Παιδί

Επίσκεψη σε νεογέννητο βρέφος: Tι πρέπει να προσέξουν επισκέπτες και γονείς

Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη σε ένα νεογέννητο βρέφος δεν είναι μια οποιαδήποτε επίσκεψη. Πρόκειται ίσως για την επίσκεψη εκείνη για την οποία θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, είτε είστε οι επισκέπτες είτε οι γονείς. Υπάρχουν κανόνες που είναι καλό να τηρούνται τόσο για το καλό του βρέφους, όσο και των γονέων. Ας μην ξεχνάμε πως το πρώτο διάστημα με ένα νεογέννητο βρέφος στο σπίτι, είναι πάντα ένα διάστημα βεβαρημένο για τους γονείς.

Ας δούμε όλα όσα θα έπρεπε να προσέξετε.

Το νεογέννητο δέχεται κατόπιν ραντεβού

Πριν επισκεφθείτε ένα νεογέννητο βρέφος, καλό είναι να τηλεφωνήσετε στους γονείς του προκειμένου να εξασφαλίσετε τη συγκατάθεσή τους για αυτήν σας την επίσκεψη. Προσπαθήστε να μην την προγραμματίσετε ώρες που βολεύουν εσάς, αλλά ώρες που βολεύουν τους ίδιους. Όσο ευγενικοί και αν είναι, κάντε τους να νιώσουν άνετα και ζητήστε τους να σας πουν οι ίδιοι τι ώρα θα ήθελαν να τους επισκεφθείτε. Οτιδήποτε άλλο – όπως για παράδειγμα να χτυπήσετε ξαφνικά το κουδούνι- είναι απαγορευτικό…

Βεβαιωθείτε ότι δεν είστε άρρωστοι ή στην ανάρρωση

Προφανώς και πρέπει να σκάτε από υγεία όταν επισκέπτεστε ένα νεογέννητο. Στην υποψία και μόνο ότι λίγο σας τσιμπάει ο λαιμός σας, οφείλετε να αποφύγετε να το επισκεφθείτε. Το αμυντικό του σύστημα είναι ευάλωτο και θα μπορούσατε να το βλάψετε πολύ σοβαρά. Ομοίως και αν έχετε μόλις συνέλθει από μια ίωση. Αφήστε να περάσει ένα διάστημα ασφαλείας και μετά επισκεφθείτε το μωράκι.

Η επίσκεψη πρέπει να είναι σύντομη

Όσο και αν σας έχουν λείψει οι φίλοι σας ή οι συγγενείς σας και γονείς του μωρού, όσο τρέλα και αν είναι το νεογέννητο, η επίσκεψη θα πρέπει να διαρκέσει όσο λιγότερο γίνεται. Το μέγιστο μια ώρα. Οι γονείς χρειάζονται ξεκούραση και το νεογέννητο τη ρουτίνα του.

Πλύνετε τα χέρια σας και αλλάξτε μπλούζα αν είστε καπνιστές

Μέσα στο σπίτι με το νεογέννητο απαγορεύεται να καπνίσετε. Αν όμως είστε καπνιστές καλό είναι να αφήσετε το πανωφόρι σας έξω από το σπίτι και να αλλάξετε τη μπλούζα σας στο μπάνιο αμέσως μόλις μπείτε στο σπίτι. Οποιαδήποτε επαφή με τον καπνό μπορεί να βλάψει το νεογέννητο. Ακόμη, θα πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας και να τα περάσετε με οινόπνευμα. Και να θυμάστε ότι τα νεογέννητα δεν τα φιλάμε!

Τέλος, μπορείτε απλά να περιμένετε λίγες ημέρες, μέχρι οι νέοι γονείς να είναι πιο έτοιμοι να σας δεχτούν και εσείς λιγότεροι “επικίνδυνοι” για το μωράκι.

Πηγή: mommy 

Όλη η επικαιρότητα