Ηλεία Πολιτισμός

Με επιτυχία η έκτακτη πρόβα για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Ακούστε το άρθρο

Από τις διαθέσεις του καιρού, εξαρτάται η σημερινή Γενική Πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πιονγκ Τσανγκ 2018», που είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι. Η χθεσινή πρόβα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες, παρουσία πλήθους κόσμου, που χειροκρότησε την Πρωθιέρεια, τις Ιέρειες, τους Κούρους και όλους τους συντελεστές.

Η πρόβα πραγματοποιήθηκε στις 2:00 το μεσημέρι, ακριβώς όπως γίνεται η Γενική Πρόβα και η Τελετή Αφής, και όλα κύλησαν ομαλά. Η Ιερή Φλόγα έχει ήδη κρατηθεί στα ειδικά φανάρια, ώστε, σε περίπτωση κακοκαιρίας να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη της Λαμπαδηδρομίας. Και ο καιρός, είναι αυτός που θα καθορίσει και τον τόπο διεξαγωγής της Τελετής, αφού σε περίπτωση βροχής, εξετάζονται διάφοροι χώροι για την πραγματοποίησή της. «Όλα κύλησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα και ο καιρός μας βοήθησε ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας την Ολυμπιακή Φλόγα απευθείας από τις ακτίνες του ηλίου. Αν και τα δελτία καιρού για τις επόμενες δύο ημέρες και ιδιαίτερα για την ημέρα της Αφής 24 Οκτωβρίου, προβλέπουν διαστήματα κακοκαιρίας, ελπίζουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης.

Η πρόβα

Οι Ιέρειες, ακολουθώντας τους ήχους της μουσικής σύνθεσης του Γιάννη Ψειμάδα, βρέθηκαν στον χώρο μπροστά από τον Ναό της Ήρας και μετά από σύντομη χορογραφία – υπό τις οδηγίες της Χορογράφου Αρτέμιδας Ιγνατίου – η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου έκανε την επίκληση στον Θεό Απόλλωνα, ο οποίος «έδωσε» τις αχτίδες του και άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα.

Το τελετουργικό συνεχίστηκε στην πλαγιά του Αρχαίου Σταδίου, με εντυπωσιακή χορογραφία από τις Ιέρειες και τους Κούρους, ενώ μαθητές των σχολείων της Αρχαίας Ολυμπίας, του Πελοπίου και του Λάλα, σχημάτισαν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους.

Σήμερα, αν ο καιρός το επιτρέψει, στη Γενική Πρόβα θα συμμετάσχει και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος Απόστολος Αγγέλης.

Ένα μεγάλο μπράβο

   Την Γενική Πρόβα, παρακολούθησαν ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος πρόεδρος Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και όλα τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης, που βρίσκονταν στην Αρχαία Ολυμπία για την συνεδρίαση του Δ.Σ καθώς επίσης Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Ηλεία, που συμμετείχαν στις παραπάνω εργασίες και στην κοινή συνεδρίαση με το Δημ. Συμβούλιο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος κ.α.

Όλη η επικαιρότητα