Βιβλίο

Έργο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση το βιβλίο του Αμαλιαδίτης Χρ. Παπαγεωργίου και του Παν. Λιαργκόβα

Ακούστε το άρθρο

“Έργο αναφοράς”  για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συνθήκες και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την έως τώρα πορεία της, αποτελεί το  βιβλίο του Αμαλιαδίτη χημικού  Χρήστου Παπαγεωργίου και του καθηγητή και επικεφαλή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα με τον τίτλο: «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο: η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα από επιφανείς πολιτικούς και καθηγητές και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που αναφέρεται στην προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης, κυρίως μετά το 1940 και εξηγεί γιατί το εγχείρημα αυτό έχει τελικά πετύχει.

Για το βιβλίο μίλησαν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Επικεφαλής του κινήματος ‘Το Ποτάμι’ Σταύρος Θεοδωράκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Ε.Ε. του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Πάνος Καζάκος. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’ Αλέξης Παπαχελάς.

Οι συγγραφείς

Τον πρώτο λόγο βέβαια είχαν οι δύο συγγραφείς και ο Χρήστος Παπαγεωργίου αφού έκανε μία σύντομη αναφορά της δημιουργίας της Ευρώπης, από την μυθολογική Ευρώπη μέχρι την Ευρώπη του σήμερα, εστίασε στις νέες ιδέες και στον υποδειγματικό ευρωπαϊκό πολιτισμό που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, ως Ευρωπαϊκό Φαινόμενο, για τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δεινά που αντιμετώπισε η Ευρώπη και τόνισε ότι οι ιδέες του JeanMonnet, του RobertSchuman,του ConradAdenauer κ.ά. λειτούργησαν καταλυτικά προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της Ευρωπαϊκής Ιδέας, ως κινητήριας δύναμης για τη γένεση μίας Νέας Ευρώπης, μέσα από μία διαδικασία Ενοποίησης, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου ειρήνης, δημοκρατίας και ανάπτυξης. Επεσήμανε ότι η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής ιδέας και ενοποίησης δεν ήταν εύκολη, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που έχει αξία για την χώρα μας είναι να είναι μέσα στην ευρωπαϊκή καθημερινότητα της ενοποίησης.

Από την πλευρά του ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο «αποτελεί καρπό πολύ προσεκτικής έρευνας και συγκέντρωσης  ιστορικών, πολιτικών και οικονομικών πληροφοριών. Είναι αυτό που στην ακαδημαϊκή γλώσσα ονομάζουμε ένα “έργο αναφοράς”. Ένα έργο δηλαδή στο οποίο μπορεί να ανατρέξει οποιοσδήποτε και να λάβει ακριβή και τεκμηριωμένη γνώση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συνθήκες και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την έως τώρα πορεία της».

Η τρίτη αξιολόγηση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. «Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος» τόνισε μεταξύ άλλων.

Επίσης, υπενθύμισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους. Όσον αφορά την Ευρωζώνη εν συνόλω, ο κ Στουρνάρας υποστήριξε πως βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αποτελεί ζητούμενο η εξεύρεση τρόπων για την ενδυνάμωση της ΟΝΕ.

Το μέλλον της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο το βιβλίο, επισημαίνοντας ότι οι συγγραφείς αποτυπώνουν με τρόπο διεισδυτικό και διεξοδικό την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε με το κοινό τις σκέψεις του για το μέλλον της Ευρώπης και σχολίασε μεταξύ άλλων:  « Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Μακρόν του οράματός του για την Ευρώπη της επόμενης μέρας, δίνει μια νέα πνοή στο όλο εγχείρημα. Είναι μια ατζέντα τολμηρή, διότι δεν αφορά μόνο την πορεία της οικονομικής ενοποίησης και του κοινού νομίσματος, αλλά και την θεσμική ανασυγκρότηση, την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσής μας. Αφορά όμως και τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Προσυπογράφω το μεγαλύτερο μέρος της και στηρίζω την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου. Όπως στηρίζουμε και την φιλόδοξη προσπάθεια του προέδρου Γιουνκέρ για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η βούληση της νέας γερμανικής Κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν το διάλογο, είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι ιστορικό μας καθήκον να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, γιατί το παράθυρο δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει ενεργά το «παρών» σε αυτόν τον διάλογο».

Νέο σχέδιο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην δική του τοποθέτηση επανέλαβε την ανάγκη να χαραχθεί ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα δώσει τη δυνατότητα και στην χώρα μας να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να στηρίξει τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Τζιόλα με την συμβολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας  JeanMonnet του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο συντονιστής αντιδημάρχων Σπύρος Τζουλέκης, ο Γ.Γ. του δήμου Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο επιχειρηματίας Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΟΕΠΕ Σίμος Σιδηρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα