Ιστορικά Πολιτισμός

Έργα στα μουσεία Μυκόνου και Δήλου με χρηματοδότηση του Δήμου Μυκόνου

Ακούστε το άρθρο

Η παρούσα Δημοτική Αρχή Μυκόνου στηρίζει εμπράκτως τον Πολιτισμό, από την πρώτη μέρα αναλήψεως των καθηκόντων της.

Βασικό πυλώνα του πλάνου στήριξης του Πολιτισμού σε Μύκονο και Δήλο, αποτελεί η στρατηγική συνεργασία του Δήμου Μυκόνου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο Δήμος Μυκόνου έχει προβεί στη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων και εργασιών τόσο στα Αρχαιολογικά Μουσεία όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους της Μυκόνου και της Δήλου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης που έχει υπογραφεί με τον Δήμο Μυκόνου, υλοποίησε πέρυσι εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στο Μουσείο Δήλου με χρηματοδότηση του Δήμου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, ένα από τα αρχαιότερα της ελληνικής επικράτειας, οικοδομήθηκε το 1904, ενώ επεκτάσεις του πραγματοποιήθηκαν το 1931 και το 1972.

Στεγάζει σημαντικότατα κινητά ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνα αλλά και την μεγάλη ελληνιστική πόλη της Δήλου.

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν η συλλογή αναθηματικών αρχαϊκών γλυπτών, με έργα όλων των σημαντικών εργαστηρίων, καθώς και οι περίφημοι ναξιακοί Λέοντες, τα ελληνιστικά γλυπτά, έργα τα περισσότερα των δηλιανών εργαστηρίων, αλλά και η οικοσκευή των ελληνιστικών οικιών (κλίνες, τραπέζια, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά,

κεραμικά, χάλκινα και λίθινα σκεύη) που μαρτυρά το πολυτελές επίπεδο διαβίωσης στη Δήλο του 2ου και του 1ου αι π.Χ.

Η επιτυχής συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον Δήμο Μυκόνου, ξεκίνησε το 2016 με την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου και την υλοποίηση της εξαιρετικά επιτυχημένης περιοδικής έκθεσης Vanity, ενώ συνεχίστηκε το 2017 με τις εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στο Μουσείο Δήλου καθώς και με την εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στο Μουσείο Μυκόνου.

Το 2018 οι εργασίες που θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης και με την χρηματοδότηση του Δήμου Μυκόνου θα επεκταθούν στην συντήρηση μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο Δήλου.

Ταυτόχρονα το ίδιο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν έρευνες και εργασίες ανάδειξης στο κάστρο Χώρας Μυκόνου που στοχεύουν να αναδείξουν το σπουδαίο μεσαιωνικό μνημείο που βρίσκεται στην τουριστική καρδιά του νησιού.

Όλη η επικαιρότητα