Smile Αποδράσεις

Το επιβλητικό βουνό στην καρδιά της Πελοποννήσου (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Με κορυφή στα 1.981 μέτρα, την Οστρακίνα, το Μαίναλο μοιάζει να εποπτεύει ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς δεσπόζει στην καρδιά της. Μύθοι και θρύλοι το συνδέουν με τον θεό Πάνα, καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του νομού Αρκαδίας και επιφυλάσσει μαγευτικές εικόνες σε όποιον το επισκεφθεί.

Το όνομά του σημαίνει ιερή μανία, παραφορά που προκαλεί η άγρια φύση, και περιβάλλεται από άλλα δέκα βουνά της Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων τα Αροάνια, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Φιλοξενεί δε ορισμένα από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, όπως τα Μαγούλιανα στα 1.365 μέτρα και η Αλωνίσταινα στα 1.220. Στους πρόποδές του βρίσκεται η Τρίπολη ενώ κάποια από τα χωριά του Μαίναλου έχουν αναπτυχθεί τουριστικά και προσελκύουν πολλούς ταξιδιώτες: Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα είναι μερικοί μόνο από τους οικισμούς που μυούν τους επισκέπτες στις ομορφιές της περιοχής.

Από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος στα βορειοδυτικά και ο Ελισσώνας στα κεντρικά. Στο Χρυσοβίτσι υπάρχει και Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανικής επανάστασης στον αρκαδικό χώρο και στη σημασία του βουνού στην ιστορία του τόπου. Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του βουνού αποτελείται από κορυφές και χαράδρες και διαθέτει άφθονες πηγές, ειδικά στο δυτικό κομμάτι του.

Το Μαίναλο είναι συναρπαστικός προορισμός όλες τις εποχές, με τη χρωματική παλέτα να ζωγραφίζει το τοπίο σε όλους τους γήινους τόνους το φθινόπωρο. Τον χειμώνα το βουνό καλύπτεται από λευκό πέπλο και κάτω από την κορυφή της Οστρακίνας λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο και καταφύγιο.

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα