Υγεία

Επίθεμα βελτιώνει την επούλωση τραυμάτων και μειώνει τα σημάδια

Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανγιανγκ (NTU) της Σιγκαπούρης ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο επίθεμα γέλης που μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του δέρματος ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον σχηματισμό ουλών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

«Όταν τελειοποιηθεί το επίθεμα αυτό θα είναι κατάλληλο για πάσχοντες από διαβήτη, που αντιμετωπίζουν δυσκολία επούλωσης δερματικών τραυμάτων καθώς και για ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Το νέο αυτό επίθεμα δε μοιάζει με κανένα άλλο διαθέσιμο επίθεμα σήμερα στην αγορά, καθώς τα περισσότερα τέτοια είτε μειώνουν τις ουλές, είτε βελτιώνουν την επούλωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριου Ταν και την επίκουρη καθηγήτρια Κλιο Τσοονγκ, διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη ANGPTL4 μειώνει τη φλεγμονή στα πρώιμα στάδια της επούλωσης τραυμάτων σε ζωικά μοντέλα. Έπειτα βοηθά στον σχηματισμό νένων αιμοφόρων αγγείων και την κυτταρική ανάπτυξη και στην τελική φάση μειώνει το σχηματισμό ουλών.

Οι επιστήμονες σχεδίασαν το εμπλουτισμένο με ANGPTL4 επίθεμα ώστε να ελέγχει την ποσότητα των ουλών και έχουν ήδη κατοχυρώσει πατέντας χρήσης της πρωτεΐνης για την επούλωση.

«Για να μειώσουμε τις ουλές έπρεπε να βρούμε τον ρυθμιστικό διακόπτη που ελέγχει την ποσότητα του κολλαγόνου που παράγεται και να μην τον απενεργοποιήσουμε τελείως ώστε να μην παρεμβαίνει στην διαδικασία επούλωσης του τραύματος», εξηγεί ο Δρ Ταν.

Στα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια με διαβητικά έλκη, η πληγή επουλώνονταν καλύτερα και γρηγορότερα με την εφαρμογή της ANGPTL4.

Σύμφωνα με την Δρ Τσοονγκ η πρωτεΐνη ANGPTL4 που χρησιμοποίησαν προερχόταν από λιπώδη ιστό ασθενών και «η εύκολη εξαγωγή της μπορεί να σημαίνει ότι ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ίδιο τον λιπώδη ιστό του ασθενή και να τον μετατρέψει σε επουλωτικό παράγοντα για να προάγει την ταχύτερη επούλωση των χειρουργικών τομών».

Επίσης, οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν και μια τεχνική αποθήκευσης της ANGPTL4 σε ευκολόχρηστες μορφές, όπως γέλη, αλοιφή και ενέσιμες μικροκάψουλες. Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω τους γιατρούς και τους ασθενείς και θα κάνει πιο εύκολη την κυκλοφορία του επιθέματος στο εμπόριο.

Πως λειτουργεί το επίθεμα

Τα συνήθη σκευάσματα για την επούλωση τραυμάτων στοχεύουν στον διακόπτη παραγωγής κολλαγόνου, τον TGFbeta-Smad3. Όταν αυτός απενεργοποιείται, η παραγωγή κολλαγόνου σταματά και επομένως δεν υπάρχει σημάδι. Αλλά αν δεν υπάρχει παραγωγή κολλαγόνου δημιουργούνται εμπόδια σε διάφορες διαδικασίες αποκατάστασης και ανάπλασης του δέρματος.

Για να ελέγξουν την παραγόμενη ποσότητα κολλαγόνου, οι ερευνητές μελέτησαν την προκαλεί την υπερπαραγωγή του και εντόπισαν την πρωτεΐνη Scleraxis που δρούσε μαζί με τον TGFbeta-Smad3 όταν δημιουργούνταν ουλές.

Η Scleraxis παίζει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό των τενόντων, που συντίθενται ως παράλληλες σειρές κολλαγόνου κοντά και όμοια με τη δομή του ουλώδους ιστού.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ANGPTL4 παράγει μόρια που παρεμβαίνουν στην Scleraxis, άρα μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου που προάγει τις ουλές.

Στη συνέχεια χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας και συνεργασίας με τον Δρ Μάρκους Γουονγκ από  που τους παρείχε τα δείγματα λιπώδους ιστού ώστε να αναπτύξουν και το επίθεμα. Στόχος τους είναι στο άμεσο μέλλον να εξελίξουν περαιτέρω το επίθεμα ώστε να είναι αποτελεσματικότερο και να προχωρήσουν σε πειραματικές και κλινικές δοκιμές.

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα