Κόσμος

Επίθεση με 120 φιάλες βουτανίου στη Βαρκελώνη και σφαγή στην Καμπρίλς σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές

Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι οι τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν Βαρκελώνη και Καμπρίλς, αρχικά σχεδίαζαν να καταφέρουν το μεγαλύτερο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους σε ευρωπαϊκό έδαφος, έρχονται στο φως νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες για τα σχέδιά τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε “μία ή περισσότερες επιθέσεις” στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελώνης», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του. Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει στη Γαλλία ο μοναδικός από τους δράστες των επιθέσεων που καταζητείται ακόμη, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

“Αν ήξερα ότι βρίσκεται στην Ισπανία και πού είναι, θα πηγαίναμε να τον ψάξουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται”, είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ύποπτος πέρασε τα σύνορα, ο Τραπέρο είπε ότι “δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”. Υπενθύμισε όμως ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις εντάθηκαν οι μεθοριακοί έλεγχοι.

Ήθελαν σφαγή στην Καμπρίλς

2017 08 18T072625Z 308117305 RC1340FA9A20 RTRMADP 3 SPAIN BARCELONA CAMBRILS ATTACKERS
Πηγή: REUTERS/Stringer NO RESALES.

Την ίδια ώρα, η ισπανική εφημερίδα El Pais αποκαλύπτει το σχέδιο που είχαν για την Καμπρίλς οι «τζιχαντιστές του Ριπόλ», όπως τους αποκαλεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι πέντε τζιχαντιστές σκόπευαν να σφάξουν όσους περισσότερους ανθρώπους έβρισκαν μπροστά τους στον παραλιακό δρόμο του καταλανικού θερέτρου, όπου τελικά εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Μάλιστα επέλεξαν την Καμπρίλς για να κάνουν πράξη το σχέδιό τους, καθώς είναι μια μικρή πόλη που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, που εκείνη την ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα δηλαδή, συνηθίζουν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους στην παραλιακή ζώνη.

Το σχέδιό τους ήταν μια «αντιγραφή» της επίθεσης που είχαν πραγματοποιήσει τζιχαντιστές στο Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου στις αρχές Ιουνίου, όταν επιτέθηκαν με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών σκοτώνοντας επτά.

Ο οδηγός του βαν κι ένας ιμάμης στο επίκεντρο των ερευνών

Τρία 24ωρα μετά την διπλή τρομοκρατική επίθεση που βύθισε στο πένθος την Καταλονία, οι ισπανικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, έχοντας στρέψει την προσοχή τους στον εντοπισμό του οδηγού του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Λα Ράμπλα, καθώς και σε έναν ιμάμη, ο οποίος ενδέχεται να ριζοσπαστικοποίησε τους νεαρούς δράστες.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή η αστυνομία της Καταλονίας θεώρησε πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Λα Ράμπλα και στο θέρετρο Καμπρίλς σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από έναν 12μελή πυρήνα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει πλέον διαλυθεί.

Ωστόσο εξακολουθεί να διαφεύγει ο 22χρονος Γιούνες Αμπουγιακούμπ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο και εκτιμάται πως ήταν αυτός ο οδηγός του βαν που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Βαρκελώνη, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη τόσο για αυτήν την επίθεση όσο και για εκείνη που ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, στο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης, όπου ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε μία γυναίκα ενώ τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους. Οι πέντε επιβαίνοντες σε αυτό το όχημα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Το Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε όλη την Καταλονία και προειδοποιούσαν τους οδηγούς ότι εξαιτίας των μέτρων θα υπήρχαν μποτιλιαρίσματα. Δεν έχουν ανακοινωθεί ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης.

Πέραν του 22χρονου Μαροκινού οι ισπανικές Αρχές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και στον Αμπντελμπάκι Ας Σάτι, έναν ιμάμη από την κωμόπολη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, στην οποία ζούσαν τα περισσότερα από τα μέλη του πυρήνα που πιστεύεται ότι είναι πίσω από τις επιθέσεις.

2017 08 18T210026Z 879368526 RC19E8A3C120 RTRMADP 3 SPAIN BARCELONA BLAST
Πηγή: REUTERS/Andres Gonzalez

Θεωρούν ότι ο άνθρωπος αυτός ευθύνεται πιθανότατα για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των δύο επιθέσεων. Το πρωί του Σαββάτου έγινε έρευνα στο σπίτι του και σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης στόχος ήταν να βρεθεί γενετικό υλικό ώστε να συγκριθεί με τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Από την έκρηξη αυτή ενδέχεται να σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και όχι δύο, όπως πίστευε μέχρι τώρα η αστυνομία.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση αλλά η τυχαία έκρηξη στο Αλκανάρ, στο “εργαστήρι” όπου κατασκεύαζαν τις βόμβες τους, ανάγκασε τους νεαρούς να προχωρήσουν εσπευσμένα σε αυτοσχέδιες επιθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ας Σάτι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα. Αποφυλακίστηκε το 2012 αλλά την περίοδο που ήταν κρατούμενος γνωρίστηκε εκεί με πρόσωπα που συνδέονταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, και ενώ όλη η Ευρώπη έχει τεθεί σε συναγερμό, και ιδιαιτέρως η Ιταλία την οποία απείλησε ο ISIS ότι θα είναι ο επόμενος στόχος του, η ισπανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν τη χώρα.

1234 copy
Πηγή: El Pais

Σύμφωνα με την El Pais οι πέντε τρομοκράτες που έπεσαν νεκροί μετά την επίθεσης στην Καμπρίλς είναι οι εξής:

Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών: Σχεδίασε την επίθεση με τον μικρότερο αδελφό του Ντρις

Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών: Συμμετείχε στην ενοικίαση των οχημάτων

Ομάρ Χικάμι: Ο μικρότερος δελφός του Μοχάμεντ

Σαϊντ Αάλα, 19 ετών: Η πιστωτική του κάρτα βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο φορτηγό στην Καμπρίλς

Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ: Ο αδελφός του οδηγού του λευκού βαν.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα