Έρευνα: ποια είδη μουσικής προτιμούν να ακούνε τα σκυλάκια;

Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είδους μουσική αρέσει στον σκύλο σου ή αν η μουσική θα μπορούσε να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχική ηρεμία του τετράποδου φίλου σου, ίσως θα σε ενδιέφερε να μάθεις ότι σύμφωνα με νέα ερευνητική δουλειά, τα σκυλιά αγαπούν τη soft rock και τη reggae.

Η φιλοζωική οργάνωση για την προστασία των ζώων, Scottish SPCA, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, πραγματοποίησαν μία έρευνα, σχετικά με το είδος μουσικής που θα μπορούσε να βοηθήσει τους τετράποδους φίλους μας τους σκύλους να χαλαρώσουν.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Neil Evans, έβαλαν σε μία ομάδα κατοικίδιων σκύλων να απολαύσουν μία ποικιλία από μουσικά ακούσματα και παρατήρησαν τις αλλαγές στη συμπεριφορά και την ψυχολογία τους.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα στο BBC, ο καθηγητής δήλωσε ότι αν και κάθε σκύλος μοιάζει να έχει τα δικά του μουσικά γούστα, η αλήθεια είναι πως η έρευνα διαπίστωσε ότι γενικά, τα σκυλάκια δείχνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στα είδη της reggae και της soft rock.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι όταν τα σκυλάκια άκουγαν τραγούδια από τα συγκεκριμένα είδη, είχαν τις πιο θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Έρευνα: ποια είδη μουσικής προτιμούν να ακούνε τα σκυλάκια;

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα σκυλάκια άκουσαν πέντε διαφορετικά είδη μουσικής -soft rock, Motown, pop, reggae και κλασική- ενώ οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις και συγκέντρωναν διάφορα δεδομένα.

Σε πρώτο στάδιο, διαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι περνούσαν «σημαντικά περισσότερο χρόνο ξαπλωμένοι και σημαντικά λιγότερο χρόνο όρθιοι», όταν άκουγαν μουσική, ανεξαρτήτως του είδους της.

Παρατηρώντας τις μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού των σκύλων, οι ερευνητές είδαν πιο συγκεκριμένα ότι όταν έπαιζε μουσική στον χώρο, τα επίπεδα άγχους των τετράποδων φίλων μας ήταν μειωμένα και ιδιαίτερα, όταν αυτή η μουσική ήταν soft rock και reggae.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, με λίγα λόγια, ότι οι σκύλοι είναι μουσικόφιλοι και προτιμούν τα τζαμαϊκανά beats και την ελαφριά ροκ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η μουσική έχει ευεργετική επίδραση στους σκύλους και τα κατοικίδια γενικότερα. Μάλιστα, η Scottish SCPA και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις εξετάζουν ήδη τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενσωματώσουν τη μουσική στις εγκαταστάσεις τους που φιλοξενούν ζώα.

Μήπως, να βάζαμε κι εμείς στα σκυλάκια τη μουσική που αγαπούν, ώστε να χαλαρώνουν με τα μουσικά ακούσματα που επιθυμούν;

 

Πηγή: pathfinder.gr