Έρευνα Παιδί

Έρευνα: Βάλσαμο για τα μωρά το απαλό χάδι

Ακούστε το άρθρο

Το απαλό χάδι λειτουργεί καταπραϋντικά για τα βρέφη σύμφωνα με νέα έρευνα που αποδεικνύει πως δεν αποτελεί μια απλή απόλαυση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το απαλό χάδι μειώνει στον εγκέφαλο του βρέφους τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο. Η ιδανική ταχύτητα του χαδιού όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι τρία εκατοστά το δευτερόλεπτο.

Αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι άγνωστο για τους γονείς. Καθένας έχει διαπιστώσει πόσο πολύ ηρεμεί ένα μωρό όταν δέχεται απαλά χάδια. Εκείνο που δεν είχε καθοριστεί επιστημονικά είναι ότι το χάδι έχει τελικά καταπραϋντικές ιδιότητες. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα το χάδι κάνει καλό στο βρέφος πριν αυτό υποβληθεί σε μια εξέταση αίματος ή πριν κάνει ένα εμβόλιο.

Η έρευνα διεξήχθη από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Ρεμπέκα Σλέιτερ και η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”. Οι επιστήμονες κατέγραψαν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος την εγκεφαλική δραστηριότητα 32 βρεφών. Τα μισά από τα βρέφη χαϊδεύονταν με μια μαλακή βούρτσα. Αυτά τα μωρά εμφάνισαν 40% λιγότερα νευρωνικά αποτυπώματα πόνου στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τα άλλα μισά.

«Το άγγιγμα φαίνεται να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες. Ενστικτωδώς οι γονείς χαϊδεύουν τα μωρά τους με την ιδανική ταχύτητα», δήλωσε η δρ Σλέιτερ.

Πηγή: Mommy.gr

Όλη η επικαιρότητα