Αγροτικά

Eπιτυχημένη η ελληνοολλανδική επιχειρηματική συνάντηση

trifyllia1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επιχειρηματικής συνάντησης Ολλανδών και Ελλήνων ειδικών με ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ιδίως των κηπευτικών που κατέληξε με ημερίδα στο ξενοδοχείο Κανελλάκης στη Κυπαρισσία, ενώ νωρίτερα οι Ολλανδοί επισκέφθηκαν θερμοκηπιακές μονάδες στη Τριφυλία όπως στις εγκαταστάσεις του παραγωγού αγγουριού κ. Λυγκουνού στα Φιλιατρά αλλά και στην Τερψιθέα.

Η συνάντηση διεξήχθη σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της εταιρίας ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, με την σημαντική επιχειρηματική αποστολή ολλανδικών επιχειρήσεων στις 1–2 Απριλίου 2014 στην Τριφυλία
 
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες στον τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και των προοπτικών ανάπτυξης της περιοχής:
 
■   Η Παρουσίαση του παραγωγικού δυναμικού της Τριφυλίας έγινε από τον κ.Αντ. Παρασκευόπουλο, γεωπόνος, Δ/ντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις καλλιέργειες αγγουριού, ντομάτας, κολοκύθι, πιπεριάς αλλά και κηπευτικά που αναπτύσσονται στη περιοχή εξηγώντας ότι απαιτείται καλύτερη οργάνωση στη συσκευασία και τυποποίηση με άριστο τεχνικό έλεγχο και διαφορετικές ποικιλίες που δοκιμάζονται στη περιοχή όπως το γεγονός ότι η περιοχή έχει υψηλό επιστημονικό επίπεδο τεχνογνωσίας.

Σε ό,τι αφορά τα κυριότερα προβλήματα είναι η μείωση κατανάλωσης ειδών λόγω της κρίσης, ενώ οι τιμές παραγωγού συμπιέζονται όταν οι τιμές εισροών δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο ενώ επισήμανε ότι “υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τον εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων.

Εκτίμησε ότι παρά την κρίση έχουν υποβληθεί 25 επενδυτικά σχέδια με συνολικό μέγεθος 6 εκ. ευρώ περίπου όπου έχουν πληρωθεί τα 13 εξ αυτών και αφορούν 300 στρέμματα θερμοκήπια και εκκρεμούν άλλα 45 επενδυτικά σχέδια για τη περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Τριφυλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων σε σχέδια βελτίωσης παρότι το μέγεθος εκμετάλλευσης είναι μικρό ώστε να είναι βιώσιμο μελλοντικά.

Τις Τεχνολογικές δυνατότητες και προοπτική εξάπλωσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα ανέπτυξε ο κ.Κίττας (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Θ. Μπαρτζάνας (Ερευνητής Β, ΕΚΕΤΑ), Ν. Κατσούλας (Επ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Πρόσθεσε ότι στην Ολλανδία μειώθηκε ο αριθμός των παραγωγών λόγω του εκτεταμένου ανταγωνισμού με υψηλή συγκέντρωση σε μεγάλες εκτάσεις μέχρι 1.000 στρέμματα, ενώ παράγονται προιόντα 21 δις ευρώ σε αξία ενώ η Γερμανία έχρι 23,5 δις και οι ΗΠΑ 99 δις ευρώ ενώ αυτό δείχνει ότι η Ολλανδία διαθέτει υψηλή παραγωγικότητα την οποία μπορούμε να ενσωματώσουμε στη δική μας παραγωγική διαδικασία. Αποκάλυψε ότι η χώρα επένδυσε σε έρευνα και πέτυχε το θαύμα του πρωτογενούς τομέα με ένα σύνολο παραγόντων και οι αγρότες ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι από το έδαφος, από ορυκτά καύσιμα και την εργασία αλλά και την ποιοτική διαδικασία με τους στόχους να αποτυπώνονται τα τελευταία 30 χρόνια…

Tέλος τις Νέες τάσεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ανέλυσε ο Δρ. Αθανάσιος Σαπουνάς, Ερευνητής Wageningen UR

I.MΠ.

Πηγή: radio936.gr

Όλη η επικαιρότητα