Ηλεία

Επίτιμοι Δημότες Πύργου Κουρουμπλής – Τσιρώνης: «Οι πολίτες του Πύργου θα σας ευγνωμονούν για πάντα»

Ακούστε το άρθρο

«Είναι ανάγκη ως κοινωνία να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασίας… συνεργασία ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία αλλά και μεταξύ των πολιτών»…

Αυτό ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το βράδυ του Σαββάτου κατά την διάρκεια της τελετής ανακήρυξης ως επίτιμων δημοτών Πύργου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  Γιάννη Τσιρώνη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Η τελετή-ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου έγινε παρουσία των αρχών, φορέων και πολιτικών εκπροσώπων του Νομού Ηλείας και πλήθους κόσμου. Οι δύο υπουργοί τιμήθηκαν για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλάνιζε –στα όρια της κοινωνικής τραγωδίας- τον Πύργο, κυρίως, και την Αρχαία Ολυμπία…

Ο δήμαρχος Πύργου, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, δήλωσε –απευθυνόμενος στους δυο πολιτικούς άνδρες- ότι «οι πολίτες του Πύργου θα σας ευγνωμονούν για πάντα», με τους ίδιους, εμφανώς συγκινημένους να ευχαριστούν τον Γαβρίλη Λιατσή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες του Πύργου για την μεγάλη τιμή.

Το δεκάλεπτο βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης (σ.σ. παρουσιαστής της οποίας ήταν ο άμισθος σύμβουλος του Δήμαρχου Πύργου Νίκος Λαινόπουλος), «υπενθύμισε» σε όλους τις σκληρές και δύσκολες στιγμές που έζησε ο Πύργος ενώ ταυτόχρονα έκανε όλους όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητα του προβλήματος που πλέον φαντάζει σαν (όχι και τόσο) μακρινός εφιάλτης…

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Δημήτρης Μεσσαλάς ήταν αυτός που ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη ως επίτιμων δημοτών Πύργου των κ.κ. Κουρουμπλή και Τσιρώνη.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους δυο Υπουργούς γιατί μας έβγαλαν από μια δύσκολη στιγμή, από κίνδυνο όχι μόνο της υγείας αλλά και του θανάτου ακόμα, εάν δεν κινούνταν έγκαιρα! Συγχαίρω τον δήμαρχο Πύργου, το δημοτικό συμβούλιο, όλους τους δημοτικούς άρχοντες γιατί πήρατε αυτήν την απόφαση. Όποιος τιμά τους ευεργέτες του τιμάει τον ίδιο τον εαυτό του. Κύριοι Κουρουμπλή και Τσιρώνη θα προσευχόμαστε να είστε πάντα καλά να έχετε σταθερή υγεία ώστε να συνεχίζετε τα καλά έργα για το λαό μας».

Ακολούθησε η παρουσίαση των δυο τιμώμενων προσώπων που έγινε από τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρη Μπαξεβανάκη (σ.σ. για τον κο Κουρουμπλή), και από τον Επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργο Κρεμλή (σ.σ. για τον κο Τσιρώνη).

Ο κ. Μπαξεβανάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «οι δυο τιμώμενοι έκαναν πολύ περισσότερα από όσα απαιτούσε το καθήκον τους κι αυτό είναι που κάνει την διαφορά. Από την τετράχρονη εμπειρία με τα απορρίμματα βγαίνουν δυο συμπεράσματα: το πρώτο ότι παραμερίσαμε μια σημαντική πληγή της περιοχής μα που ευθύνεται για το ότι ο νομός έχει μείνει πίσω, τον τοπικισμό με την κακή έννοια. Το δεύτερο ότι ως πολίτες έχουμε ευθύνη για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή μας… μετά από αυτή την εμπειρία νομίζω ότι έχουμε γίνει πολύ σοφότεροι και πιο ώριμοι με τα νέα παιδιά στην πρωτοπορία», ενώ συνεχίζοντας έκανε αναφορά στην πολιτική διαδρομή του κ. Κουρουμπλή, για να κλείσει την ομιλία ευχαριστώντας και τους δυο υπουργούς για την συμβολή τους.

Ο κ. Κρεμλής, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «σύγχρονη κόπρο του Αυγεία που όμως αναχαιτίστηκε με σύγχρονες μεθόδους οι οποίες ευελπιστούμε πως θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, με την δημιουργία της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης στην Τριανταφυλλιά, που θα επιτρέψει στο νομό και την ευρύτερη περιοχή να αυξήσει τα ποσοστά της ανακύκλωσης, της κομποστοποιήσης και γενικά να υιοθετήσει τα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας για την οποία ο Γιάννης Τσιρώνης τόσο πολύ έχει εργαστεί». Ο ίδιος μίλησε επίσης για το οικολογικό στίγμα που έχει προσδώσει ο κ. Τσιρώνης στο Κυβερνητικό έργο (σ.σ. ανάμεσα τους ο νέος ΕΣΔΑ, οι δασικοί χάρτες, αυθαίρετη δόμηση κ.α.).

Την απονομή των περγαμηνών και των τιμητικών πλακετών (σ.σ. από ασήμι, με το έμβλημα του Δήμου Πύργου χαραγμένο πάνω τους), στους κ.κ. Κουρουμπλή και Τσιρώνη έκανε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων από τους παρόντες στην αίθουσα.

Το τέλος της σεμνής εκδήλωσης ήρθε με τις ομιλίες των δυο υπουργών ενώ αργότερα το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε δείπνο που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου σε παραθαλάσσιο ρεστοράν, στον Άγιο Ανδρέα.

 Γαβρίλης Λιατσής – Δήμαρχος Πύργου

«Η ειλικρίνεια και η συνέπεια σφράγισαν τη σχέση μου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη και με οδήγησαν στις πιο τολμηρές επιλογές της ζωής μου. Η κοινωνία και η πολιτική μας ζωή έχουν ανάγκη από την επιβεβαίωση αυτής της μοναδικής σχέσης που ενώνει την κεντρική εξουσία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν δίστασε ούτε στιγμή να αναλάβει πρωτοβουλία, όταν διαπίστωσε ότι κινδύνευαν τα παιδιά. Αυτό το μήνυμα επαναλάμβανε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που προκάλεσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.  Έκανε όμως , ανάμεσα σε άλλα, κάτι που σπάνια μπορεί να συμβεί! Ήρθε σε σύγκρουση με τους παράγοντες και της ιδιαίτερης Πατρίδας του, για να μας βοηθήσει. Ήταν μια μοναδική πράξη αλληλεγγύης και υπέρβασης.

Ο άλλος Υπουργός μας, ο Γιάννης Τσιρώνης, με υποδειγματική υπομονή εν μέσω της μεγάλης κρίσης, μας δίδαξε το σεβασμό στο περιβάλλον και μας οδήγησε σε μονοπάτια πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών.

Η κοινωνική τραγωδία, πράγματι τελείωσε για τον Δήμο Πύργου και τους άλλους έξι Δήμους της Ηλείας, με τον δικό μας τρόπο.
Τη στιγμή της καταιγίδας δεν κρυφτήκαμε σε πολιτικές σπηλιές, μείναμε όλοι όρθιοι την μετατρέψαμε σε ενέργεια και προχωρήσαμε στη λύση του μεγαλύτερου –επί δεκαετίες – προβλήματος του Νομού μας.

Συμπολίτες μας Υπουργοί, στην πολύπαθη πορεία που διαβήκαμε,
αν και οι συνθήκες έξαρσης του ατομικού συμφέροντος ευνοούσαν διαφορετικές συμπεριφορές κάναμε το καθήκον μας. Υπό την πίεση μιας σκληρής πραγματικότητας, δεν με αφήσατε να εκτεθώ  ως άνθρωπος και ως Δήμαρχος, στην τύχη μιας αβέβαιης ελεημοσύνης. Μας βοηθήσατε ουσιαστικά, χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Σε αυτή την εκδήλωση επιτρέψτε μου να μεταφέρω το μήνυμα της πόλης μας σε όλη τη χώρα. Ο Πύργος σήμερα είναι ένα πρότυπο καθαρής πόλης και με τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Παράλληλα γκρεμίσαμε τα συρματοπλέγματα του διαχωρισμού με την γείτονα μεγάλη πόλη της Αμαλιάδας και δώσαμε καινούργια προοπτική στον Νομό και ελπίδα για το μέλλον. Ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος της Ήλιδας, ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, με εμπιστεύτηκε και μαζί συνεργαστήκαμε και χάρηκαν όλοι, μα πάνω απ’ όλα οι νέοι, που είδαν επιτέλους να επικρατεί άλλη λογική στη σχέση των δύο μεγάλων πόλεων.

Η κοινωνία μας ανοίγει την αγκαλιά της και σας ανακηρύσσει επίτιμους δημότες και σας κατατάσσει στους εκλεκτούς του ιστορικού τόπου μας. Η πόλη μας σας ευχαριστεί και σας ευγνωμονεί. Τα όσα μας προσφέρατε έχουν τεράστια κοινωνική βαρύτητα. Από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ…».

Παναγιώτης Κουρουμπλής – Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Είναι πράγματι ιδιαίτερη η τιμή που μου κάνει η ιστορική πόλη του Πύργου δια του δημάρχου και του Δημοτικού συμβουλίου. Βεβαίως πράξαμε και εγώ και ο Γιάννης Τσιρώνης ότι οφείλει να πράττει ένας πολίτης που η πολιτεία του αναθέτει ένα δημόσιο ρόλο. Είναι συγκινητική στιγμή γιατί δεν παύει να είμαστε άνθρωποι και να κυριαρχούν μέσα μας στιγμές και συναισθήματα. Θέλω μέσα από την εμπειρία μου στο δημόσιο βίο να πω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει πολλά εάν οι δημόσιοι άνδρες διέθεταν πάντα το κουράγιο της αυθυπέρβασης. Στο πρόβλημα που συναντήσαμε ήταν αναγκαία η συνεννόηση και η συνεργασία. Δεν ήταν τωρινό το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Ήταν μία σκληρή πραγματικότητα. Όταν σκεφτόμουν ότι μπορεί ακόμα και ένα παιδί, ένα μικρό παιδί, το οποίο δεν ευθύνεται για τις πράξεις μας να είχε υποστεί τις συνέπειες αυτής της αδυναμίας, να συνεννοηθούν οι άρχοντες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ειλικρινά θέλω να καταθέσω ότι με καταλάμβανε δέος. Καθίσαμε κάτω και δουλέψαμε πολύ σκληρά. Θέλω από το βήμα αυτό να κάνω και άλλη μία κατάθεση ψυχής. Η υπόθεση αυτή δεν θα είχε αποτέλεσμα εάν δύο άνθρωποι δεν είχαν το κουράγιο να δώσουν τέλος σε μία διαμάχη δεκάδων χρόνων ανάμεσα σε δύο πόλεις. Το ίδιο γίνεται και στην περιοχή μου ανάμεσα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Βλέπεις ότι η διαμάχη τρώει τις σάρκες της τοπικής κοινωνίας. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, κατάλαβαν ποια είναι η ευθύνη και η υποχρέωση τους, να κάνουν δηλαδή την υπέρβαση και να συμφωνήσουν να αφήσουν το δρόμο ανοιχτό για να ξεκινήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά. Με βάση αυτή την συνεργασία να προχωρήσουμε στην εκκαθάριση αυτού του αντιαισθητικού τοπίου που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή και αδικούσε την ιστορία της και τους ανθρώπους της. Δεν ήταν εύκολα αφού υπήρξαν πολύ δύσκολες στιγμές που οι συνεδριάσεις μας κράτησαν έως αργά. Έπρεπε να βρεθούν τρόποι για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Είναι ανάγκη ως κοινωνία να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασίας. Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και κοινωνικές πολιτικές αλλά δεν δικαιούμαστε μπροστά σε τέτοιες συνθήκες να αγνοούμε το δικαίωμα των μικρών παιδιών και όλων των πολιτών να ζουν σε ένα εξαιρετικά υγιεινό περιβάλλον. Έκανα και προς τους συμπατριώτες μου αυτό που η δική μου συνείδηση μου επέβαλλε. Υπάρχουν στιγμές που οφείλεις να υπερβαίνεις το κάθε κόστος εάν θες να είσαι σύμφωνος με τη συνείδησή σου. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Πύργου για την πρωτοβουλία αυτή, όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της δημοκρατίας, η πολιτική χρειάζεται και γενναιότητα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την ύψιστη τιμή να με κατατάξετε ανάμεσα στους επίτιμους δημότες του Πύργου και παράλληλα να σας διαβεβαιώσω ότι η πόλη σας αποκτά έναν καλό φίλο».

 Γιάννης Τσιρώνης – Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση ταυτόχρονα να με ανακηρύσσετε συμπολίτη σας, γιατί ίσως γνωρίζετε ότι η καταγωγή μου είναι από την Άλβαινα και σήμερα νιώθω ότι κάποιοι δεσμοί ξαναχτίζονται με τα πατρώα εδάφη. Για πολλά χρόνια η πόλη του Πύργου αντιμετώπιζε ένα φρικτό θέαμα, δυσοσμία, και άμεσο κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες. Η κοινωνία του Πύργου πλήρωσε με μεγάλη ένταση ένα πρόβλημα που περισσότερο ή λιγότερο ταλανίζει και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι η κοινωνία του Πύργου δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια δεν  δέχθηκε να κουκουλώσει το πρόβλημα… να στείλει δηλαδή τα σκουπίδια της, από την πίσω πόρτα σε κάποιον ΧΥΤΥ μιας άλλης πόλης. Οι κάτοικοι του Πύργου τίμησαν τον τίτλο του Πολίτη και διεκδίκησαν λύση βιώσιμη. Η μεγαλύτερη τιμά αξίζει στην ίδια την κοινωνία του Πύργου, που αντιστάθηκε στην εύκολη νεοελληνική μη –λύση: Να πετάξει το μπαλάκι στην πόρτα του γείτονα. Τα σκουπίδια στους δρόμους του Πύργου ήταν (ένας στυγνός εκβιασμός) για να αναγκαστούν οι δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα να υπογράψουν χρυσά συμβόλαια για πολλά χρόνια. Οφείλουμε να τιμήσουμε και τον ΦΟΣΔΑ ΗΛΕΙΑΣ, που όχι μόνο δεν κουκούλωσε το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα δεν βιάστηκε να το λύσει φαραωνικά, φορτώνοντας στους δημότες υπέρογκα οικονομικά βάρη. Δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ, αν δεν είχαμε πρώτα από όλα συμφωνήσει ότι η Αμαλιάδα δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον Πύργο. Τα συμφέροντα τους είναι κοινά. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για όλα  τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τις υπηρεσίες, με τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά όλα αυτά μπορέσαμε και τα ξεπεράσαμε γιατί δώσαμε τα χέρια και δουλέψαμε μαζί. Για μένα δεν υπάρχουν δύο τιμώμενα πρόσωπα: Όλη η κοινωνία και οι Πολίτες του Πύργου και της Ηλείας βραβεύονται, για την υπομονή και την επιμονή τους. Ο ΦΟΣΔΑ βραβεύεται που δεν υπέκυψε στον εκβιασμό. Και η πολιτεία βραβεύεται στο σύνολο της επειδή σπάσαμε τα φέουδα. Σε αυτή την δύσκολη πορεία, εγώ δεν νιώθω ότι έκανα κάτι περισσότερο από το καθήκον μου. Το μόνο, ίσως, που συνεισέφερα είναι οι οικολογικές αξίες, η γνώση και η πίστη στη δύναμη της άμεσης δημοκρατίας. Αξίες που με έκαναν  να μην κρύβομαι στο γραφείο μου, αλλά να προτιμώ και να εμπιστεύομαι το διάλογο με τους πολίτες, όπως κάναμε στην Τριανταφυλλιά όρθιοι με δεκάδες πολίτες, να συζητάμε  με ένταση, αλλά με αλληλοσεβασμό και δημοκρατικά. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Ίσως να μην ήμαστε καν στην αρχή του τέλους. Τολμώ όμως να πω ότι είμαστε στο τέλος της αρχής. Υπάρχει  ωστόσο μία μεγάλη διαφορά. Σε αντίθεση με το παρελθόν τα βήματα που κάνουμε είναι στη κατεύθυνση της οριστικής λύσης».

Όλη η επικαιρότητα