Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Έργα ανάπλασης στη χερσαία ζώνη Κατακόλου: Μπήκαν οι υπογραφές, απομένει η δημοπράτηση

Ακούστε το άρθρο

Το πιο καθοριστικό βήμα για τη μετατροπή του Κατακόλου σε σύγχρονο ανταγωνιστικό και λειτουργικό λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με την υπογραφή της αίτησης χρηματοδότησης των έργων της χερσαίας ζώνης από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρα, και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεων. Βαρουξή, έργο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.

Κοινός στόχος πλέον είναι η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την οριστική έγκριση της χρηματοδότησης από τη Διαχειριστική Αρχή της Δυτικής Ελλάδας, μέσω της ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) 2014-2020 και της θετικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια, επιδίωξη των φορέων είναι η πλήρης ετοιμότητα του φακέλου εντός 15 ημερών, προκειμένου να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή. Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημοπράτηση του έργου το αργότερο έως το τέλος του 2018.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης είναι η τρίτη μεγάλη παρέμβαση στο Κατάκολο, μετά την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και τη δρομολόγηση της κατασκευής της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, και συμβάλλει στην πολυδιάστατη αναβάθμιση της Ηλείας.

«Η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης θα αλλάξει την εικόνα του λιμανιού, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και το τουριστικό κάλλος του Κατακόλου που είναι ένα μοναδικό γραφικό χωριό. Θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στο τομέα του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον τουρισμό, τον επισιτισμό και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και κατά την διάρκεια της κατασκευής αλλά και αμέσως μετά. Είναι έργο που γίνεται με όλες τις προδιαγραφές των σύγχρονων έργων και με όλες τις δεσμεύσεις και τα κριτήρια που χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας και επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής της Ηλείας στο μερίδιο της κρουαζιέρας τα επόμενα χρόνια.

«Η κρουαζιέρα είναι μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για τη Μεσόγειο. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν εμείς προετοιμαζόμαστε για να πάρουμε το μεγάλο μερίδιο που πραγματικά μπορούμε να έχουμε. Δίπλα μας είναι η Αρχαία Ολυμπία, σημείο αναφοράς για όλο τον πλανήτη. Το Κατάκολο είναι ο χώρος υποδοχής για τους φίλους, τους φιλοξενούμενους, τους τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια στην περιφέρειά μας», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν κατά την προετοιμασία του φακέλου, και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές.

Παρεμβάσεις ασφάλειας και αισθητικής

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δουλειά που έχει γίνει, και δήλωσε ότι η ετοιμότητα της ΠΕ Ηλείας είναι στο 90% και ότι απομένουν διαδικαστικά βήματα για τη δημοπράτηση του έργου.

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία υλοποίησης ενός έργου που χρειάστηκε πολύχρονη και μεθοδική δουλειά, με υπερβάσεις δυσκολιών από την Τεχνική μας Υπηρεσία και το Λιμενικό Ταμείο. Ο φάκελος της προγραμματικής σύμβασης είναι έτοιμος και θα υπογραφεί μετά την ένταξη. Οι μελέτες είναι στο οριστικό στάδιο και μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, σχεδιάζουμε να μπορούμε να δημοπρατήσουμε το έργο το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να κερδίσουμε ένα μέρος του χειμώνα σε επίπεδο εργασιών», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου και ακολούθως αναφέρθηκε στα δύο νέα σχεδιαζόμενα έργα στην ευρύτερη περιοχή που εντάσσονται στην ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία, τον δρόμο περιπάτου και τον ποδηλατόδρομο, και το σύγχρονο τρένο Κατάκολο-Ολυμπία.

«Με την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης αντιμετωπίζουμε προβλήματα ασφάλειας και ελκυστικότητας του λιμανιού, ενώ θα ακολουθήσουν έργα μέσω της ΟΧΕ που θα αναβαθμίζουν την περιοχή. Με σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ως τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι για δύο ακόμα έργα στην ευρύτερη περιοχή, την ανάδειξη του επαρχιακού δρόμου Πύργος-Κατάκολο και το τρένο. Η Περιφέρεια έχει σχέδιο ολοκληρωμένο και σε συνεργασία με τους δύο δήμους και το Λιμενικό Ταμείο στις μεγάλες παρεμβάσεις πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε στους επισκέπτες μας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιόπουλος προσθέτοντας ότι απομένουν μόνο διαδικαστικά για τη δημοπράτηση της παράκαμψης Λαστεΐκων.

Παρελθόν η «γκρίζα αλάνα»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, στάθηκε ιδιαίτερα στη δύσκολη προσπάθεια που καταβλήθηκε για να αρθεί η αρνητική εικόνα για το λιμάνι που είχαν οι ναυτιλιακές και αναφέρθηκε στην ιστορική ευθύνη της Περιφέρειας να ολοκληρώσει ένα εμβληματικό έργο.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, θεώρησα χρέος μου να επισκεφθώ τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν επιλέξει ως τόπο τουριστικού προορισμού τους το Κατάκολο. Ο τρόπος με τον οποίο μας υποδέχθηκαν δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικός. Ειδικά η μεγαλύτερη ναυτιλιακή μου είπε: “καλώς τον εκπρόσωπο της γκρίζας αλάνας του Κατακόλου”. Έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου, επί της διοικήσεώς μου να προσπαθήσω ώστε να αποτελέσει «κακό όνειρο» το συντομότερο δυνατόν αυτή η εικόνα», ανέφερε αρχικά ο κ. Βαρουξής και τόνισε ότι ολοκληρώθηκε μια τιτάνια προσπάθεια από το Λιμενικό Ταμείο, η οποία χρειάζεται πλέον την καθοριστική συνδρομή της περιφέρειας.

«Ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια και περάσαμε από σαράντα κύματα. Το γεφύρι της Άρτας ωχριά μπροστά στα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε. Παραδώσαμε έγκαιρα ό,τι μας ζητήθηκε, έναν πλήρη φάκελο. Η διοίκηση του Ταμείου έχει «καθαρίσει το πιάτο της», δεν έχει κάτι άλλο να κάνει. Η ΠΕ Ηλείας αναλαμβάνει μια ιστορική και μεγάλη ευθύνη, εντός 15 ημερών –όπως ζήτησε η διαχειριστική αρχή- να φιλτράρει τα στοιχεία του φακέλου για να είμαστε εντάξει. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να οχυρωθεί με την προσωπική δέσμευση του κ. αντιπερ/ρχη, ότι στον χρόνο που ζήτησε η διαχειριστική αρχή, να είμαστε όλοι έτοιμοι και να μην έχουμε κανένα πρόβλημα» επισήμανε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Επόμενο βήμα η εξωστρέφεια

Ο κ. Βαρουξής στη συνέχεια ανέλυσε το όραμά του για το Κατάκολο και ζήτησε τη συστράτευση όλων των φορέων για να απογειωθεί τουριστικά το λιμάνι και η ηλειακή οικονομία.

«Ο παγκόσμιος νόμος της αγοράς λέει «δημιούργησε το προϊόν, κάν’ το εμπορεύσιμο και θελκτικό και πούλησέ το», διαφήμισε το δηλαδή. Για αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε. Όλοι πρέπει να μάθουν (υπουργείο ναυτιλιακές, ταξιδιωτικοί πράκτορες, κ.ά.) ότι η γκρίζα αλάνα πέθανε και πλέον δημιουργείται ένα σύγχρονο λιμάνι με υποδομές και ότι γεννιέται κάτι καινούριο. Η συνέχεια δεν θα είναι εξασφαλισμένοι εισοδηματίες να κάνουν χυδαία χρήση της υπεραξίας του μπραντ νέιμ της Ολυμπίας χωρίς να προσφέρουν ένα προϊόν που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ασφάλειας και της διευκόλυνσης των επιχειρηματιών. Το μότο μας είναι ότι “το λιμάνι μάς ενώνει”. Στην ημερίδα που θα διοργανώσουμε στα μέσα Ιουλίου για τον τουρισμό, θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις και από κοινού να προσκαλέσουμε την υπουργό Τουρισμού, Έλ. Κουντουρά, και τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ, ώστε να τους κάνουμε πρεσβευτές της Ηλείας», εξήγησε ο κ. Βαρουξής.

Ευχαριστίες και αφιερώσεις

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές του έργου για τη συμβολή τους στην προσπάθεια.

«Ευχαριστώ τον κ. Κατσιφάρα που πίστεψε το έργο και είναι ο θεσμικός παράγοντας που με στήριξε, που βάζει τα χρήματα και ενέταξε το έργο ως εμπροσθοβαρές. Ευχαριστώ την κα Σταθοπούλου που μας ετοίμασε την ένταξη και με καρτερικότητα περιμένει να είμαστε έτοιμοι ώστε να μην έχουμε κάποιο ατύχημα. Ευχαριστώ τον κ. Γεωργιόπουλο και τους συνεργάτες του, ο ίδιος αναλαμβάνει ιστορική προσωπική ευθύνη. Θέλω να ευχαριστήσω τον αναπλ. υπουργό Περ/λλοντος, Σωκρ. Φάμελο που έλυσε ένα σοβαρό πρόβλημα “με ένα τριαντάφυλλο”, τον πρώην γ.γ. Ναυτιλίας, Δ. Καλαματιανό, που όταν έπιαναν… σκόνη οι αιτήσεις έγκρισης για την προγραμματική σύμβαση, φρόντισε για αυθημερόν παράδοση», είπε αρχικά ο κ. Βαρουξής και στη ακολούθως εξήρε τη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων.

«Ευχαριστώ την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ταχεία έγκριση των διαδικασιών, τον Άρη Φιλιππόπουλο και τον Κώστα Μυλωνά για την ωρίμανση των αναγκαίων μελετών και όσων ζητήθηκαν από τον “πρύτανη” της ΠΕ Ηλείας, Μιχ. Καλογερόπουλο, και τον κ. Μπούλιαρη. Έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο έργο γεμάτο αγκάθια και αδιέξοδα. Αφιερώνω το έργο στην τοπική κοινωνία που θέλει ενότητα και έργα και πολλές φορές δεν τα βλέπει αυτά», είπε ο κ. Βαρουξής.

Όλη η επικαιρότητα