Εκπαίδευση Ελλάδα

«Επιστρέψτε τα βιβλία σας»: Η έκκληση του Υπουργείου Παιδείας σε γονείς και μαθητές!

Ακούστε το άρθρο

Με δύο μεθόδους, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξοικονομήσει μέρος των κονδυλίων που δίνονται στα σχολεία. Συγκεκριμένα, ζητά από τους μαθητές να επιστρέψουν τα βιβλία της περσινής χρονιάς. Στόχος είναι είτε τα έσοδα που θα προκύψουν από την ανακύκλωσή τους, να καλύψουν μέρος των εξόδων των σχολείων είτε τα ίδια τα βιβλία να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλους μαθητές.

Αν λάβουμε υπόψην ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας, Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος, κάθε χρόνο μοιράζονται 20 εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων σε Γυμνάσιο και Λύκειο, δεν είναι περίεργο που το κόστος τους αγγίζει τα 19 εκατομμύρια ευρώ και οι απαιτήσεις σε χαρτί ανέρχονται στους 10.000 τόνους.

Ο κ. Χρήστος Μανωλόπουλος, διευθυντής εκδόσεων του Διόφαντου, ωστόσο, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, αναφέρει ότι η επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για το εκπαιδευτικό σύστημα αφού δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές που θα αναλάβουν την καταγραφή των βιβλίων που θα επιστρέφουν οι μαθητές ετησίως.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το Ινστιτούτο Διόφαντος βρήκε μία άλλη, πιο βιώσιμη για τα ελληνικά δεδομένα, λύση: από την περσινή χρονιά, μαζί με 12 τίτλους βιβλίων μοιράζονται και τα αντίστοιχα τετράδια μαθητή, έτσι ώστε τα πρώτα να επιστρέφονται κενά στη λήξη της χρονιάς. Από φέτος, το ίδιο θα ισχύσει σε 10 ακόμα τίτλους βιβλίων.

Στην πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία συμμετείχαν 114 σχολεία, συγκεντρώθηκαν πάνω από 30.000 κιλά χαρτί που δόθηκαν για ανακύκλωση, με συνολικά έσοδα 4.660 ευρώ. Με βάση τους αριθμούς, μάλιστα, κάθε μαθητής μπορεί να ανακυκλώσει κατά μέσο όρο 3 κιλά χαρτί -αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.

Μία από τις πιο καλές ειδήσεις που έχουμε ακούσει τελευταία, η οποία δίνει από μόνη της δύο… μαθήματα στα παιδιά: τη σημασία της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης. Ας ελπίσουμε ότι όλο και περισσότερα σχολεία θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και ότι γονείς και μαθητές θα το «αγκαλιάσουν», όπως ήδη κάνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

mama365.gr

Όλη η επικαιρότητα