Μεσσηνία

Επιτακτική ανάγκη η άμεση συντήρησή του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας

Ακούστε το άρθρο

Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα για απαξίωσή του 

Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που εισπράττει το κράτος τα τελευταία χρόνια- και- από τη Μεσσηνία στον τομέα της Δικαιοσύνης (ένσημα, παράβολα, χρηματικές ποινές κ.ά.) έχουν τουλάχιστον τριπλασιασθεί, το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας κάθε χρόνο αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα προβλήματα.
Η εισροή υδάτων, όταν βρέχει, είναι μόνιμο φαινόμενο και τα πρώτα έντονα σημάδια διάβρωσης είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού. Οι σιδερένιες συνδέσεις στους ορόφους έχουν σκουριάσει, οι ψευδοροφές πέφτουν και τις προηγούμενες μέρες «έσκασαν» μέχρι και τα μάρμαρα στο ισόγειο!
Την επιτακτική ανάγκη για άμεσα συντήρηση του κτηρίου επισημαίνουν, μιλώντας στο «Θ», ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων.

Δικηγορικός Σύλλογος
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, επισήμανε πως το Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα κτήριο που έχει άφθονους χώρους και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλές δικαστικές υπηρεσίες. «Όμως, έχει από την αρχή παρουσιάσει προβλήματα εισροής νερών από τις βροχές σε διάφορα σημεία του, καθώς και λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα ψύξης – θέρμανσης.
Παρά τις φιλότιμες και διαρκείς προσπάθειες της επιτροπής συντήρησης του κτηρίου και του ενός κατά βάση συντηρητή, είναι φανερό ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για εκτεταμένες δομικές επιδιορθώσεις. Χρειάζεται, προφανώς, ειδική μελέτη από το υπουργείο και το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων», σημείωσε ο κ. Ξηρογιάννης.
Παρατήρησε, επίσης, ότι στις 12 Ιανουαρίου, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ενημέρωσε ότι στα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα του υπουργείου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης των δικαστικών κτηρίων της χώρας.
«Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το συγκεκριμένο κτήριο, διότι η συνεχής διάβρωση από τα νερά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα δομικά προβλήματα. Εκτός από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, το ΤΑΧΔΙΚ εισπράττει ποσά από τα ένσημά του, από χρηματικές ποινές ή ποινές στερητικές της ελευθερίας που μετατρέπονται σε χρηματικές, από έξοδα ποινικής διαδικασίας, από Υποθηκοφυλακεία και από λοιπά παράβολα δικαστικών διαδικασιών, όπως το παράβολο αναβολής και, συνεπώς, έχει και δικές του σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης και παρέμβασης», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Ξηρογιάννης.

Δικαστικοί Υπάλληλοι
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Διονύσης Λαμπρόπουλος, παρατήρησε ότι με το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε πρόσφατα την περιοχή μας εμφανίστηκαν πιο έντονα τα προβλήματα στατικής συντήρησης που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. «Είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα και οι συνθήκες, σε σχέση με τα Δικαστικά Μέγαρα σε άλλες πόλεις, είναι πολύ καλές. Όμως, παρότι η Επιτροπή Διαχείρισης και η Εκτελεστική Επιτροπή του Κτηρίου προσπαθούν (έχουν φροντίσει και έχουν γίνει πραγματογνωμοσύνες από αρμόδιους μηχανικούς του Δήμου και έχουν σταλεί αιτήματα στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για έγκριση κονδυλίων για τις απαραίτητες εργασίες), υπάρχει ελλιπής στατική συντήρηση λόγω μη έγκρισης των κονδυλίων. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δυστυχώς θα οδηγηθούμε με μαθηματική σιγουριά σε απαξίωση, σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε χώρο απονομής δικαιοσύνης του 21ου αιώνα. Ήδη βλέπουμε νερά που τρέχουν μέσα στο κτήριο, ψευδοροφές να διαλύονται και να πέφτουν, μάρμαρα που σηκώνονται από τη θέση τους λόγω της υγρασίας. Ο τεχνικός συντηρητής του κτηρίου, πέραν της συμβάσεώς του, προσπαθεί να επιδιορθώνει τις ατέλειες αυτές, πλην όμως αυτό δεν επαρκεί.
Ως Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων θα έρθουμε άμεσα σε συνεννόηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ώστε μαζί να γίνουμε αρωγοί της Επιτροπής Διαχείρισης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κτηρίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους δράσεις, τρόπους «πίεσης» του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., ώστε να εγκρίνει τα κονδύλια για τις αναγκαίες εργασίες, αλλά και να επισπεύσει άλλες ενέργειες που εποπτεύει, όπως το αίτημα που του έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο για παροχή ενεργειακού πιστοποιητικού του κτηρίου, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί αίτημα ένταξης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Πρέπει, βέβαια, να ομολογήσω, ότι δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ως προς τις εγκρίσεις των κονδυλίων, αφού αυτές από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. δίνονται με το σταγονόμετρο. Ακόμα και το ποσό που εγκρίθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τόσο μικρό, που αναγκαστικά θέρμανση δίνεται μόνο στα ακροατήρια του ισογείου και όχι στο υπόλοιπο κτήριο, προκειμένου να υπάρχει θέρμανση των ακροατηρίων για μεγαλύτερο διάστημα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι στα γραφεία να εργάζονται με τα μπουφάν τους και ο κόσμος στους διαδρόμους να παγώνει. Πάλι, βέβαια, είμαστε σε καλύτερη μοίρα, π.χ. από τους συναδέλφους στην Καβάλα, για τους οποίους δεν εγκρίθηκε καθόλου ποσό για θέρμανση και αποφάσισαν διακοπή των εργασιών καθημερινά μέχρι 18/1/2019 και κατά τις ώρες από 7.00 έως 9.00 π.μ., λόγω ψύχους», τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα