Έρχονται βελτιώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ

Τις αλλαγές επί το ευνοϊκότερον για τον ΟΓΑ φέρνουν τα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου ενώ σημαντικό είναι το άρθρο 3, του νομοθετήματος, το οποίο απεγκλωβίζει ουσιαστικά παραγωγούς, οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση αλλά πολύ χαμηλού τζίρου και βρέθηκαν με τις προηγούμενες ρυθμίσεις να χρωστούν ενίοτε και χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, Σωκράτης Βαρδάκης, πρόκειται για τη νέα ρύθμιση, η οποία αφορά κυρίως ανθρώπους που είχαν δυο δουλειές ταυτόχρονα.

«Οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ που ταλαιπωρούνταν με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους και να γράφουν τελικά στον φορέα ασφάλισης τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει περιπτώσεις πολλές, από το 2009 μέχρι το 2015, όπου για να ασφαλιστούν κατέθεταν αίτηση για υπαγωγή στον ΟΓΑ και τους ερχόταν η απόφαση μετά από αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια και ένας φουσκωμένος λογαριασμός να πληρώσουν εισφορές και αναδρομικά.

Έρχονται βελτιώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ
 PIXABAY.COM

Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα παρέμεναν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως «πλέον, θα μπορούν να υπάγονται στην ασφάλιση με την έναρξη δραστηριότητας στην ΔΟΥ όπου απαιτείται ή με την υποβολή στον ΕΦΚΑ του απογραφικού δελτίου με την επιφύλαξη της εκ των υστέρων ολοκλήρωσης του ελέγχου. Έτσι δεν θα είναι και ανασφάλιστοι», τόνισε.

Το ζήτημα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που είχαν παράλληλη ασφάλιση αλλά πολύ χαμηλού τζίρου, έθεσε και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος αναφερόμενος στο άρθρο 3, (περιπτώσεις οφειλών λόγω παράλληλης ασφάλισης) εξήγησε πως «πρέπει να τονιστεί η μεγαλύτερη κατηγορία την οποία αφορούν αυτές οι ρυθμίσεις, που είναι οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, όσοι, δηλαδή, κατά κύριο λόγο ήταν αγρότες και ήταν κανονικά εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και ασκούσαν όμως και εμπορική δραστηριότητα πολύ χαμηλού τζίρου».

Έρχονται βελτιώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ
 ΟΓΑ

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τομεάρχης Εργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημείωσε πως για να επιτύχει αυτή η διάταξη το σκοπό της θα πρέπει επαγγελματίες, που έχουν καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ να διαγράφονται οριστικά οι αδίκως καταλογισμένες οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ».

Όπως είπε, ενώ έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές στον ΟΓΑ, πολλοί μάλιστα και στην ανώτερη κλίμακα, ο ΟΑΕΕ τους έχει χρεώσει εισφορές υγείας, σύνταξης που ήδη έχουν πληρώσει και στον ΟΓΑ.

Μάλιστα με την εισαγωγή του ν.4387/2016 το τμήμα του ΟΑΕΕ του ΕΦΚΑ τους έχει ανεβάσει ασφαλιστική κατηγορία με βάση μη πραγματικά αλλά τεκμαρτά εισοδήματα, συνδέοντας φυσικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές με το εισόδημα».

Έρχονται βελτιώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ
 PIXABAY.COM

Πηγή: news247