Υγεία

Έρευνα: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων

Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος μάλιστα είναι υπετριπλάσιος για όσους είναι παράλληλα ατμιστές και καπνιστές

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του ατμιστή να εμφανίσει κάποια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που έγινε σε βάθος χρόνου και σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα όλου του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο και παράλληλα καπνίζουν κανονικό τσιγάρο – κάτι που κάνουν οι περισσότεροι ατμιστές- αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας πνευμονοπάθειας, σε σχέση με όσους είναι μόνο ατμιστές ή μόνο καπνιστές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Στάντον Γκλαντς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής “American Journal of Preventive Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 36.000 άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία πάθηση πνευμόνων στην αρχή της έρευνας.

Η παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων για μια τριετία παρέχει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τις πιο βάσιμες ενδείξεις από κάθε προηγούμενη μελέτη ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα κατά περίπου 30% για την εμφάνιση κάποιας πάθησης των πνευμόνων.

«Συμπεράναμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή από μόνα τους και οι συνέπειες τους είναι ανεξάρτητες από το αν κανείς καπνίζει κανονικά τσιγάρα», δήλωσε ο δρ Γκλαντς.

Διαπιστώθηκε πάντως ότι ο κίνδυνος του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σαφώς μεγαλύτερος από ό,τι του κανονικού τσιγάρου. Ενώ οι τωρινοί και οι πρώην ατμιστές είναι 1,3 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν χρόνια πάθηση των πνευμόνων, ο κίνδυνος είναι κατά 2,6 φορές μεγαλύτερος για τους καπνιστές. Για όσους είναι παράλληλα ατμιστές και καπνιστές, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος (υπερτριπλάσιος).

«Οι διπλοί χρήστες – κάτι που συμβαίνει με τους περισσότερους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου- έχουν τον συνδυασμένο κίνδυνο των ηλεκτρονικών και των συμβατικών τσιγάρων, συνεπώς είναι στην πραγματικότητα σε χειρότερη θέση από ό,τι οι σκέτοι καπνιστές», ανέφερε ο Γκλαντς.

Η νέα μελέτη έρχεται σε μια περίοδο που διεθνώς συζητείται έντονα κατά πόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να προβληθούν ως εργαλείο για τη μείωση της ζημιάς που υφίστανται οι καπνιστές. Αν και οι ερευνητές βρήκαν ότι η στροφή από το κάπνισμα στο άτμισμα μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση πάθησης των πνευμόνων, λιγότερο από το 1% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν γίνει αποκλειστικοί ατμιστές, καθώς η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει εγκαταλείψει τον παραδοσιακό καπνό.

«Η στροφή από τα συμβατικά τσιγάρα αποκλειστικά στα ηλεκτρονικά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, όμως πολύ λίγοι άνθρωποι κάνουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι καπνιστές απλώς προσθέτουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και γίνονται διπλοί χρήστες, πράγμα που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τους», τόνισε ο Γκλαντς.

«Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει νέες ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και τελικά επιδεινώνουν την επιδημία του καπνίσματος», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα