WEB tv Ηλεία

Μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Επιτάλιο

Ακούστε το άρθρο

Οι δρόμοι του χωριού «πλημμύρισαν» από παιδικά χαμόγελα, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα κάλαντα που έψαλλαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, σε μια ξεχωριστή γιορτή που «αναστάτωσε» ευχάριστα το χωριό και «έβγαλε» στους δρόμους τους κατοίκους και θαμώνες των καφενείων.

Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Γυμνασίου Επιταλίου καθώς επίσης η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου, αποφάσισαν, ενόψει των Χριστουγέννων να δημιουργήσουν εορταστική ατμόσφαιρα στο χωριό και να κάνουν τους κατοίκους να βάλουν για λίγο στην άκρη τα προβλήματα και τις έγνοιες που τους ταλαιπωρούν. Και όπως αποδείχθηκε στην πορεία, τα κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο, παίρνοντας έτσι δύναμη να συνεχίσουν και του χρόνου, ακόμα πιο οργανωμένα και με περισσότερες δράσεις.

Με κάλαντα και τραγούδια

Το απόγευμα της Κυριακής, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημ. Σχολείου Επιταλίου, με κόκκινους σκούφους στο κεφάλι και φωτισμένα φαναράκια στο χέρι, ξεκίνησαν από το σχολείο και συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους Αλέξη Σοφιανόπουλο (διευθυντής), Αγνή Παρασκευά και Σπύρο Σιδηροκαστρίτη έφτασαν στην πλατεία του χωριού, τραγουδώντας Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα Κάλαντα, καταφέρνοντας να «βγάλουν» στις αυλές και τα μπαλκόνια τους κατοίκους που με ενθουσιασμό και πολλά μπράβο είδαν αυτή την ωραία προσπάθεια. Στην πλατεία του χωριού είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς οι μαθητές του Γυμνασίου, για το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι που είχαν στήσει εκεί με χειροποίητες Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες.

Κι εκεί, τα παιδιά, με όρεξη και πολύ μεράκι στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, που φωταγωγήθηκε με το δικό τους σύνθημα, μετρώντας τον χρόνο αντίστροφα.

Με ευχές και κεράσματα

Σημαντικό ωστόσο ρόλο είχαν και οι γονείς των παιδιών, με τις μαμάδες των μαθητών, κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το σχολείο μέχρι την πλατεία προσέφεραν στους κατοίκους ευχετήριες κάρτες και μελομακάρονα ακόμα και στα καφενεία, στους λιγοστούς που είχαν μείνει μέσα, αφού οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία συμμετέχοντας στην ζεστή γιορτή.

Χρονιά πολλά…με μια υπόσχεση

Ο πρόεδρος του χωριού Βασίλης Τσαγκρής, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή την ωραία προσπάθεια που στόχο είχε την να δώσει λίγο χρώμα και χαρά στις «γκρίζες μέρες» που ζούμε. «Η ενθουσιώδης συμμετοχή των κατοίκων, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά και καλές γιορτές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημ.Σχολείου Επιταλίου Ηλίας Χατζηγεωργίου, εξέφρασε την αισιοδοξία, το δρώμενο αυτό να καθιερωθεί ως έθιμο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «τα έθιμα είναι η φυσιογνωμία των λαών και των τοπικών κοινωνιών. Είναι “γόνοι” και “μήτρες” της συλλογικότητας και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας», σημειώνοντας πως η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη είναι οι πυλώνες για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την έλευση του Αϊ Βασίλη και την υπόσχεση, από όλους τους εμπλεκόμενους, την επόμενη χρονιά, να είναι όλοι εκεί, με ακόμα περισσότερες δράσεις.

Όλη η επικαιρότητα