Ελλάδα

Έρευνα: Οι Έλληνες νέοι οι πιο απογοητευμένοι στην Ευρώπη

57638-neolikeio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα απογοητευμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον τους εμφανίζονται οι νέοι της Ευρώπης. Εκτός από το άγχος για το «αύριο» είναι δύσπιστοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Ειδικότερα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το YouGov για λογαριασμό του Ινστιτούτου TUI σε νέους επτά χωρών, ηλικίας 16 έως 26 ετών, δείχνει ότι οι περισσότεροι φοβούνται πως το μέλλον τους είναι αβέβαιο, σε σχέση με αυτό που είχαν οι προηγούμενες γενιές.

Οι Έλληνες είναι αυτοί που είναι κυρίως απαισιόδοξοι, όπως προκύπτει από την έρευνα καθώς το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ζωή τους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και θα είναι χειρότερη από αυτή των γονιών τους. Όμως η ελληνική νεολαία, όπως αναφέρει το «Έθνος» δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για το αύριο.

Οι οικονομικές προοπτικές και η προσωπική ευημερία τους εκτιμούν ότι θα είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι των γονιών τους και στην Ιταλία (58%), τη Βρετανία (58%), τη Γαλλία (55%) και την Ισπανία (54%). Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι δείκτες της οικονομίας έχουν κινηθεί ανοδικά τα τελευταία χρόνια, το 33% των νέων βλέπει με σκεπτικισμό το επαγγελματικό του μέλλον.

Η μοναδική χώρα στην οποία η νεολαία εμφανίζεται πιο αισιόδοξη είναι η Πολωνία, με το 47% των νέων να δηλώνει στην έρευνα σίγουρη ότι το αύριο μοιάζει πιο ελπιδοφόρο. Αυτό που εντυπωσιάζει από τα στοιχεία αυτά είναι πως χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, βλέπουν τα επόμενα δύο χρόνια με θετική ματιά.

Το 47% των Ισπανών και το 44% των Ιταλών εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί στα επόμενα δύο χρόνια. Ανάλογες σκέψεις προέρχονται και από την νεολαία της Γερμανίας, τα ποσοστά των οποίων φτάνει στο 48%.

Αντίθετα οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν βλέπουν ένα καλύτερα οικονομικό αύριο. Μόλις το 29% πιστεύει πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί, ενώ το 11% θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα