Οικονομία

Έρχεται εθελουσία έξοδος στις ΔΕΚΟ – Αρχικά για 15.000 υπαλλήλους

Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή εποπτεία, μείωση του κόστους λειτουργίας και προγράμματα εθελουσίας εξόδου αρχικά για 15.000 εργαζόμενους των ζημιογόνων -κατά την άποψη ορισμένων- ΔΕΚΟ, όπως είναι οι ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΕΛΤΑ, φέρνουν τα business plans που καλούνται να καταθέσουν οι διοικήσεις τους έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Real News.

Ήδη όσοι έχουν συμπληρώσει μετά τις 16 Ιανουαρίου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αποχωρούν άμεσα, όπως είναι η άτυπη κατευθυντήρια οδηγία του Υπερταμείου, το οποίο εποπτεύεται από τους δανειστές.

Τα στρατηγικά σχέδια που έχει ετοιμάσει το υπερταμείο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αποστέλλονται την ερχόμενη εβδομάδα και θα αποτελέσουν την βάση πάνω στην οποία οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα συντάξουν τα business plans, τα οποία εν συνεχεία θα υποβάλλουν στο υπερταμείο. Οι κατευθυντήριες γραμμές από την κεντρική διοίκηση θα φέρουν εξορθολογισμό στο κόστος λειτουργίας, με περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, μείωση μισθολογικού κόστους, αξιολόγηση και ανασχηματισμό διοικήσεων, ακόμα και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Με βάση τις εκτιμήσεις τα σχέδια εθελουσίας εξόδου που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή θα αφορούν το 10% του προσωπικού και θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους οι οποίοι θα εξοικονομηθούν από τη συγκράτηση δαπανών.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τις ΔΕΚΟ που θεωρούνται ζημιογόνες και και ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο, καθώς τα περιθώρια παρεμβάσεων και ανατροπών τόσο στο μισθολογικό όσο και στο λειτουργικό κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις εισηγμένες.

Εάν τα business plans που συντάξουν και θα αποστείλουν έως τον Απρίλιο οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές τότε η διοίκηση του υπερταμείου θα παρέμβει και θα τα επιστρέψει, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο «ύφος και στο πνεύμα» των εντολών του.

Πηγή: aftodioikisi

Όλη η επικαιρότητα