Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις για αγορά τρακτέρ;

trakter_3.jpg

Οι αγρότες περιμένουν να «τρέξουν» και πάλι προγράμματα επιδότησης για αγορά τρακτέρ, αν και φέτος το ρευστό …σπανίζει. Η επιδότηση για την αγορά τρακτέρ έφθανε το 60%.

Απευθυνθήκαμε για το θέμα, στις πλέον παλιές αντιπροσωπείες πώλησης γεωργικών ελκυστήρων με έδρα τη Γαστούνη. Ο Δημοσθένης Αθανασούλης αντιπρόσωπος γεωργικών ελκυστήρων βρίσκεται στον χώρο αγοράς και επισκευής τρακτέρ περισσότερο από μισό αιώνα. Σήμερα  ως συνταξιούχος έχει δώσει τη σκυτάλη της επιχείρησης στον γιο του Δημήτρη.

«Η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων δεν πάει και τόσο καλά ενώ πέρυσι ήταν λίγο καλύτερη για τρέχανε τα προγράμματα. Φέτος δεν υπάρχουν προς το παρόν προγράμματα και έτσι υπάρχει μια πτώση της τάξης του 70-80%. Φημολογείται ότι θα επιστρέψουν και πάλι προγράμματα τον Απρίλιο αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο», λέει ο κ. Δημοσθένης και συνεχίζει:

«Το κόστος ενός τρακτέρ είναι ανάλογο με τις ανάγκες του αγρότη που θα εξυπηρετήσει και φυσικά τον εξοπλισμό. Η τιμή ξεκινά από 30.000 ευρώ και φθάνει τις 200.000 ευρώ».

Τέλος ο κ. Δημοσθένης απαντώντας στην ερώτηση αν οι αγρότες φέρνουν για επισκευή τα παλιά τους τρακτέρ, απαντά: «Οι περισσότεροι αγρότες με τα προγράμματα που έτρεχαν, απέκτησαν δύο και τρία τρακτέρ, τα οποία δεν δουλεύουν και πολύ. Τα καινούρια μηχανήματα τα συντηρούν γιατί είναι ακριβά και θέλουν να τα  έχουν σε άριστη κατάσταση.Τα παλιά δεν τα προσέχουν και ιδιαίτερα»

Ο γιος του ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, μας μιλά για το τεχνικό τμήμα της εταιρείας:

«Αρχή μας εδώ στην εταιρεία είναι να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο τον πελάτη ώστε να μην έχει κανένα παράπονο. Στο τεχνικό κομμάτι είμαστε οι πλέον εξελιγμένοι στο είδος μας, έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία δεδομένου ότι είμαστε μισό αιώνα στο χώρο. Πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο  στον κλάδο μας. Πέρυσι με τα προγράμματα πήγαμε καλά και ευελπιστούμε να επιστρέψουν και πάλι τα προγράμματα, για να ανοίξει η αγορά».

 

Κ. Ζαφειρίου