Ελλάδα

Έρχεται πλαφόν για τις μεγάλες συντάξεις

Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να θέσει συγκεκριμένο ανώτατο όριο συντάξεων,καθώς δεν μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη 24.000 ευρώ τον μήνα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται για το διάστημα υπολογισμού των εισφορών από το 2002 έως το 2016.

Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, στις ασφαλιστέες αποδοχές τους προστίθενται και οι κοινωνικοί πόροι που εισέπρατταν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στα ύψη οι ασφαλιστέες αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις τους.

Για παράδειγμα, οι συμβολαιογράφοι εισέπρατταν και απέδιδαν τους κοινωνικούς πόρους από την εκάστοτε πράξη που ολοκλήρωναν μόνο με τη χρήση του ΑΦΜ τους, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός από το εισόδημά τους. Από το 2016 και μετά ισχύει το πλαφόν που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:  

  • Να τεθεί ανώτατο πλαφόν στις συγκεκριμένες κατηγορίες συντάξεων, στις οποίες υπολογίζονται κοινωνικοί πόροι στις ασφαλιστέες αποδοχές.
  • Να εφαρμοστούν και σε αυτές τις περιπτώσεις για το διάστημα 2002-2016 ταn ανώτατα ασφαλιστέα εισοδήματα (δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).
  • Να μπει πλαφόν στο ποσοστό των κοινωνικών πόρων που θα προϋπολογίζεται στο ασφαλιστέο εισόδημα για το ανταποδοτικό μέρος του μελλοντικού συνταξιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι τα μνημόνια είχαν επιβάλει για τους παλιούς συνταξιούχους πλαφόν στην κύρια σύνταξη, η οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά, καθώς και πλαφόν 3.000 ευρώ για τους διπλοσυνταξιούχους.

Ωστόσο, παρά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτές οι συντάξεις δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ ξανά. Πριν από τα μνημόνια το πλαφόν για μια σύνταξη ανερχόταν στα 2.773 ευρώ (μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα), ενώ για το άθροισμα των συντάξεων βρισκόταν στα 3.680 ευρώ.

cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα