κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών, καθώς και την υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τις τράπεζες. Στη ρύθμιση να συμπεριληφθούν εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές και εξυπηρετούν κανονικά τα εν λόγω δάνεια.

Στη Βουλή η επιστολή Νικολούτσου για τα «πυροδάνεια»

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι παράλληλα πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές υπολογίζουν στην πληρωμή των δανείων αυτών μέσω της επιχορήγησης στα πλαίσια του N.3299/2004, αυτή δεν μπορεί να είναι εφικτή καθώς η αποπληρωμή της επιχορήγησης του αναπτυξιακού νόμου θα πραγματοποιηθεί σε 3-7 δόσεις. Η εύρεση ρεαλιστικής λύσης για τις επιχειρήσεις του νομού αγγίζει βαθιά το θέμα των πυρόπληκτων δανείων και καθιστά την διαχείρισή τους, λειτουργική   σύμφωνα   με το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον», αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα